Objavljeno u Nacionalu br. 585, 2007-01-30

Autor: Nacionalova redakcija

NEDOSLJEDNOST VLADE OKO PROŠIRENJA HIDROELEKTRANE

Božo Biškupić i Jadranka Kosor različito o Neretvi

Ministar kulture Božo BiškupićMinistar kulture Božo BiškupićSaborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić dobio je dva različita odgovora Vlade RH, na svoj upit oko toga podupire li Sanaderov kabinet radove na projektu proširivanja hidroelektrane Gornji horizonti u Republici Srpskoj.

Pančić je u parlamentu optužio HDZ da podržava vlasti Republike Srpske, iako u slučaju provedbe projekta postoji opasnost od preusmjeravanja pritoka rijeke Neretve što može izazvati teške posljedice u neretljanskoj dolini, jednom od najvećih poljoprivrednih dijelova Hrvatske. Vlada je u nekoliko navrata demantirala da su njeni predstavnici na sastancima u Banjoj Luci postigli dogovor s tamošnjim vlastima. No u pismenim odgovorima dolazi do kolizije jer dvoje ministara odgovara različito.

U odgovoru koji potpisuje Jadranka Kosor piše kako su Željko Tomšić i Ivan Mravak 20. listopada 2006. boravili u Banjoj Luci, “zbog rješavanja sporova vezanih uz HE Gacko i HE Dubrovnik. Projekt Gornji horizonti spomenut je tek uzgredno.”

Božo Biškupić, čije je ministarstvo nadležno za upravljanje parkovima prirode pak odgovara da su u Banjoj Luci bili vođeni ozbiljni pregovori. Biškupić piše: “Međudržavno povjerenstvo za vodno gospodarstvo Hrvatske i BiH na svojoj sjednici koja je održana u listopadu 2006. godine, zaključilo je da se prije bilo kakvih zahvata mora izraditi studija utjecaja na okoliš koja bi pokazala opravdanost ili neopravdanost zahvata s obzirom na posljedice koje se mogu dogoditi”. Za Biškupića su doneseni i važni zaključci dok Jadranka Kosor tvrdi da je projekt koji može uništiti Neretvu spomenut tek uzgredno.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika