Objavljeno u Nacionalu br. 585, 2007-01-30

Autor: Berislav Jelinić, Željko Rogošić

KAOS U SPLITSKOJ POLICIJI

Ivan Lozić policijski zaštitnik aktera u aferi Brodosplit

NACIONAL OTKRIVA kako i uz čije pokroviteljstvo načelnik Odjela za gospodarski kriminal u splitskoj policiji opstruira istragu u aferi Brodosplit te kako je izgradio uspješnu karijeru policajca unatoč učestalim sumnjama da je korumpiran

Ivana Lozića, policajca zaduženog za suzbijanje gospodarskog kriminala u Splitu, prije godinu dana čelnici Euroherca Uskoku su prijavili zbog sumnje za korupcijuIvana Lozića, policajca zaduženog za suzbijanje gospodarskog kriminala u Splitu, prije godinu dana čelnici Euroherca Uskoku su prijavili zbog sumnje za korupcijuIvan Lozić, načelnik Odjela za suzbijanje gospodarstvenog kriminaliteta u splitskoj policiji i nominalno ključni operativac zadužen za rasvjetljavanje afere Brodosplit, mogao bi po okončanju te afere doživjeti pravi profesionalni debakl. Lozić već dugo vješto manipulira predmetom Brodosplit kako bi smanjio negativne posljedice te afere za HDZ, dok čelnici vladajuće stranke od Bajića nominalno energično traže da slučaj posve rasvijetli. Umjesto da svojim radom maksimalno pomaže Državnom odvjetništvu, Lozić već mjesecima kontinuirano predmet pogrešno usmjerava i izbjegava ozbiljno obraditi prave sumnjivce. Bajić, koji se i prošlog tjedna sastao s austrijskim istražiteljima radi razmjene podataka o kolanju opranog novca u aferi Brodosplit, Lozićevim ponašanjem već je dugo vrlo nezadovoljan jer Lozićev kontroverzni angažman u aferi Brodosplit nije prva njegova nepodopština.

Nakon što je u proljeće 2006. Nacional otkrio da su uprava i nadzorni odbor Brodosplita u sklopu izgradnje četiriju brodova za njemačku brodarsku kompaniju Vessels po svemu sudeći oprali 6 milijuna dolara preko nekoliko ciparskih kompanija, Lozić kao nominalno prvi operativac splitske policije za borbu protiv gospodarstvenog kriminaliteta mora ispitati tko je sve u tome sudjelovao, ali on mjesecima opstruira istragu. Dobro upućeni pravnički krugovi tvrde da on to radi i zato što bi se na njegovu udaru morao naći i Siniša Poljak, tada šef nadzornog odbora Brodosplita, neformalni HDZ-ov kadrovik u splitskoj policiji, te dotad blizak prijatelj premijera Ive Sanadera. Isti krugovi tvrde da postoji više mogućih razloga zašto Lozić kvalitetno ne radi svoj posao.

Cijeneći njegova prijateljstva i kontakte, pravnički krugovi Lozića ocrtavaju kao HDZ-ov kadar u splitskoj policiji, koji vjerojatno ponajviše zbog političkog zaleđa već nije stradao zbog učestalih sumnji u korupciju. Osim toga, neprimjerena ponašanja i prekoračenja ovlasti, poput onih kakva su mu stavljena na teret u slučaju Euroherca, dodatni su aduti kojima Lozićevi politički zaštitnici njegov rad mogu usmjeravati sukladno svojim dnevnopolitičkim potrebama.




Siniša Poljak prijatelj je Lozića i Gudelja, koji ga žele zaštititi od kaznenog progonaSiniša Poljak prijatelj je Lozića i Gudelja, koji ga žele zaštititi od kaznenog progona Ivan Lozić potječe iz Imotskoga. Član je HDZ-a. Završio je ekonomski fakultet i 1992. je iz administrativnog ureda Ministarstva obrane iz Imotskoga prešao raditi u imotsku policiju. Odande je u Split stigao prije desetak godina, te je 1996. postao inspektor Odjela za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta. Dobri poznavatelji prilika u splitskoj policiji tvrde da je cijela Lozićeva policijska karijera vezana uz njegova mentora Antu Gudelja, danas zamjenika načelnika splitske policije. Lozić i Gudelj zbližili su se jer su obojica radili u istom odjelu, a Gudelj ga je odmah počeo protežirati. Međutim, Lozić isprva nije brzo napredovao. Kolege o njemu nisu imali naročito mišljenje - smatrali su ga neradnikom sklonim koruptivnom ponašanju i ulizivanju lokalnim političkim moćnicima. Kolege su brzo primijetili da je Lozić dinamiku rada na svojim predmetima uvijek prilagođavao okolnostima koje su pratile pojedine slučajeve. Kriminalističke obrade je ubrzavao ako bi osjetio da se u njemu bitnim krugovima očekuje da se sumnjivci procesuiraju, ili bi ih usporavao ako bi bilo suprotno.

Lozić je još od 1997. vrlo blizak sa Živkom Nenadićem, tada visokopozicioniranim HDZ-ovim političarom. Dok je bio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a za Splitsko-dalmatinsku županiju, Nenadić je bio glavni kadrovik HDZ-a za policiju i pravosuđe. Kako je Nenadić bliski prijatelj Ante Gudelja, tako je i Lozić ušao u krug policajaca blisko povezanih s vladajućom strankom. Posebno je zanimljivo da je Lozić još otprije vrlo blizak sa Sinišom Poljakom, koji bi po svim parametrima trebao biti među prvim osumnjičenicima u aferi Brodosplit.

Do izbijanja te afere Lozić, Gudelj i Poljak godinama su ispijali jutarnje kave u kafiću Črni baron, nasuprot zgradi splitske policije. Lozića, Gudelja, Nenadića, Poljaka, istražnog suca Stanka Grbavca i bivšeg državnog odvjetnika Nedjeljka Ivančevića smatraju najutjecajnijim splitskim policijsko-pravosudno-političkim lobijem.

Luka Bebić jedan je od HDZ-ovih kadrovika splitske policijeLuka Bebić jedan je od HDZ-ovih kadrovika splitske policije Lozić je za vrijeme SDP-ove vlasti čak statusno napredovao, iako je nekoliko puta uzimao bolovanje radi “velike preopterećenosti u poslu“, psihičkih smetnji i stresa zbog situacije u obitelji. Njegovi kolege tvrde da se zapravo čuvao predmeta u kojima bi se Odjel za gospodarski kriminal doista morao angažirati i eventualno ugroziti interese njemu bliske interesne grupacije.

Nakon smjene koalicijske vlasti ravnatelj policije postao je Ivica Franić. Franić je na prvom kolegiju, prilikom posjeta splitskoj policiji, rekao da će rukovodstvo Policijske uprave odrediti premijer Sanader. Sanader se zapravo složio s rješenjima iza kojih su stajali Luka Bebić i Živko Nenadić, saborski zastupnik HDZ-a. Na čelo Policijske uprave došao je Ivan Merčep, koga smatraju čovjekom Luke Bebića. U novim okolnostima Ante Gudelj postao je načelnik Odjela gospodarskog kriminala, a njegova “desna ruka“, prvi pomoćnik i suradnik postao je Ivan Lozić. Lozić je bio Nenadićev izbor.

Dobri poznavatelji stanja u splitskoj policiji tvrde da Merčepa policijski posao zapravo ne zanima. Navodno se bavi i brojnim drugim poslovima, uključujući i građevinske radove. Merčepa smatraju osobom koja često tek daje formalno pokriće za ono što u policiji rade Gudelj i Lozić. Kad je prije nešto više od godinu dana Gudelj postao zamjenikom načelnika PU, napredovao je i Lozić. Ivan Lozić je početkom 2005. postao načelnik Odjela za suzbijanje gospodarstvenog kriminaliteta. Godinama je Lozić djelovao iz sjene svoga šefa, ali vrlo precizno i koordinirano. Kolege su brzo primijetili kako se Gudelju i Loziću, policijskim službenicima s prosječnim plaćama, standard odnedavna osjetno povećao. Posebno im je upadljivo to što je Lozić uvijek besprijekorno odjeven u odijela za koja njegovi kolege procjenjuju da nije mogao kupiti samo od službeničke plaće.

Prokazani Čelnike Brodosplita Antu Luetića i Gorana Vukasovića austrijska je policija označila kao vlasnike tajnih računa na koje se slio sumnjiv novac s računa Drage MačekaProkazani Čelnike Brodosplita Antu Luetića i Gorana Vukasovića austrijska je policija označila kao vlasnike tajnih računa na koje se slio sumnjiv novac s računa Drage Mačeka Da bi posve zavladali splitskom policijom, samo u zadnjih godinu i pol dana Merčep, Gudelj i Lozić eliminirali su oko 50-tak ljudi. Posebno im je smetao Josip Buljan, jer se drznuo istraživati malverzacije u Tržnoj upravi, koja je mogla dovesti u neugodan položaj Živka Nenadića. Sumnjalo se da je preko članstva u Upravnom vijeću Gradskih tržnica Nenadić utjecao na to komu će se prodati kiosci na nekoliko splitskih tržnica za 30-ak tisuća eura. Buljan je htio dokraja ispitati neformalnu informaciju da je Nenadić na tom poslu zaradio 100 tisuća eura. Navodno su ga onemogućili Lozić i Gudelj, tražeći od načelnika Merčepa da smijeni Buljana.

Splitska policija zapravo već dugo ništa značajno i ne radi. Istrage o većim kaznenim djelima u oblasti gospodarskom kriminala nadzire, kontrolira i selekcionira Ivan Lozić. Njegovi kolege neformalno tvrde da su zlouporabe položaja i ovlasti, te prekoračenja ovlasti u provođenju istražnih radnji već poodavna postali Lozićev i Gudeljev prepoznatljiv rukopis. Da bi takve ocjene njihova rada mogle biti točne, najbolje pokazuje primjer u kojem se na Lozićevu udaru našla kompanija Euroherc.

Prije nešto više od godinu dana čelnici Euroherca Uskoku su dostavili materijalne dokaze koji otkrivaju nezakonitu spregu Ivana Lozića i Milana Lučića, kontroverznog poduzetnika koji već dugo ne bira sredstva kako bi pokušao preuzeti Euroherc. U Eurohercu su uvjereni da je Lozić zloporabio svoje radno mjesto kako bi napravio pritisak na njihov koncern stvarajući negativno ozračje oko koncerna u medijima - zapravo su uvjereni da je Lozić korumpirani policajac koji je Lučiću poslužio kao tehnička ispomoć za klasično reketarenje Euroherca.

Lozić je prije nešto više od godinu dana u tom sporu podnio kaznenu prijavu protiv čelnika Euroherca i teretio ih za više kaznenih djela u kojima su navodno oštetili male dioničare za 146 milijuna kuna, a slučaj do danas nije riješen.

Mladen Bajić u aferi Brodosplit mora surađivati s policajcem kojega sumnjiče za korupcijuMladen Bajić u aferi Brodosplit mora surađivati s policajcem kojega sumnjiče za korupciju Tijekom obrade tog predmeta Lozić je više puta razgovarao s čelnicima Euroherca. Jednom prilikom pozvao je na informativni razgovor Radoslava Pavlovića i Zlatka Lerotu. Tom prilikom Lozić im je rekao da bi se trebali nagoditi s malim dioničarima Euroherca koji ih tuže. Lozić im je rekao da se taj problem neće moći drukčije riješiti, te da je to svima u interesu. Zaprijetio je i Radoslavu Pavloviću, predsjedniku uprave Euroherca, da će napisati da je on krivotvorio potpise na nekim dokumentima, te ga dovesti u položaj da dokazuje suprotno, iako zna da nema dokaza da je Pavlović krivotvorio te potpise. Lozić je nagovarao čelnike Euroherca da pristanu na ono što traži Milan Lučić, koji želi vlasnički preuzeti Euroherc ili dobiti milijunsku kompenzaciju za dionice za koje tvrdi da su njegove. U Eurohercu vjeruju da je time Lozić prekoračio svoje ovlasti te su ga prijavili Uskoku. U međuvremenu su na sudu počeli dobivati sporove na temelju kojih su mali dioničari zajedno s Lučićem pokušali preuzeti Euroherc. To naznačava da su optužbe malih dioničara bile neutemeljene, ali se nadležna tijela još nisu očitovala ni o Lozićevoj kaznenoj prijavi protiv čelnika Euroherca, a ni o kaznenoj prijavi protiv Lozića.

Ipak, čini se da je Lozićev položaj u splitskoj policiji vrlo čvrst. Za to postoji logično objašnjenje. Kako je šef splitske policije Ivan Merčep odličan prijatelj s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom, smatra se da najvjerojatnije tu treba tražiti odgovor na pitanje zašto Lozić, unatoč inzistiranjima ravnatelja policije Marijana Benka, stalno bez posljedica uspijeva opstruirati istragu u aferi Brodosplit.

Međutim, kako su se u istragu afere Brodosplit uključile i neke članice EU, prije ili poslije netko će javnosti morati objasniti zašto se s istragom otezalo, tko ju je opstruirao te zašto mjerodavna tijela Lozića nisu ili procesuirala, ili lišila sumnje u korupciju u predmetu koji već godinu dana skuplja paučinu u arhivama Uskoka.

Euroherc optužio Ivana Lozića za reketarenje

Čelništvo koncerna Agram podnijelo je prije godinu dana kaznenu prijavu protiv Ivana Lozića. Uz prijavu Uskoku dostavljeni su dokazi koji otkrivaju nezakonitu spregu Lozića i Milana Lučića, hercegovačkog poduzetnika, koji pokušava osporiti vlasništvo Dubravka Grgića nad Eurohercom, tvrtkom na čijim je temeljima Grgić izgradio vrlo uspješan financijski koncern Agram. U Eurohercu Lozića smatraju korumpiranim policajcem koji je Lučiću poslužio kao ispomoć za klasično reketarenje. Lozić je, naime, prema iskazima čelnika Euroherca, prijetio predsjedniku uprave te tvrtke Radoslavu Pavloviću kaznenim prijavama ako ne pristane na Lučićeve zahtjeve.

Vezane vijesti

Svjedok Williams kaže kako pljačka nakon Oluje nije bila organizirana

Na haškom suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču svjedočio je bivši vojni obavještajac iz kanadskog kontigenta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika