19.12.2006. / 15:23

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Pregovori o novim odnosima među dioničarima Ine

Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević najavio je kako bi Vlada i MOL, dva najveća dioničara Ine, početkom slijedeće godine trebali definirati nove odnose među dioničarima, način upravljanja, broj članova i sastav Nadzornog odbora, i td.

Početak pregovora Vlade i MOL-a, najvećih dioničara Ine, o definiranju novih odnosa među dioničarima može se očekivati početkom iduće godine, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević. Svi ugovori sa strateškim partnerom na snazi su dok Vlada u Ini ima više od 50 posto vlasništva, a kada državni udio padne ispod toga pregovara se o novim odnosima. Dragičević je objasnio da bi u tim razgovorima trebalo definirati nove odnose među dioničarima, način upravljanja, broj članova i sastav Nadzornog odbora, i tako dalje. Trenutno država u Ini ima udio od 51 posto, 25 posto ima MOL, 17 posto investitori, a 7 posto Fond hrvatskih branitelja. Prema dogovoru Vlade i Ininih sindikata, šest mjeseci nakon završetka javne ponude, to jest u prvoj polovici iduće godine, 7 posto dionica treba pod povoljnijim uvjetima biti prodano zaposlenicima i bivšim zaposlenicima Ine. Time će udio države pasti na 44 posto.

S obzirom na veliki interes stranih investitora iskazan tijekom javne ponude dionica Ine, Dragičević očekuje stabilnu cijenu i relativno visoku potražnju za Ininim dionicama na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi. Prema njegovim riječima, hrvatska će naftna kompanija u idućih pet godina investirati ukupno 2,7 do 2,8 milijardi američkih dolara. Tomislav Dragičević je također izjavio da u slučaju kupnje Energopetrola od strane konzorcija INA-MOL neće doći do nikakve koncentracije, te je iznio procjene da bi sve Inine tvrtke u BiH zajedno s Energopetrolom na tržištu BiH imale udio od 18-19 posto. Kako je izvijestio sarajevski "Dnevni avaz" rok za dovršenje postupka privatizacije Energopetrola produžen je za tri mjeseca jer Konkurencijsko vijeće BiH još nije donijelo odluku o tome hoće li prelazak ove tvrtke u vlasništvo INA-e i MOL-a od nje stvoriti monopolista na naftnom tržištu BiH.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika