18.12.2006. / 15:14

Autor: Lucija Božić

IRAN

Iran uvodi euro za vanjskotrgovinsku razmjenu

"Imovina u inozemstvu i prihodi od nafte izračunavati će se u eurima i primat ćemo ih u eurima kako bi okončali ovisnost prema dolaru", rekao je glasnogovornik na tjednoj konferenciji za novinare. "

Iranska vlada odlučila je dolare zamijeniti eurima kao obračunskom valutom za svoju vanjskotrgovinsku razmjenu i imovinu u inozemstvu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranske vlade Gholamhossein Elham. "Imovina u inozemstvu i prihodi od nafte izračunavat će se u eurima i primat ćemo ih u eurima kako bi okončali ovisnost o dolaru", rekao je glasnogovornik na tjednoj konferenciji za novinare. "Pristupit ćemo toj promjeni i u vezi iračke imovine u inozemstvu", dodao je ne preciziravši prirodu "imovine u inozemstvu" koja bi mogla uključivati i prihode od izvoza kao i izvore međunarodnog financiranja. Ova akcija je poduzeta za vrijeme pritiska na Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda od strane SAD-a da provedu sankcije nad Iranom zbog kontroverznog nuklearnog programa. SAD tvrdi kako Iran tajno izrađuje nuklearno oružje dok Iran istovremeno tvrdi da je njihov nuklearni program isključivo za civilnu upotrebu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika