26.12.2006. / 12:55

Autor: Nina Tomljanović

ITALIJA

Zbog štrajka novinara Italija pet dana bez novina

Novinari štrajkaju ne samo zbog toga što već dvije godine nisu obnovljeni radni ugovori, već i zbog onih kolega koji nisu u stalnom radnom odnosu

Italiju je zadesio opći štrajk novinara, te je ta zemlja punih pet dana bila bez novina. Naime, novinari u dnevnim listovima, agencijama i tiskovnim uredima štrajkali su 21., 22. i 23. prosinca, a zbog blagdana nisu radili još 24. i 25. prosinca. Na posao su se vratili u utorak 26. prosinca kako bi novine mogle izaći u srijedu 27. prosinca.

Novinari štrajkaju ne samo zbog toga što već dvije godine nisu obnovljeni radni ugovori, već i zbog onih kolega koji nisu u stalnom radnom odnosu. Zahtijevaju da svi novinari budu u stalnom radnom odnosu, jer na taj način ne podliježu mogućim ucjenama. Teška je to bitka između novinarskog sindikata i udruge izdavača.

Slobodnih novinara ili vanjskih suradnika u Italiji ima 25.000, a rade za minimalne honorare, iako na njima zapravo leži veliki dio novinarskog posla u svim medijima i na njima izdavači zarađuju. Dobar honorarac zarađuje samo oko 700 eura mjesečno, a ima ih koji su plaćeni po dva eura za tekst. Za njih sada štrajka oko 80 tisuća novinara u stalnom radnom odnosu.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika