Objavljeno u Nacionalu br. 583, 2007-01-16

Autor: Eduard Šoštarić

VELIKO GENERALSKO POSPREMANJE

Nasilnik Kruljac postaje šef kopnene vojske

Zbog novog ustroja prema standardima NATO saveza, Glavni stožer Hrvatske vojske kreće u promjene koje će obilježiti veliki broj umirovljenja visokih časnika s činom brigadnog generala

Kruljac je ljubimac predsjednika Mesića koji ga je doveo na mjesto drugog čovjeka Kopnene vojske i  promovirao u general pukovnikaKruljac je ljubimac predsjednika Mesića koji ga je doveo na mjesto drugog čovjeka Kopnene vojske i promovirao u general pukovnikaU Glavnom stožeru Hrvatske vojske vrlo brzo se očekuju nova imenovanja i razrješenja najviših vojnih dužnosnika prema novom ustroju HV-a s kojim će Hrvatska ući u NATO savez. Istodobno započet će se primjenjivati i novi konačni ustroj Hrvatske vojske za iduće desetljeće. Načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić najvjerojatnije će ostati na tom mjestu kao prvi čovjek Hrvatske vojske. Dosadašnji zamjenik načelnika general Slavko Barić i dalje će ostati na spomenutoj funkciji. Međutim, prema novom ustroju postojat će još jedan zamjenik načelnika Glavnog stožera, a na to mjesto će doći dosadašnji zapovjednik Kopnene vojske general Marijan Mareković i na funkciji drugog zamjenika bit će zadužen za vojne operacije HV-a kako mirovne i NATO operacije u kojima sudjeluje HV tako i za operacije na domaćem teritoriju. Mareković će vrlo usko morati surađivati sa zapovjednicima Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva i Ratne mornarice iz kojih će se formirati namjenske snage za izvođenje borbenih operacija.

Umjesto generala Marijana Marekovića, na njegovo dosadašnje mjesto zapovjednika KoV-a doći će njegov dosadašnji zamjenik general Mladen Kruljac, predsjednikov miljenik, čovjek koji je poznatiji u hrvatskoj javnosti po prijetnjama, reketaranju, kavanskim tučnjavama, razbijanju i ucjenjivanju nego vojnoj karijeri. Mesić ga je prvo doveo na mjesto zamjenika zapovjednika KoV-a, promovirao ga u čin general pukovnika, a sad ga stavlja na mjesto prvog čovjeka najbrojnijeg vida oružanih snaga. Zbog viška visokih vojnih časnika u činu brigadnog generala naviše što se protivi kadrovskom ustroju oružanih snaga zemalja NATO saveza doći će do smanjenja njihova broja, jer ih je u HV-u dvostruko više od uobičajenog. Na mjesto zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva generala Viktora Koprivnjaka koji će u mirovinu ove godine, doći će general Vlado Bagarić. U mirovinu će i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice viceadmiral Zdravko Kardum. Zapovjednik Zapovjedništva za izobrazbu i obuku postat će dosadašnji načelnik Vojne policije brigadir Ivan Jurić, jer Uprava vojne policije više neće postojati već samo Odjel kriminalističke Vojne policije. Odjel Kriminalističke vojne policije bit će popunjen istražiteljima i kriminalističkim tehničarima obučenim i opremljenim za provođenje očevida i istraga, te će usmjeravati rad Kriminalističke vojne policije u granama OS RH.


U mirovinu će vrlo vjerojatno osim Viktora Koprivnjaka otići i brigadni general Zvonko Peternel zapovjednik 3. korpusa KoV-a, brigadni general Mladen Zvirotić zapovjednik 4. korpusa KoV-a, brigadir Pavao Krpan zapovjednik Zapovjedništva za logistiku, te zapovjednik Zapovjedništva za izobrazbu i obuku brigadni general Josip Stojković. Nova uloga GS OS RH nad planiranjem i vođenjem budućih operacija ukazuju na združeno djelovanje i na oblike djelovanja u okviru međunarodnih operacija odgovora na krize. Načelnik GS OS RH Josip Lucić zapovijedat će izravno zapovjednicima grana, zapovjedniku Zapovjedništva za potporu, ravnatelju HVU-a, zamjenicima načelnika GS OS RH, načelnicima uprava GS OS RH te prvom dočasniku OS RH. U izvršavanju zadaća, na raspolaganju će mu biti Kabinet, 2 zamjenika, 6 uprava, Vojno-stegovni sud, Odjel kriminalističke vojne policije i Zapovjedno operativno središte.

U OS RH uspostavljen je i funkcionira dočasnički lanac potpore na čelu s prvim dočasnikom OS RH, koji je izravnoGeneral Josip Lucić ostat će na čelu Hrvatske vojske do ulaska u NATOGeneral Josip Lucić ostat će na čelu Hrvatske vojske do ulaska u NATO odgovoran načelniku GS OS RH za izgradnju i rad dočasničkog zbora. Prvi dočasnik OS RH u suradnji s prvim dočasnicima podređenih zapovjedništava sudjeluje u usmjeravanju profesionalnog razvoja vojnika i dočasnika u OS RH. S dva zamjenika omogućit će se načelniku GS OS RH koncentriranje na njegovu središnju ulogu u vođenju vojnih operacija i glavnog vojnog savjetnika vrhovnom zapovjedniku i ministru obrane. Zamjenik za planove i resurse general Slavko Barić istodobno će biti i prvi zamjenik u vrijeme odsutnosti načelnika GS OS RH. U GS OS RH ustrojit će se Uprava za personalne poslove, nadležna za personalne poslove, izobrazbu i nakladništvo, Uprava za obavještajne poslove, Uprava za operativne poslove i obuku, Uprava za logistiku nadležna za funkcionalno područje logistike (uključujući i zdravstvo) i financija, Uprava za planiranje nadležna za područje dugoročnog planiranja uporabe snaga, resursa, međunarodne civilno-vojne suradnje te za programiranje i proračun, Uprava za komunikacijsko-informacijske sustave nadležna za područje komunikacijskih i informacijskih sustava (KIS).

Penzioneri u najboljim godinama

Donošenjem zakonskih rješenja o umirovljenju visokih vojnih časnika HV-a za vrijeme mandata Račanove vlade iz MORH-a i Glavnog stožera je pometeno nekoliko desetaka kvalitetnih i visokoobrazovanih kadrova što se pokazalo pogrešnim potezom. Zakon se nije mijenjao po tom pitanju i kako sada stvari stoje još jedan kontingent visokih vojnih dužnosnika uskoro će napustiti oružane snage, unatoč tomu što je veliki dio njih u najboljim godinama za zapovjedne dužnosti. S druge strane, NATO je nezadovoljan viškom aktivnih generala u HV-u i šupljom zapovjednom strukturom, stoga će se umirovljenjem većeg broja sadašnjih generala doći bliže optimalnom broju od 16 generala na 16 tisuća hrvatskih vojnika.

Lucić dobiva zamjenika

Generalu Marijanu Marekoviću bivša je Račanova vlada nakon imenovanja generala Lucića za načelnika Glavnog stožera obećala kako će njegova sljedeća dužnost kad Lucić ode u mirovinu biti mjesto načelnika Glavnog stožera. Međutim, Mareković će morati kao njegov zamjenik još neko vrijeme pričekati s takvim ambicijama, jer je Lucić odlučio ostati još jedan mandat i tako kao prvi čovjek HV-a ući u NATO.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika