Objavljeno u Nacionalu br. 585, 2007-01-30

Autor: Robert Bajruši

GAZETA

HDZ i Sanader prvi put ispod 20 posto

Predizborno istraživanje agencije Markot.tel - 'Afera Cigelj' jako je naštetila vladajućoj stranci

RADIMIR ČAČIĆ je s 24,8 posto glasova i dalje prvi na listi najpoželjnijih premijera, a slijedi ga šef HDZ-a Ivo Sanader s 18,86 posto, dok SDP-ov Ivica Račan osvaja 12,7 posto glasovaRADIMIR ČAČIĆ je s 24,8 posto glasova i dalje prvi na listi najpoželjnijih premijera, a slijedi ga šef HDZ-a Ivo Sanader s 18,86 posto, dok SDP-ov Ivica Račan osvaja 12,7 posto glasovaU svega tjedan dana Hrvatska demokratska zajednica izgubila je značajnu podršku, a posebno u Gradu Zagrebu. Prema prošlotjednom istraživanju agencije Markot.tel, HDZ u glavnom gradu dobiva svega 10,4 posto glasova i nalazi se na četvrtom mjestu. Ovaj rezultat definitivno potvrđuje analize prema kojima je “Afera Cigelj” nanijela znatnu političku štetu Jadranki Kosor i HDZ-u. Velik dio javnosti smatra da ministrica branitelja ne govori istinu i kako je ona naredila tajnim službama špijuniranje aktivista nevladinih udruga. Rezultat je doista poražavajući status HDZ-a u metropoli i Ivo Sanader će morati razmisliti smije li riskirati i ostaviti Jadranku Kosor na čelu stranke u Zagrebu.

Pritom niti na državnoj razini HDZ ne prolazi dobro. Prvi put u posljednjih nekoliko godina vladajuća stranka je na državnoj razini pala ispod 20 posto. Istraživanje koje je obavljeno na uzorku od 3000 građana pokazuje da je u vodstvu SDP sa 22,2 posto, za HDZ glasa 19,8 posto, za HNS 12,5, a za Hrvatsku stranku prava 11,9 posto.

Signifikantan je podatak da od pada rejtinga HDZ-a nije profitirala oporba već se povećava broj neopredijeljenih glasača, a manji rast bilježe samo HSS i HSLS.

Na listi najpoželjnijih premijera vodi Radimir Čačić sa 24,8 posto pobornika, drugi je Sanader koga podržava 18,9, Račana 12,7, a Đapića 9,9 posto ispitanika. Sanaderov pad na ovoj listi treba povezati s aferama u kojima sudjeluje Vlada, ali i posljedicama neprijavljivanja satova vrijednih oko 150.000 eura. Približno 300 dana prije izbora, HDZ nema inicijativu kakvu su planirali, ali srećom za njih, oporba ne uspijeva kazniti slabosti vladajuće stranke i bitnije povećati vlastitu izbornu bazu.

Anketu je napravila agencija Markot.tel, koja se do sada pokazala najtočnijom u prognoziranju izbornih rezultata. Tako su prošle lokalne izbore točno predvidjeli uz odstupanje od 3 posto, dok su druge agencije imale pogreške veće od 10 posto.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika