29.12.2006. / 11:18

Autor: Stjepan Marković

BiH

Najavljen zakon o lustraciji

Hrvatska je donijela rezoluciju koja je osudila zločine komunističkog sustava

Bosna i Hercegovina bi trebala donijeti lustracijski zakon kojim bi se onemogućilo članovima tajnih službi i represivnog aparata bivše Jugoslavije rad u državnim službama, javlja Večernji list. Čelnici Stranke za BiH i SDA su u srijedu nakon potpisivanja koalicijski ugovor najavili da će se dogovoriti s hrvatskim i srpskim predstavnicima oko donošenja ovog zakona. Prema najavama zakon najviše podupiru bošnjačke i hrvatske stranke, ali i dio srpskih stranaka. Zamjenik predsjednika Stranke za BiH Safet Halilović najavio je osnivanje posebne Istražiteljske komisije pri Vijeću ministara BiH, koja bi uz tehničku potporu sigurnosno-obavještajnih službi provjeravala prošlost svih pretendenata na čelne pozicije u institucijama nove vlasti, radi eliminacije osoba koje imaju kompromitirajuću ulogu u režimu bivše SFRJ. Halilović ističe da je gotovo svaki segment društva u BiH, od politike, policije, sudstva, medija, isprepleten djelatnicima i suradnicima bivšeg režima. Zakon o lustraciji bi se donio na temelju preporuka Vijeća Europe koji su u svojoj deklaraciji osudili komunistički sustav. Novi zakon bi kaznio samo one pripadnike bivšega režima koji su kršili ljudska prava, te ne bi bio podloga za revanšizam.

Nakon rezolucije Vijeća Europe jedino BiH i Albanija nisu donijela nikakve zakone ili rezolucije koje bi osudile komunistički režim. Hrvatska je donijela rezoluciju koja je osudila zločine komunističkog sustava.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika