27.12.2006. / 13:38

Autor: Stjepan Marković

DAYTONSKI SPORAZUM

Sanader traži međunarodnu konferenciju o BiH

Nedavno je Parlamentarna skupština Vijeća Europe izglasala zaključak prema kojemu se postupno ukidanju ovlasti entiteta što je dovelo do burnih reakcija iz Republike Srpske

Hrvatski premijer Ivo Sanader predložio je međunarodnu konferenciju o BiH na kojoj bi glavnu riječ imala Europska unija i SAD kao glavni kreator Daytonskog sporazuma, javlja Večernji list. Hrvatski premijer je poslao pismo američkom Strate Depatmenatu u kojemu se analizira rasprava o promijeni daytonskog sporazuma koja se bezuspješno vodi već godinu dana. Službene informacije o postojanju ovog pisma nemaju američka veleposlanstva u Sarajevu i Zagrebu.

U pismu Sanader se osvrnuo na težak položaj Hrvata u BiH i opasnost da se pretvore u nacionalnu manjinu ukoliko pregovori koje vode Amerikanci odu u pogrešnome smjeru. U pismu koje je upućeno podtajniku State Departmenta Nicholasu Burnsu premijer traži određene korekcije u američkim prijedlozima ustavnih promjena u BiH, koje u ožujku ove godine nisu prihvatili zastupnici parlamenta BiH. Sanader se zalaže za promijene u BiH koju predlaže Venecijanska skupina, a osnovne smjernice su: smanjivanje administracije, ukidanje dvoentitetskog načina glasovanja i jačanje ovlasti države.

Nedavno je Parlamentarna skupština Vijeća Europe izglasala zaključak prema kojemu se postupno ukidanju ovlasti entiteta. To je naišlo na oštru kritiku političkih vlasti u Republici Srpskoj koje i dalje prijeti referendumom o izlasku iz BiH budu li se poricale njezine poludržavne ovlasti priznate Daytonskim sporazumom . Među ostalim, od političke administracije SAD-a na čelu s Georgeom Bushom hrvatski premijer traži da se svojim autoritetom zauzmu za ostajanje Ured visokog predstavnika (OHR) koji jamči jači utjecaj međunarodne zajednice na politički i društveni prostor BiH. Njegovo inzistiranje na produljenju mandata OHR-a počiva na već poznatoj tezi da BiH u ovakvom stanju jednostavno ne može preuzeti ovlasti funkcionalne države.

Na kraju se premijer poziva na međunarodnu konferenciju o budućnosti BiH na kojoj bi se zamijenio Daytonski sporazum.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika