Objavljeno u Nacionalu br. 581, 2006-12-29

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Kraljevstvo nebesko najbolje DVD izdanje godine

2006. GODINA obilovala je DVD izdanjima velikih i značajnih filmova, a mnogi su se od njih mogli kupiti i na kioscima

NOVI SVIJET Terencea MalickaNOVI SVIJET Terencea MalickaGodinu 2006. najuputnije je okarakterizirati kao godinu velikih promjena na domaćem videotržištu. Prije svega, domaći videodistributeri pograbili su se oko prava na zastupništvo filmova hollywoodskih majora. U preraspodjeli prava na videodistribuciju filmova moćnih američkih partnera najbolje je prošao Continental Film, koji je od Blitza preuzeo Universal, a od Isse Warner. Pionir hrvatskog DVD izdavaštva Issa ugasila je potom odjel videodistribucije, a Blitz je gubitak Universala nadoknadio preuzimanjem videozastupništva Paramounta, čije je filmove dotad na DVD-u objavljivao VTI. Prosječne videokonzumente te promjene vjerojatno nimalo ne zanimaju, no zato nisu mogli ne primijetiti poplavu DVD-a na kioscima i drugu stvar koja je obilježila 2006. godinu: pojavu MAXtv-a, digitalne televizije koja svojim korisnicima nudi uslugu on line videoteke, odnosno mogućnost gledanja filmova putem interneta. Njihova zasad skromna ponuda još uvijek ne donosi veliku prijetnju videotekama, no u ne tako dalekoj budućnosti, internet bi ionako posrnulom biznisu napokon mogao zadati smrtni udarac. Kiosk-izdavaštvo uzelo je, pak, toliko maha da se brojni filmovi uopće ne pojavljuju u videotekama nego izravno završavaju na kioscima. U trafikama se moglo kupiti uistinu svašta, od izdanja bezveznih filmova sumnjive kvalitete slike i zvuka pa sve do prestižnih naslova poput “Pasije” i filmova o Jamesu Bondu. Štoviše, najbolji film koji je ove godine u Hrvatskoj uopće objavljen na DVD-u - “Treći čovjek” - dijelio se besplatno uz novine.

Govorimo li o “normalnim” izdanjima namijenjenima distribuciji u videotekama, može se reći da je 2006. godina obilovala DVD izdanjima velikih i značajnih filmova, pa su se tako u videotekama pojavili “Detektivska priča” i “Jezebel” Williama Wylera, “Loš dan u Black Rocku” i “Sedam veličanstvenih” Johna Sturgesa, klasični Disneyjevi crtići “Dama i skitnica”, “Mala sirena” i “Dumbo”, Viscontijeva “Smrt u Veneciji”, “Majmunska posla” braće Marx, “Pucnji poslijepodne” i “Pat Garrett i Billy the Kid” Sama Peckinpaha, Langov “Zakon linča”, “Johnny Belinda” Jeana Negulescua, “Mr. Hulahoop” i “Veliki Lebowski” braće Coen, Landisova “Braća Blues”, “Plačljiva igra” Neila Jordana, “Rulet smrti”/”Croupier” Mikea Hodgesa, Allenovi filmovi “Annie Hall” i “Manhattan”, Spielbergov “Dvoboj”, Scorseseove “Ulice zla” i “Casino”, Kurosawin “Kagemusha” i brojni drugi stari i novi klasici.

VIDEOPREMIJERE

Najbolji filmovi i ove su godine uglavnom prikazani u kinima, pa mi za top-ljestvicu videopremijera ponovo ostaju mrvice. Ipak, brojni dobri naslovi premijeru su opet imali u videotekama. Među onima koji nisu stali na ljestvicu deset najboljih vrijedi izdvojiti dva filma hiperaktivnog Richarda Linklatera - komediju “Bears zločesta ekipa” i ne baš sjajni, ali vrlo zanimljivi “rotoskopski” crtić “Replikant”/“A Scanner Darkly”. Vrijedilo je vidjeti i tromi no solidni ratni ljubić nekoć kultnog Johna Dahla “Veliki pohod”, vrlo pristojni TV film o F. D. Rooseveltu “Warm Springs”, kao i crnohumornu satiru “Hvala vam što pušite”, nominiranu za tekući Zlatni globus.

Top 10 otvaraju bizarni hongkonški crtić “Ja McDull”, koji nas informira da je tamošnja kinematografija sposobna producirati zanimljive filmove uistinu svih žanrova, i treći film Richarda Linklatera premijerno izdan na DVD-u, niskobudžetna drama “Tape”. Deveto mjesto zauzima “Drama u Kambodži”, film genijalnog Bertranda Taverniera, inferioran njegovim remek-djelima no nadmoćan većini ostale produkcije. Iza trivijalnog naslova “Najveća holivudska tajna”, na osmom se mjestu krije vrlo dobar film novohollywoodskog veterana Petera Bogdanovicha “The Cat’s Meow”, filmofilima dodatno zanimljiv zbog činjenice da su njegovi junaci stvarne filmske zvijezde.

Na sedmom je mjestu francuski krimić “Pratitelj”, napeti miks Beresfordovih “Prijevoznika novca” i Carpenterova “Napada na policijsku stanicu” dok šesto okupira odlična mini serija Waltera Hilla “Put iskupljenja”. Gornju polovicu liste otvara “Novi svijet” Terrencea Malicka, za koji još nisam posve siguran je li kič ili remek-djelo a četvrto mjesto pripada prvoj sezoni TV serije “Rim”, antičkoj inačici HBO-ovih majstorija “Deadwood” i “Obitelj Soprano”. Na trećem je mjestu screwball komedija braće Farrelly “Sportska groznica”, njihovo najbolje ostvarenje još od vremena “Svi su ludi za Mary”, a na drugom se nalaze drugi i treći nastavak “Paklenih poslova”, jedne od boljih filmskih trilogija uopće.

Titula videopremijere godine rezervirana je za “Zavjeru”, jedan od najboljih televizijskih filmova u povijesti, suptilno režiranu, jezivu i apsolutno neodoljivu priču o sastanku najvećih monstruma u povijesti, na kojem je, uz obilan ručak i luksuzno vino, ležerno dogovoren holokaust.

NAJBOLJE HRVATSKE VIDEOPREMIJERE 2006.

(filmovi koji nisu prikazivani u kinima i premijerne serije)

  1. ZAVJERA (Conspiracy), F. Pierson, 2001. Blitz
  2. PAKLENI POSLOVI 2 i 3 (Mou gaan dou II i III), Wai Keung Lau i Siu Fai Mak, 2003., Blitz
  3. SPORTSKA GROZNICA (Fever Pitch), Bobby i Peter Farrelly, 2005., Continental Film
  4. RIM (Rome), J. Milius, W. J. MacDonald, B. Heller, 2005., Continental Film
  5. NOVI SVIJET (The New World), T. Malick, 2005., ISSA
  6. PUT ISKUPLJENJA (Broken Trail), W. Hill. 2006., Blitz
  7. PRATITELJ (Le Convoyeur), N. Boukhrief, 2004., Discovery
  8. NAJVEĆA HOLIVUDSKA TAJNA (The Cat's Meow), P. Bogdanovich, 2001., Discovery
  9. DRAMA U KAMBODŽI (Holy Lola), B. Tavernier, 2004., Blitz
  10. JA McDULL (Mak dau goo si), Toe Yuen, 2001., Discovery, i TAPE, R. Linklater, 2001., Blitz
10 NAJBOLJIH DVD IZDANJA 2006. GODINE

KRALJEVSTVO NEBESKO - REDATELJSKA VERZIJA (Kingdom of Heaven), R. Scott, 2005., Continental FilmKRALJEVSTVO NEBESKO Ridleya ScottaKRALJEVSTVO NEBESKO Ridleya Scotta

Ostali abecednim redoslijedom:

  • BEN-HUR, W. Wyler, 1959., Issa
  • DUMBO, B. Sharpsteen; 1941., Continental Film
  • KAGEMUSHA, A. Kurosawa, 1980., Continental Film
  • MONTY PYTHON I SVETI GRAL i MONTY PYTHON NAJBOLJE OD... (šest diskova), Blitz
  • MRŠAVKO KOLEKCIJA (The Complete Thin Man Collection), Issa
  • OBITELJ SOPRANO: PETA SEZONA (The Sopranos), D. Chase, 2004., Issa
  • PUCNJI POSLIJEPODNE i PAT GARRETT I BILLY THE KID (Ride the High Country i Pat Garrett and Billy the Kid), S. Peckinpah, 1962. i 1973., Issa
  • TREĆI ČOVJEK (The Third Man), C. Reed, 1949., UCD
  • ZANIMANJE: REPORTER (Professione: reporter), M. Antonioni, 1975., Blitz

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika