22.12.2006. / 11:33

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Božić Nimrodova bora

Iz velikih češera posječenog bora noćni je vjetar potjerao sjemenke na sve strane i svakojaka stabla i biljke niknuše u kraljevskoj šumi, rađajući nebeske plodove

Kad su, nakon velikog Potopa, Noini sinovi Šem, Ham i Jafet otišli svaki na svoju stranu i po volji Božjoj stali uvećavati svoje zemaljsko potomstvo, Hamu se rode četiri sina, Kuš, Misrajim, Put i Kanaan. Kako je zapisano u Knjizi postanka: “Od Kuša se rodio Nimrod, koji je postao prvi velmoža na zemlji. Voljom Jahve bio je silan lovac. Zato se i veli: ‘Kao Nimrod, silan lovac voljom Jahve.’ Glavna uporišta njegova kraljevstva bili su Babilon, Erek, Akad i Kaine, svi u zemlji Šinearu.“ A Šinear je bilo staro ime za Mezopotamiju, zemlju koju su odredile velike rijeke Eufrat i Tigris, koje su po predaji nastale od preostalih voda Velikog Potopa i stoga bile svete za sve narode koji su živjeli na njihovim obalama. Iako Knjiga govori samo o lovačkim sklonostima prvog vladara Šineara i Babilona,u mezopotamskim je mitovima zapisano da je uz divljač silno volio ribu iz rijeka, koje su se spajale blizu njegove prijestolnice, te da je ponekad u svojoj raskošnoj lađi od trstike i cedrovine znao zaploviti Eufratom i Tigrisom, praćen svojim velikodostojnicima, i uživati u ribolovu i ribi koju su za njega i dvorjane pripremali kraljevski kuhari, posebno za obrednih dana, kad se Nimrod po Božjoj zapovijedi suzdržavao od mesa. Imao je Nimrod uz lov i ribolov još jednu ljubav, koja ga je također vezala uz rođenje dalekog prapra...nećaka Isusa Krista. U vrtu svoje palače u Babilonu, velikom kao šuma, posebno se dičio golemim borom koji je sam njegovao i za koji je tvrdio da krije tajnu života i dugovječnosti. Kad bi nakon svakodnevnih napora sjeo pod njegovu krošnju, osjećao je kako mu se vraća snaga i osvježena krv kola njegovim žilama, te je nakon nekoliko trenutaka odmora već bio spreman za teške vladarske obveze.


Ali njegova mistična veza s velikim stablom bila je iznenada prekinuta. Kad mu je u goste stigao stric Put, Nimrod mu je ispričao tajnu golemog drva, a kako mu je ovaj bio silno zavidan, noću tat posiječe veliki bor i uteče. U snu je Nimrod osjetio snažnu bol pa je pohitao u vrt, ali zatekao je samo prevaljeno deblo. Nimrod je ridao i grlio svoje srušeno stablo, a onda ga svlada duboka omamljenost koja se spusti s Neba. Ujutro, kad se probudio, imao je što vidjeti. Iz velikih češera njegova bora noćni je vjetar potjerao sjemenke na sve strane i svakojaka su stabla i biljke nicale u kraljevskoj šumi, obdarena nebeskim plodovima, dok se svima u sredini opet dizao onaj veliki bor. Pa šapne Bog Nimrodu “Ovo su moja stabla i biljke, i sva su potekla od tvog velikog bora. Štuj ga kao sveto stablo jer će ono najaviti dolazak Otkupitelja svih ljudi. I pazi, za svake zimske mijene kiti ga kraljevskim nakitom, a pod krošnju mu polaži darove za one koji nemaju, jer će se Moj Sin roditi kao zemaljski sirotan. Nimrod je poslušao i svake je godine, baš nekako oko Božića, ukrašavao svoj bor i darivao siromahe. Tako je njegovo stablo postalo utjelovljenje budućeg Maloga Kralja u čiju čast za Badnjak, nekoliko sati prije njegova rođenja, još i danas kitimo svoje borove i polažemo darove pod njegovu krošnju, ma koliko neki tvrdili da je taj običaj do nas došao iz zemlje gorostasnih Sjevernjaka koji nikada nisu čuli za Nimroda, a kamoli za njegovo veliko stablo. No i oni oduvijek kite svoje borove, i za svojih svetih dana poste i uživaju u najboljoj riječnoj ribi. U onoj koju od davnina do danas podjednako cijene od sjevera do juga,u istinskom kralju matica i brzaka, u Nimrodovu, ali i našem, omiljenom božićnom smuđu.

Smuđ u vrhnju

U posudu za pečenje koju ste premazali s 5 dag maslaca rasporedite 4 smuđa od po 25 dag i pecite ih u pećnici dok ne uhvate koricu. Ribu prelijte s 1 dl vrhnja i 1 dl bijela vina pa neka se riba i umak ravnomjerno zapeku. Služite s pireom ugušćenim domaćim vrhnjem.

Prženi smuđ orly

Filetirajte očišćenog velikog smuđa od 2 kg i odstranite mu kosti. Filete izrežite u deblje poprečne komade. Uvaljajte ih u krušne mrvice, u tučeni bjelanjak pa u žumanjak. Ponovite postupak još jedanput, pa ribu pržite u 20 dag maslaca rastopljenog u 1 dl ulja, da ne zagori, oko 5 minuta, dok prženi fileti ne uhvate zlatnu koricu. Služite s pivskim umakom ili s tartarom.

Vezane vijesti

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Pisac i kulinarski ekspert Veljko Barbieri objavio je posljednji, četvrti svezak književnog i gastronomskog bestselera Kuharski kanconijer u izdanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika