22.12.2006. / 11:33

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Mesić nezadovoljan funkcioniranjem institucija

Predsjednik je kazao kako dijeli mišljenje većine građana koji nisu zadovoljni funkcioniranjem pojedinih institucija vlasti, na lokalnoj i državnoj razini, što utječe na slabljenje povjerenja u političke stranke i državne institucije. Dodao je kako nije zadovoljan ni rezultatima brojnih pokrenutih reformi

Predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak je na božićnom domjenku u Uredu Predsjednika izjavio kako smatra da državne institucije nedovoljno odgovaraju na naraslu prijetnju korupcije i organiziranog kriminala, na ugrožavanje opće sigurnosti građana i brojne druge prijetnje. Obraćajući se članovima Vlade, gospodarstvenicima, časnicima i pravosudnim dužnosnicima te predstavnicima političkih stranaka, sindikata i vjerskih zajednica, Mesić je rekao kako su godinu na isteku obilježili brojni događaji vezani uz ubrzani demokratski razvoj Hrvatske. Naglasio je intenziviranje pregovora o članstvu u EU te summit NATO-a u Rigi, nakon kojega je, kako je rekao, Hrvatska znatno bliže ulasku u taj savez.

No predsjednik je kazao i kako dijeli mišljenje većine građana koji nisu zadovoljni funkcioniranjem pojedinih institucija vlasti, na lokalnoj i državnoj razini, što utječe na slabljenje povjerenja u političke stranke i državne institucije. Dodao je kako nije zadovoljan ni rezultatima brojnih pokrenutih reformi.

Mesić je također naglasio potrebu bržega gospodarskog rasta, ocijenivši da je za Hrvatsku realan i ostvariv gospodarski rast po stopi od sedam ili osam posto. Međutim, upozorio je da ekonomski rast ima i moralnu i humanu dimenziju, te da se siromaštvo ne smije tolerirati. "Hrvatski radnik ne smije u svojoj državi imati osjećaj da je povrijeđen i ponižen, da je osiromašen i pokraden, da su mu uskraćena njegova ustavna, zapravo ljudska prava na rad i socijalnu sigurnost njega i njegove obitelji", rekao je Mesić, zalažući se za široki društveni konsenzus o potrebi političkih, ekonomskih i socijalnih reformi.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika