29.12.2006. / 19:00

Autor: Nina Tomljanović

DRŽAVNI PRORAČUN

Zatvorene transakcije Državne riznice za 2006. godinu

Za iduću godinu premijer je najavio i nastavak aktivnosti na jačanju gospodarskog rasta, snižavanju proračunskog deficita ispod 3 posto, daljnjem jačanju izvoznih kapaciteta Hrvatske i smanjivanju nezaposlenosti

Premijer Ivo Sanader u petak je objavio Ministarstvu financija posljednju transakciju iz ovogodišnjeg proračuna, uplatu 2,8 milijuna kuna za opremu kabineta i didaktičku opremu za nekoliko osnovnih škola. Time je zatvorio transakcije Državne riznice za 2006. godinu.

Sanader je istaknuo kako danas objavljena procjena Državnog zavoda za statistiku o realnom rastu hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju za 4,7 posto nadmašuje prognoze i očekivanja Vlade. Taj je rast temeljen na povećanoj industrijskoj, odnosno ukupnoj gospodarskoj aktivnosti te na rastu financijskog tržišta, naglasio je Sanader. "Ako je deficit 3 posto, odnosno manji nego što je bilo predviđeno; ako je uspješno završen stand-by aranžman s MMF-om i nije se išlo u produženje ili novi aranžman; ako smo ove godine višekratno dobivali povećani kreditni rejting od četiri vodeće svjetske agencije, onda zaista možemo biti zadovoljni", ocijenio je Sanader ovogodišnja kretanja u hrvatskom gospodarstvu. Izrazio je i zadovoljstvo zbog izvršavanja obveza prema umirovljenicima, odnosno isplati prvih dviju rata duga, i to bez većih makroekonomskih potresa te podsjetio da se u idućoj godini očekuje isplata još dviju rata. U 2007. očekuje se i pronalaženje rješenja za veliki jaz između starih i novih umirovljenika, i to ne kroz proračun, već će se, kaže Sanader, "tražiti novi putovi", a riješit će se i pitanje povrata duga za oko 42.000 korisnika obiteljskih i limitiranih mirovina. Za iduću godinu premijer je najavio i nastavak aktivnosti na jačanju gospodarskog rasta, snižavanju proračunskog deficita ispod 3 posto, daljnjem jačanju izvoznih kapaciteta Hrvatske i smanjivanju nezaposlenosti.

Ministar financija Ivan Šuker o obvezama vezanim za proračun izjavio je "Tom uplatom sve obveze iz državnog proračuna i izvanproračunskih fondova za ovu godinu su izvršene". "Deficit proračuna iznosi 3 posto BDP-a, a proračun će biti kakav je i planiran, stoga nema nikakve priče o prikrivenim deficita, sve je plaćeno''.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika