Objavljeno u Nacionalu br. 582, 2007-01-09

Autor: Ante Mihić

EKSKLUZIVNO IZ DETROITA

Ekološki automobili osvajaju SAD

NORTH AMERICAN AUTO SHOW najveća je izložba automobila u SAD-u a ove godine prvi put na svijetu predstavljeno je 45 novih vozila te modeli na ekološki pogon koji su trend na američkom tržištu

NACIONALOV NOVINAR Ante Mihić prisustvovao je otvaranju sajma 7. i 8. siječnja na kojem su uz najnovije modele vozila predstavljeni i luksuzni oldtimeriNACIONALOV NOVINAR Ante Mihić prisustvovao je otvaranju sajma 7. i 8. siječnja na kojem su uz najnovije modele vozila predstavljeni i luksuzni oldtimeriNacionalov reporter prisustvovao je North American Auto Showu u Detroitu, najvećoj izložbi automobila u SAD-u koja ove godine slavi 100 godina postojanja. U dva dana rezervirana za novinare, od 7. do 8. siječnja, održan je veliki broj promocija najnovijih vozila u autoindustriji. Sajam je posjetilo više od 6500 novinara iz čak 65 zemalja, a sa sajma je izvještavalo više od 300 TV postaja u izravnim prijenosima ili putem snimki.

Na sajmu, koji traje do 21. siječnja, 45 modela automobila bit će prikazano prvi put u svijetu i iako se uglavnom radi o automobilima za američko tržište, svake godine najveći svjetski proizvođači nude nešto novo i luksuznije kako bi zadobili povjerenje klijenata i zadovoljili njihove zahtjeve. Na ovogodišnjem sajmu se očekuje oko milijun posjetitelja, pa ne začuđuje što je taj auto show već godinama najveći sajam automobila na svijetu. Ovogodišnji sajam u Detroitu posebno je zanimljiv jer je predstavio spoj novih automobila i koncepata, prototipova na osnovi kojih bi tek trebala početi proizvodnja, i koji će se za godinu ili dvije pojaviti na tržištu. Predstavljeno je i mnogo novih vozila koja su premijeru imala na autosajmu u Parizu. Na ovogodišnjem North American Auto Showu prikazano je i mnogo hibrida, automobila koji benzinski pogon kombiniraju s nekim ekološki prihvatljivijim, a naglašena je i važnost upotrebe kvalitetnijeg i manje štetnoga goriva.

Svjetsku premijeru imao je novi BMW 3, prvi put s tvrdim preklopljivim krovom. Iako će se većina premijera održati sljedećega tjedna kada će sajam biti otvoren za javnost, novost na američkom tržištu je i Toyota tundra, koja je dobila duplu kabinu i koja je model sličan Hiluxu što se nalazi u ponudi na europskom tržištu. Lamborghini nije imao premijeru i predstavljanje koncepata, ali je održana konferencija na kojoj je potvrđena vijest da je taj proizvođač u 2006. prodao više od 2000 automobila te da je prošla godina bila najbolja u dugoj tradiciji tog proizvođača. Na auto showu najviše su se predstavljali koncepti, koji su pobudili i najviše zanimanja jer je uvijek važno što će ponuditi najveći proizvođači i kakve ćemo automobile voziti u budućnosti.

Jedan od najljepših koncepata na showu bio je Mercedesov Ocean Drive, prvi Mercedesov kabriolet s četverim vratima.
Dizajn i oblik najviše je preuzet od Mercedesa 600 S, a pomalo nalikuje i na Mercedes-Benz 300 D iz 1962. Automobil bi trebao imati 517 KS i postizati maksimalnu brzinu nešto manju od 300 km/h, a rezervoar bi trebao biti zapremnine 90 litara. Uz Mercedes, najviše pozornosti zbog ljepote je privukao Volvov koncept XC 60, koji na prvi pogled podsjeća na model XC 90, ali mnogo je dinamičnijih linija i dojam je da su dizajneri u Volvu željeli napraviti mali sportski SUV. Volvo XC 60 trebao bi imati potpuno drukčiju unutrašnjost, a sjedala i kontrolna ploča bit će do najsitnijih detalja prilagođeni vozaču. Predviđeno je da proizvodnja počne 2009. i taj Volvov model kupcima će ponuditi najviše moguće standarde.

Koncept koji je također privukao veliku pozornost posjetitelja je Chevrolet Volt, koji je premijeru imao 7. siječnja na izložbenom prostoru General Motorsa i koji je ostavio najbolji dojam na publiku. Riječ je o automobilu koji bi trebao biti Chevroletov model za sve sljedeće automobile. Pogon bi mu bio složen od napajanja strujom i najkvalitetnijega goriva, a i prezentacija je napravljena uz mnogo zvučnih i svjetlosnih efekata nastalih od struje, koja je i zaštitni znak tog vozila. Po dizajnu, taj automobil je sportski coupé koji će zbog karakteristika uglavnom kupovati mlađa populacija.

Predstavljeni Hyundai Helion neobična je izgleda, ima vrlo efektnu unutrašnjost i dizajn koji se razlikuje od svih Hyundaijevih modela dosad te je vrlo poseban. Osim toga, unatoč tome što mu dimenzije nisu velike, u svojoj unutrašnjosti nudi mnogo prostora.

Nissan je predstavio Rouge, automobil koji će se na tržištu pojaviti 2008. i naslijediti vrlo popularni Muran, i koji bi svojim izgledom trebao nadmašiti konkurenciju. Iako je riječ o vozilu koje tek treba doći na tržište, nema sumnje da će se taj automobil dobro prodavati jer osim dobrog izgleda nudi i bogatu opremu te jako dobar 2,5-litreni motor.
Infiniti je predstavio svoj coupé koncept i nakon SUV-a i limuzina napokon želi proizvesti automobil koji bi svojim izgledom i kvalitetom mogao u potpunosti biti konkurentan ostalim proizvođačima automobila.

Na sajmu je predstavljeno još mnogo zanimljivosti i noviteta a jedan od najljepših automobila je Audi R8, koji se isticao izgledom i sportskim linijama. Mercedes je svoj model 550 S postavio na klizalište i oko njega su klizači i hokejaši izvodili programe, a niz iznenađenja i veliki broj vozila pokazali su da Mercedes ima važnu ulogu na američkom tržištu.
Mazda Ryuga je možda najzanimljiviji koncept sajma i iako je premijera održana u Parizu, ipak je i u Detroitu privlačila svojim neobičnim izgledom.

DaimlerChrysler je na sajmu imao premijeru svog modela Chrysler Town & Country a Dodge je predstavio Dodge Grand Caravan te tako najavio borbu za američko tržište u klasi velikih obiteljskih automobila. Ovogodišnji show u Detroitu pokazao je da se američki i europski standardi u automobilskoj industriji razlikuju a DaimlerChrysler, General Motors i Ford potvrdili su da su vodeće tvrtke u svjetskoj autoindustriji. Dok u Europi još uvijek prevladavaju limuzine i sportski automobili, u SAD-u se više proizvode terenska vozila ili SUV modeli, iako je automobil godine Saturn Aura koji je gotovo identičan Opelovoj Vectri.

Slike sa sajma pogledajte u galeriji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika