Objavljeno u Nacionalu br. 582, 2007-01-09

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Čovjek-čamac Siniša Kovačić rodio četverac

Ljudsko biće može rađati čamce i cijele posade, objavila HRT

VIJESTI NA DRUGOM Petak, HRT 2, 21.40
Nema veće sreće za voditelja vijesti Sinišu Kovačića nego svake večeri doći u studio, sjesti pred kameru i slikati se. Siniša je važan a ne vijesti, on je čovjek koji za četiri novorođena djeteta kaže da su ‘četverci’, ništa četvorci ili četvorke. On je rodio riječ ‘četverci’. Kamo sreće da ovdje ima mjesta, pa da mu i mi objavimo sličicu kao i poklisar Galić, da ljudi vide tog Sinišu, jer koga god da pitate, nitko nema pojma tko je Siniša Kovačić, čovjek-čamac i zaslužni brodograditelj. Kad su večeras on i njegov debilni fotografsko-poklisarski studio (HRT) naciji priopćili da je majka rodila ‘četverce’, nije nam rečeno koliko ih je rodila i koji je veslački klub preuzeo pokroviteljstvo nad brodovljem sretnih roditelja. Budući da je i u dnu ekrana pisalo da su rođeni ‘četverci’, stvar je postala službena, što je izazvalo značajno podizanje obrva u našeg najpoznatijeg liječnika za te stvari (dr. Asim Kurac), čije će mišljenje uskoro objaviti jedan hrvatski stručni časopis ooriginalnog imena "Plagijator".
DNEVNIK Nove TVSubota, Nova TV, 19.15
Cijene jednodnevne karte za skijanje na Sljemenu odvratno su poskupjele, čak i za malu djecu, ali Nova TV nije za to okrivila čedomorca Bandića, nego one koji su njemu (ili muuuuu!) takvo što predložili. Hoće li oni odgovarati - pita se hrabra novinarka, ali čemu joj zamjerati nepoznavanje općepoznatog (da žderač koljiva i kopač nosa Bandić odlučuje o svemu), kad je Nova TV danas jedina TV koja objavljuje poskupljenje i Bandićevu najavu da će ga ukinuti točno u ponedjeljak, 8. siječnja o.g.
VEČERNJA ŠKOLA ŽELJKA PERVANAPetak, HRT 2, 20.40
Bila je ovo zadnja emisija Večernje škole na HRT-u, što nikoga ne zanima, važno je da će se Pervan i njegovi za mjesec dana opet pojaviti, ali na drugoj TV, što je još manje važno. Televizor je televizor. Tamo, na toj drugoj, Novoj TV, što može biti zanimljivo Pervan će se pojavljivati svake večeri, i to po punih trideset minuta.
A tamo odakle Pervan odlazi zaključuje se bilanca: Tihomir Ladišić iz "Otvorenog" otišao u svjetske putnike, smijenjen Damir Matković zbog novogodišnje emisije s Tuđmanom i Mesićem, zabranjeni izuzetno duhoviti sinkronizirani predizborni spotovi koje je napravila ekipa "Po ure torture", poklisar i glavni zatornik svakog duha Mirko Galić usred Hrvatskog sabora napao Denisa Latina i njegovu emisiju o Tuđmanovoj baštini itd. itd.
KAZALIŠTE U KUĆISubota, HRT 1, 20. 10
Mustafa Nadarević se ovdje zove Vili, on je fini zagrebački gospon i kajkavac, što znači da mu je namjera jednako neprofesionalna i grozna kao i onda kad se u "Novom dobu" (kretenskoj tv-seriji Hrvoja Hribara i drugova) pokušao glasati kao rođeni Splićanin. Još jedan veliki hrvatski glumac i rođeni štokavac, Predrag Vušović u "Odmori se, zaslužio si" Snježane Tribuson, počinio je isti zločin: pokušao se lažno predstaviti kao rođeni kajkavac. U sva tri slučaja (dvaput Nadarević i jednom Vušović) iz aviona se čulo da gospoda glumci ne mogu ni izbliza pogoditi akcent, ni splitski ni zagrebački. Za ovako bijedan rezultat postavlja se samo pitanje zasluge: glumci ili režiser. Odgovor je lak: uvijek režiser, on je taj nesavjesni bijednik i amater kojemu je prvome palo na pamet varati gledatelje nečim tako uvredljivo prozirnim.
Serija ima suradnicu koju arhaično potpisuje kao "script girl", tj. osobu koja se brine za kontinuitet scena, npr. da u istom prizoru Gaćina ima vidljiv razdjeljak na kosi, a ne da ga ima dok sjedi, pa netko pozvoni, a on otvara vrata raščupan. To se događa stalno, u svakoj epizodi u Gaćininoj frizuri stalna samo mijena jest. Ne žalimo se, jer serija je toliko dosadna i jadna da je u njoj premalo čak i idiotarija. Stoga sve pohvale i zahvale mikrofonu koji se večeras pojavio gore u kadru ili čaši vina (u epizodi od pretprošle subote) iz koje u ruci gđe Gaćine vino velikom brzinom hlapi. Tu simpatičnu razinu ž-produkcije do sada HRT nije imao čast ponuditi svojim vjernim gledateljima.
ZUHRA SHOWSubota, Nova TV, 20.40
U rubrici "Usta na usta" Zlatana Zuhrića (Zukija, kako ga je nazvao malo previše udomaćeni Ljubiša Samardžić) dosegnut je blagi vrhunac, ma što vrhunac, ovo je klasik: Sanader i svita na nedavnom svečanom otvaranju neke dalekovodne struje u Dalmacijama urnebesno su sinkronizirani kao da kupuju neku krntiju na sajmu automobila.
Naravno da čak i ova bezalena sinkro-parada duha ne bi mogla zadovoljiti stroge karijerističke standarde Hrvatske televizije, zvane "gnjecavo dno Europe". Loše su završili i neki drugi, oni koji su na naslovnoj stranici objavili Sanadera sa strelicom pikada u faci (smijenjen prvi glavni urednik dnevnih novina "24 sata" Matija Babić) ili magarca s genima "Joea Sanadera" što napada golog muškarca (ukinuta emisija "Po ure torture" na HTV-u).
LICA NACIJE Nedjelja, HRT 1, 22.30
O "manipulaciji mladima" razgovarala su dva starčića, zadarski pedagog i splitski psihijatar, koja su se u svemu slagala, ali Branimir Bilić je prevršio svaku mjeru kada je opet imao kontrolirane i pažljivo izabrane telefonske pozive gledatelja, što su se slagali ne samo s gostima, nego su i hvalili dragog Bilića, a bili su i stari. Ubuduće, uz ime, prezime i grad onoga koji telefonira u zagradi navesti godine starosti, ne grada nego metuzalema koji zove. Stran nam je generacijski šovinizam po kojem jedino vršnjaci mogu govoriti jedni o drugima, ali da je, bar reda radi, u eter pripušten neki balavi pedesetogodišnjak, ne bismo morali čekati da BB objavi knjigu "Lica nacije"
RED CARPET Nedjelja, Nova TV, 22.40
Hrvatska TV-zvijezda Boris Banović, poznatiji kao Fashion Guru, izložio je drugih petnaest od svoje godišnje liste trideset najgore odjevenih osoba: 30. Tarik Filipović ("ne zna spojiti ni dvije boje"), 29. Todorić ml., 28. Snježana Mehun, 27. Vanna, 26. Barbara Kolar, 25. Josipa Lisac ("hodajuća instalacija, čime prikriva svoj modni neukus") 24. Matija Vujica, 23. Massimo Savić, 22. Mirjana Batinić i Petra Nižetić ("najgore je što njih dvije lagano truju mladog Luku"), 21. Jasmin Stavros, 20. Lana Klingor, 19. Nives Drpić, 18. Tihana Harapin Zalepugin, 17. Jadranka Kosor i 16. Vesna Škare-Ožbolt. Sljedeće nedjelje zanimljiviji ostatak, zaključio je g. Banović svoju izuzetno popularnu TV-rubriku, pa sa sigurnošću očekujemo da će se među prvih petnaest naći Željka Ogresta-Piramida i Nada Gaćešić-Sapunjara.


Vezane vijesti

Rošada mjesta Čačić - Pusić

Rošada mjesta Čačić - Pusić

Ono što je Nacional najavio prije više od dva mjeseca trebalo bi se, prema svim najavama, i ostvariti u subotu, 9. veljače, na sjednici Središnjeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika