19.12.2006. / 16:45

Autor: Stjepan Marković

BUKUREŠT

Potpisan ugovor o CEFTA-i

Ugovor su potpisale Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska i Srbija te civilni upravitelj Ujedinjenih naroda na Kosovu u ime Kosova

U rumunjskom glavnom gradu Bukureštu u utorak je potpisan sporazum o CEFTA-i. Ugovor su potpisale Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska i Srbija te civilni upravitelj Ujedinjenih naroda na Kosovu u ime Kosova. Hrvatsku delegaciju predvodio je potpredsjednik vlade Damir Polančec, a potpisao ga je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. "Mi smo u svakom slučaju zadovoljni i ovo je velika pobjeda hrvatske diplomacije", rekao je Polančec novinarima nakon potpisivanja sporazuma i dodao: "Svi koji su potpisali ovaj ugovor CEFTA-e su zapravo dobitnici u ovoj priči".

Uoči potpisivanja ugovora BiH je prijetila bojkotom sporazuma jer joj nije odobrena zaštitia poljoprivrednih proizvoda, a Srbija je odbijala smanjiti trošarine za cigarete iz uvoza.

Ovaj sporazum zamijenio je mrežu od 31-og bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini među zemljama jugoistočne Europe. Njime se liberalizira preko 90 posto ukupne trgovine i gotovo sva trgovina industrijskim proizvodima. Pojednostavljivanjem trgovinskih propisa očekuje se povećanje trgovinske razmjene između država regije, što bi trebalo dovesti do povećanja gospodarskog rasta, a samim time i do novih radnih mjesta. Također se očekuje da bi zbog potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini regija mogla postati atraktivnija za strane investicije kojih trenutno nema mnogo. Zemlje regije moraju privući više izravnih stranih ulaganja, posebice novih ulaganja koja postaju sve važnija kako se proces privatizacije u regiji postupno završava.

Vezane vijesti

Ulazak u EU donosi probleme sa zemljama CEFTA-e?

Ulazak u EU donosi probleme sa zemljama CEFTA-e?

Voditelj izaslanstva Europske unije Paul Vandoren i potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na današnjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika