Objavljeno u Nacionalu br. 585, 2007-01-30

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Milan Bandić gubi iduće izbore

Na Bjelolasici je stanovao odvojeno, kod nekog majstora za PR u štaglju

OTVORENO

Srijeda, HRT 1, 21.45

Treba uvijek misliti na djecu. Što će ona pomisliti kad u pola jedanaest navečer čuju besmislicu "vama je očito nešto prelilo kap". Našu djecu kap po kap kvari obeznanjena voditeljica Sanja Mikleušević Pavić što detekcijom inspektora Barnabyja gnjavi g. Dinka Pintarića, gradonačelnika Siska koji nakon godina i godina strpljenja sada namjerava tužiti INA-u i ostale ubojice nevinih građana, sudionike afere "prosto zrakom sumpor leti". Po tome koliko je ljudi na tako malom prostoru pomrlo (od raka), može se slobodno reći da je Sisak veliki jezivo ubavi hrvatski Midsomer, ali pustimo sad tu bezvezariju. Doslovno shvaćati riječ "obeznanjena" nije ovdje u redu, jer bi to značilo da je voditeljica u nesvijesti, dočim je prava istina da ona samo nije svjesna svojih riječi. Pogriješiti i odmah se ne ispraviti znači da si Mirjana Hrga. U Hrginoj emisiji, zbog slabe gledanosti bačenoj s večernjeg u popodnevni termin, uvijek ima znakova totalne blokade svijesti, npr. prije devet dana reče ona četniku Đorđeviću "zar ne znate da su tamo tisuće muškaraca ubijene i pobačene u Drinu". Sada, u nedjelju ovu (prije dva dana), čuli smo pitanje propale voditeljice Mirjane Hrge bivšoj ministrici zdravstva Ani Stavljenić-Rukavini o tome "koliko on može biti točan u ispravnost svojih podataka". On je sadašnji ministar zdravstva i sličnog, g. Neven Ljubičić, ljubazan kao malo dijete i spreman na svaku pomoć, ukratko naš profesionalni uzor.

NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00

Samo je deset mjeseci do izbora i već se vidi da su naši politički prvaci prošli predizborne pripreme i da su ih inozemni stručnjaci doveli u punu formu. Kod današnjeg Stankovića gostovao je uskoro, još malo, bivši gradonačelnik Zagreba na kojem se vidi da je bio s Račanom na Bjelolasici, ali da je stanovao odvojeno, ne u hotelu nego kod nekog majstora za PR u štaglju. Kill Bill Bandić koji kod Ace Face nekontrolirano laže zanimljiv je samo kao dio općeg stanja onih što će se natjecati za simpatije naroda. Svi su oni školovani.Sjetimo se Sanadera kad se iz Požege vratio pijan u Sabor pa se tamo derao na oporbicu, e pa tako se bandić danas dere na novinare, umjesto da ih lijepo pusti u svoj novi stan i pokaže narodu zadnji modni krik, plosnate staklene radijatore, svaki po skromnih i navodnih 17 tisuća kuna. I gubitnik Anto Đapić ima stručnjaka, Izraelca, pa nagađamo da ga ovaj modelira po uzoru na pokojnog Ariela Sharona. Kad se Đapo udeblja još 40 kg, prvi dio obuke bit će gotov, što će reći da će učenik Anto težiti koliko Sharon na vrhuncu karijere, ne daj Bog većeg zla. Sharon je, na primjer, umro kad je bio najjači. Odlični "Red Carpet" Nove TV izvagao je sve pretile zastupnike i prorekao im manje zlo: pad na izborima.


VIJESTI

Srijeda, RTL TV, 18.45

Izbori su već u studenom ove godine, pa stranke uvode na političku scenu svoje najjače igrače, da pomognu. Račanova socijalno osjetljiva stranka danas je izuzetno razgalila sve svoje birače. Voditelj Tomislav Jelinčić javlja da se u Saboru, nakon kraće stanke zbog sređivanja obiteljskih prilika, ukazala gđa Ingrid Antičević-Marinović (od oca Antičevića i majke Partije). Marinović joj je vrli muž, onaj krasni zadarski odvjetnik koji je javno oklevetao svoju klijenticu. Ovu socijalno osjetljivu gospođu njena je poštena stranka, u sklopu priprema za izbore, održanih na blatnoj Bjelolasici, aktivirala u pravi čas, tako da svi pljuju malo i po njenom javnom liku i djelu, a ne jedino po bandiću.

BRISANI PROSTOR

Četvrtak, HRT 1, 21.05

U studiju crnogorske TV sjedi filmski režiser Branko Baletić i čeka da mu se obrati Goran Milić, što ovaj i čini, opušteno kao, oprostite na sintagmi, krotko krme: "Bale, čujemo se ponovo nakon sedamnaest godina". A što vas je omelo, da mi je samo znati, Bogo moj, pitaju se oni koji shvaćaju da je Bale nadimak Branka Baletića, filmskog redatelja uspješnog, uglednog i dragog. nadam se da osjećate kako se ubacujemo u najnoviji zagrebački trend. A što je to Bale, pitaju se neuki gledatelji, tj. ona uboga manjina koja misli da je to mjesto u Istri, ali ne mogu si pomoći, jer ih zbunjuje Milić koji svoje Bale izgovara s dugosilaznim ‘a’, dočim se Bale neukih izgovaraju kratko, kao sline iz nosa, šmrc, bale. Milićeva iznenadna prisnost krajnje je neumjesna, i uvijek će biti, ali se uklapa u ovotjednu ljubav prema kazalištu. Nju su uočili društveni kroničari "Red Carpeta" koji su u Zagrebačkom kazalištu mladih, na gostovanju beogradskog kazališta, uočili tipove i tipice koji nikad ne dolaze na premijere i koji bi baš kao i G. Milić voljeli, da ih svi vide, po mogućnosti u Dnevniku, biti prisni s Brankom Baletićem, autorom filma "Balkan ekspres".

Zahvaljujući Miliću, što nije dovoljno za vijenac, saznali smo da je g. Branko Baletić za crnogorsku TV napravio dokumentarnu seriju od pet sati koja se zove "Veliki rat" i poslije koje, reče autor, Crna Gora više nije bila ista. Emitiranje serije pomoglo je odcjepljenju. Sudeći po prikazanim ulomcima, to je istina. Veliki rat je, naravno, divljanje Crnogoraca po Dubrovniku i Konavlima, a u seriji nema ni riječi komentara, samo video materijal složen kronološki: od slavnog početka do samoga kraja, tj. do povratka kući, u stvarnost.

ŠKRINJA

Nedjelja, HRT 1, 18.10

Branka Šeparović bavi se ropstvom i slobodom, posebice glede i u svezi starog Dubrovnika koji je prvi u zapadnome svijetu ukinuo ropstvo i Dubrovnika današnjeg koji srlja u novo ropstvo. Citiramo madame Š. po sjećanju: jedan od najvećih neprijatelja Dubrovnika je nezaustavljiva ljudska glupost i neukrotiva ljudska pohlepa, naročito onih koji su u zadnjih petnaestak godina prodavali svoje stanove u staroj gradskoj jezgri. Vlasnici neprocjenjivog blaga prodali su ga u bescjenje. Ako se prodaju kuće, prodaju se ljudi. Dubrovački Statut to je zabra-njivao. Donedavno je unutar zidina Grada živjelo oko pet tisuća petsto ljudi, danas niti tisuću dvjesto - što je novost veća od one da će Željko Malnar imati svoju emisiju petkom navečer na Hrvatskoj TV. O Malnaru se priča po hodnicima, bumo rekli kuloarima, a ovo o pet puta manjem broju Dubrovčana ekskluzivna je "Škrinjina" vijest, zbog koje autorica nije pala u dragovoljačku ekstazu, nego je preostalim stanodavcima rekla samo "čuvajte slobodu". Stoga ćemo, da uobičajeni dojam ne izostane potpuno, mi ovdje zamijeniti gospođu i sjetiti se jednog od dvadeset i dvojice koji su šestog prosinca 1991. godine obranili Dubrovnik gore na Srđu. Gospodin se zove Cvijeto Antunović i u jednoj je HRT-ovoj dokumentarnoj emisiji rekao: "Imali smo sreću,
Bog nas je pogledao."

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika