28.05.2003. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

RABAT

NOVINAR ŠTRAJKA GLAĐU ZBOG ZATVORA

NOVINAR ŠTRAJKA GLAĐU ZBOG ZATVORA

Ali Lamrabat, ugledni marokanski novinar, koji je prošlog tjedna osuđen na četiri godina zatvora zbog navodnog klevetanja kralja Mohammeda VI, hitno je prebačen iz zatvora u bolnicu, jer mu se zbog štrajka glađu zdravstveno stanje jako pogoršalo. On je štrajk glađu počeo prije nego što mu je počelo suđenje, a nastavio ga je i nakon što je odveden u zatvor. Prema pisanju francuskih novina, on više nije u stanju čak niti piti, nego povrati sve što uzme u usta, a više ne može niti govoriti. U bolnici u Rabatu sada ga hrane intravenozno.
Njegov je slučaj izazvao ogromnu pozornost, jer je on prvi novinar zatvoren zbog onoga što je pisao u Maroku od 1971. godine. Nedavno je pooštren kazneni zakonik, a protiv Alija Lamrabata podignuta je optužnica, jer je u dva svoja satirička lista kritizirao način na koji je u parlamentu izglasana apanaža za kralja, kako se upravlja kraljevom imovinom, te zbog jednog satiričkog stripa. On je već i ranije bio na udaru zakona. Ali Lamrabat je predsjednik marokanskog ogranka međunarodne organizacije za zaštitu novinara Reporters Sans Frontieres.

Vezane vijesti

Plinio Cuccurin prijetio novinaru Glasa Istre pa mu 'zario prste u bicepse'?

Plinio Cuccurin prijetio novinaru Glasa Istre pa mu 'zario prste u bicepse'?

Predsjednik udruge Ladonja Plinio Cuccurin večeras je uoči skupštine te udruge u pulskoj Zajednici Talijana verbalno napao novinara dnevnika "Glas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika