07.02.2007. / 16:06

Autor: Martina Zeković

REPUBLIKA SRPSKA

Mrkonjić Grad tuži Hrvatsku za 2.5 milijardi kuna

Na području Mrkonjić Grada, prema podacima općinskog povjerenstva za procjenu ratne štete, redovna vojska Hrvatske i domaće snage Hrvatskog vijeća obrane u jesen 1995. godine potpuno su uništile i razorile 3.644 kuće i 700 stanova, a oštećeno je još 6.017 stambenih objekata

Općina Mrkonjić Grad tužit će Hrvatsku za sustavno uništavanje tog grada, agresiju i ratni zločin tokom 1995. godine, tražeći nadoknadu od 650 konvertibilnih maraka odnosno oko 2.5 milijardi kuna. Vlasti Republike Srpske podupiru ovu tužbu, te namjeravaju pomoći da bi se taj proces što prije pokrenuo. "Izaslanstvo Sekretarijata narednih dana treba posjetiti Mrkonjić Grad kako bi vidjeli u kojoj je fazi sređivanje dokaznog materijala za eventualnu tužbu", rekao je načelnik odjeljenja Sekretarijata Republike Srpske za odnose s Haaškim sudom, Janko Velimirović.

Na području Mrkonjić Grada, prema podacima općinskog povjerenstva za procjenu ratne štete, redovna vojska Hrvatske i domaće snage Hrvatskog vijeća obrane u jesen 1995. godine potpuno su uništile i razorile 3.644 kuće i 700 stanova, a oštećeno je još 6.017 stambenih objekata. Do sada je na tom području ekshumirano i identificirano 219 posmrtnih ostataka ubijenih Srba prilikom hrvatske agresije u rujnu 1995. godine, od kojih je 181 tijelo pronađeno u samo jednoj masovnoj grobnici, najvećoj u RS. Svi gospodarski kolektivi tada su opljačkani, odvezeni su svi proizvodni strojevi i oprema i postrojenja, a cjelokupni stočni fond je uništen.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić je rekao da bi, pravno gledano, tužbu protiv Hrvatske trebala podnjeti BiH, ali, kako je rekao, zna da BiH nikada neće podići takvu optužnicu, niti priznati da je ovdje ratovala redovna vojska Hrvatske.

Vezane vijesti

Dodik se na neko vrijeme povlači iz politike

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik pismeno je obavijestio svoje suradnike da će sljedećih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika