Objavljeno u Nacionalu br. 587, 2007-02-13

Autor: Željko Rogošić

NOGOMETNA RENESANSA U ZAGORI

Rus vodi Imotski u Prvu ligu

PODUZETNIK DMITRIj ŽELEZNJAK nakon otvaranja tvornice votke Akvinta u Imotskom ulaže u nogometni klub koji se bori za ulazak u Prvu ligu

BRAZILCI I TAJKUN U GOSPINU DOCU Železnjak s Brazilcima Pinheirom, Caravagliom, Amauriom i Kameruncem Emmanuelom na travnjaku stadiona Gospin dolac, nogometnog kluba Imotski BRAZILCI I TAJKUN U GOSPINU DOCU Železnjak s Brazilcima Pinheirom, Caravagliom, Amauriom i Kameruncem Emmanuelom na travnjaku stadiona Gospin dolac, nogometnog kluba Imotski Predsjednik NK Imotski Marinko Boban, dopredsjednik ruski biznismen Dmitrij Železnjak i nova uprava kluba, uvjereni su da njihova momčad, ojačana s četiri Brazilca i jednim Kameruncem, može do titule prvaka Druge hrvatske lige. To znači da u Imotskom spremni dočekuju kraj prvenstva u kojem bi se NK Imotski izborio za prvoligaški status i sljedeće jeseni igrao protiv Hajduka i Dinama. “Nemojte se čuditi”, uvjerava nas dugogodišnji poznavatelj nogometa, poznati zagrebački ugostitelj, danas umirovljenik Marinko Boban, “sasvim je moguće da Imoćani iduću sezonu zaigraju na Poljudu, Maksimiru, Kantridi ili Gradskom vrtu, te da se svi iskusni prvoligaši itekako namuče s nama na našem igralištu Gospinom docu”, kaže Marinko, otac dvojice nogometaša Dade i čuvenog internacionalca Zvonimira Bobana. Na vrhu tablice jedinstvene Druge lige je Inter, ali ga sa samo bod zaostatka prati baš Imotski, najveće iznenađenje jesenskog dijela prvenstva.

Čak sedam momčadi ulazi u zadnjih petnaest kola sa željom da osvoji prvo ili drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Prvu hrvatsku nogometnu ligu - Inter, Imotski, Dragovoljac, Sesvete, Zadar, Pomorac i Solin. U Imotskom računaju da su u prednosti, jer im glavni konkuretni dolaze u Gospin dolac, igralište nastalo u kotlini pokraj Modrog jezera, među stijenama, na čijem je vrhu, s jedne strane kula Hasan age, nasilnog muža čuvene Hasanaginice, a Matanovi dvori Ivana Raosa, autora “Prosjaka i sinova” i rodna kuća velikog boksačkog asa Mate Parlova, s druge strane. Marinko Boban je uvjeren da će “upravo ova uprava, silno ojačana dolaskom Železnjaka, imati snage do kraja dovesti projekt ulaska kluba u Prvu HNL i dovršenja izgradnje igrališta koje bi primalo 10 -12 tisuća gledatelja”.


Boban i Železnjak u obnovu stadiona žele uložiti 2 mil. eura kako bi umjesto sadašnjih 4000 gledatelja mogao primiti 10.000Boban i Železnjak u obnovu stadiona žele uložiti 2 mil. eura kako bi umjesto sadašnjih 4000 gledatelja mogao primiti 10.000Dmitrij Železnjak kaže da je takav običaj postojao i u Rusiji. Za Železnjaka, “ulaganje u nogometni klub je sasvim logična posljedica mojih poslovnih odluka da ulažem u proizvodnju votke u Imotskom. Prije godinu dana svi su me u čudu gledali što to radim u pogonima Imote. Danas kada je Akvinta, votka iz Imotskog, spremna osvojiti međunarodno tržište i plasirati se u svim velikim europskim državama, kažu kako je to bilo pametno. I NK Imotski je spreman napraviti veliki korak i zaigrati u Prvoj ligi. Svi koji misle da je to nemoguće, dolazit će za godinu dana i čestitati. Ja sam prihvatio dužnost dopredsjednika i rado ću pomoći razvoju sporta u Imotskoj krajini”, kazao nam je Železnjak. “Istina, još točno ne znam što su moje dužnosti, ali napravit ću sve što gazda Marinko kaže i što je od pomoći NK Imotskom i cijelom gradu.” Dmitrij Železnjak nije baš suviše oduševljen što ga odnedavno nazivaju imotskim Romanom Abramovičem. “To su novinarske dosjetke. Imotski se ne može uspoređivati sa Chelseaom, ni mene s Abramovičem. Ali, ulazak NK Imotskog u Prvu ligu, jednak je uspjehu Chelsea u Ligi prvaka”, govori Železnjak dok ga na travnjaku Gospina doca prate Brazilci Pinheiro, Renato, Carvaglio, Amauri. “Ako se dohvatimo Prve lige, stići ćemo i do Engleske” tvrdi Železnjak.

“Ponio nas je rezultat ove jeseni. Kada je takva situacija, kada dobro igramo protiv glavnih rivala, kada imamo uvjete postići povijesni rezultat za klub i grad Imotski, šteta je propustiti priliku”, kaže Marinko Boban, koji je cijeli život proveo uz nogomet, uz svoje sinove, uz NK Mračaj iz Runovića, kao igrač, uz Hajduk, Dinamo, Samobor. “Učinit ćemo sve da Imotski uđe u Prvu hrvatsku nogometnu ligu. I ne bismo bili prvi imotski prvoligaš. Tu su već boćari i kuglači, cijeli niz godina. Imotski je oduvijek bio sportska sredina. Pogledajte samo koliko je prvoklasnih sportaša, od Mate Parlova pa do nogometaša Buljana, Gudelja, Tucaka, Mršića, mojih sinova Dade i Zvone, dva brata Ćutuka, stasalo u ovom kraju. Mogla bi se napraviti solidna reprezentacija”, ističe Boban koji je pristao pomoći mladoj ekipi NK Imotskog, i provjerenim suradnicima Tinu Jurošu, Marku Grubišiću, Zdeslavu Tonkoviću, Juri Puljizu.

ŽELEZNJAK I MARINKO BOBAN s dresom slavnog nogometaša Zvonimira BobanaŽELEZNJAK I MARINKO BOBAN s dresom slavnog nogometaša Zvonimira BobanaProšlu jesen, NK Imotski, koji od 2002. godine igra u Drugoj ligi, krenuo je u natjecanje s ambicijom da bude stabilan drugoligaš. “Željeli smo igrati dobro, ostati u Drugoj ligi organizirati školu nogometa, osigurati djeci i mladima mjesto na kojem se mogu baviti sportom, družiti se, te ustrojiti klub na razini potreba Druge lige. Ali, kada nam je krenulo, naravno da su ambicije i potrebe kluba porasle”, objasnio je početne pozicije Marinko Boban. “Moj prvi susret s NK Imotskim zbio se prije četiri godine, kada sam klub iz Treće lige uspio spasiti i uvesti u Drugu ligu. Ekipa je bila predzadnja u Trećoj ligi i prijetilo joj je ispadanje. Bio sam u Zagrebu kad me pozvao gradonačelnik Ante Lončar i pitao kako spasiti i pomoći klubu. Klub je igrao u Prološcu, mjestu pokraj Imotskog. Obećao sam da ću doći u Imotski, ako klub preseli iz Prološca u Imotski i ako će se zvati Imotski te ako će Zdeslav Tonković biti tajnik. Tonković je izuzetno sposoban čovjek. Svi u klubu rade volonterski. Ako niste istinski zaljubljenik u nogomet, nema rezultata. U malim sredinama je to posebno važno.

Skupština kluba prihvatila je moj prijedlog - u Prološcu je stvoren omladinski pogon, Omladinska škola nogometa, a prva ekipa je počela igrati u Gospinu docu. Doveo sam trenera Ćordaša i četiri profesora, trenera nogometa. Za dvije godine uspjeli smo toliko podići razinu organizacije kluba da je svakome bilo drago doći k nama”, ističe Boban.

U Trećoj ligi Imotski je postao prvak i u kvalifikacijama 2001. godine sa Stobrečom i MAK-om izborili su Drugu ligu. Stvorili su jaku momčad, trener je bio Kalinić, ali Marinko Boban je otišao u Zagreb. “Godinu dana Imotski se mučio s opstankom, već sljedeće bio je Ligi za prvaka, među šest najboljih, i evo nas ovo godine pri vrhu. Napredujemo i borimo se da budemo najbolji. Idemo do kraja.

NAPADAČ HRVATIN GUDELJ jedan je od najboljih igrača trenera Marija ĆutuNAPADAČ HRVATIN GUDELJ jedan je od najboljih igrača trenera Marija ĆutuMali je peh što ima puno klubova koji se bore za prvo mjesto. Najljući protivnici su nam Inter i Dragovoljac, a i Sesvete su se ojačale. Iskustvo je na strani Intera, bili su prvoligaši, vode ih stručnjaci. Dobili smo ih u prvoj utakmici u Imotskom, sada idemo na uzvrat. Naša je prednost što igramo kod kuće utakmicu više, a Zadar, Dragovoljac i Pomorac dolaze u Imotski. Naša mladost i spoj Dalmacije i Brazila, čine dobitnu kombinaciju. Imamo sličan pristup nogometu, sličnog smo mentaliteta. Vjerujem da ćemo na kraju prvenstva biti barem drugi i ući u kvalifikacije za Prvu ligu”, drži Marinko Boban. Trener Marijo Ćutuka, treneru splitskog Hajduka na posudbi u Imotskom, u momčadi ima 22 igrača, za koje Boban kaže da su vrlo kvalitetni. Imotski je dobio značajno pojačenje dovođenjem čak šestorice igrača. “Uz dva Brazilca koji su igrala ranije, Pinera i Renata, i Kamerunca Emanuela, doveli smo još dva Brazilca u veznu liniju, gdje smo bili tanki. Andre Carvaglio i Amauri dva su jako dobra igrača. Doveli smo centarfora Kuzmanovića, u špici Hrvatina Gudelja i Petra Šutu iz Hajduka, na desnom boku. Ako uđemo u Prvu ligu, s Hajdukom ćemo imati još čvršću suradnju na dulji period.

Ne zanosimo se mišlju da ćemo biti bolji od Hajduka. Hajduk je pojam za Dalmaciju i Hrvatsku. Ali, imamo osam odličnih domaćih igrača Gudelja, Šutu, Lozu, Šimića, Lončara, Juroša, Grubišića, Vidoševića, koji svi mogu igrati u Prvoj ligi. S Brazilcima Pinerom i Renatom i Kameruncem Emanuelom, to je prava momčad”, siguran je Boban. Također vjeruje i u dobru suradnju s Dmitrijem Železnjakom te da će njihovi sponzori značajno pomoći da se zatvori godišnji klupski proračun od 5 milijuna kuna. Ni planovi oko dovršenja i dogradnje stadiona u Gospinu docu nisu manji od sportskih ambicija. “Tim prije, ukoliko se plasiramo u Prvu ligu, na Gospinom docu ćemo napraviti kompletnu istočnu tribinu, postaviti rasvjetu, i urediti stadion za najgledaniju momčad Druge lige. Sada naše utakmice u prosjeku gleda 2000 ljudi”, ističe Marinko Boban. Investicija dovršenja i uređenja stadiona, koji bi tada mogao primiti 10.000 gledatelja, umjesto sadašnjih 4000, stajat će približno 2 milijuna eura. “Ministarstvo financija obećalo je dio novca, pomoći će i grad Imotski, i naravno, naši sponzori”, ističe Boban.

MOMČAD IMOTSKOGA od 2002. godine igra u Drugoj hrvatskoj ligi, a trenutačno se nalazi na drugom mjestuMOMČAD IMOTSKOGA od 2002. godine igra u Drugoj hrvatskoj ligi, a trenutačno se nalazi na drugom mjestuDmitrij Železnjak tvrdi da mu stalna izmjena mjesta po Hrvatskoj - Zagreb, Split, Hvar, Imotski - ne predstavlja problem. “Ne, ja sam mlad. To su različiti gradovi, u svakom od njih treba razvijati posao. Za mene je zanimljivo što u jednoj tako maloj državi kao što je Hrvataska postoji takva različita kulturna tradicija. Želim upoznati hrvatsku različitost kroz posao. Želim u Imotskom uz poslovne ambicije, pomoći ovoj sredini da razvija sport i sve ono što je vrijednost za grad”, ističe Železnjak. Proizvodnja votke Akvinta u pogonu Imote je dobro krenula. “Naša votka je dobro prihvaćena i meni je logično da pomognem nogometnom klubu. Ne plašim se ničega. Pa, vodi nas Marinko Boban, koji je legenda ovog kraja i veliki zaljubljenik u nogomet i Imotski. I Zvonimir Boban je podržava, i on će pomoći Imotskom”, naglašava Železnjak. Za nekoliko mjeseci Akvinta će se početi izvoziti u druge europske države. Železnjak investiciju u Imotskom gleda kao dugoročnu, tešku 12 milijuna eura.”Imamo velike mogućnosti proizvoditi šest tisuća boca svaki sat. Za šest do osam mjeseci će se proizvoditi 2 milijuna boca na godinu. To je normalno za drugu godinu proizvodnje. Krajem godine, Akvinta ide na velika tržište Austrije, Njemačke, u zemlje bivše Jugoslavije, u Češku i Slovačku“, zaključuje Železnjak.

Votka iz Imotskoga

Dmitrij Železnjak kaže ­da nije slučajno izabrao Imotski za proizvodnju votke jer je taj kraj ekološki čist, što je snažan marketinški efekt jer se većina tvornica votke u svijetu nalazi u središtu industrijskih zona. Proizvodnja votke u Imotskom provodi se novom tehnologijom-filtracijom kroz pet stupnjeva. Boce od "super type flint" stakla, u koje se puni Akavinta, proizvode se u Francuskoj, a dizajn su osmislili britanski dizajneri. Medaljon na etiketi simbolizira peterostruku filtraciju, izrađena je od legure metala i na svaku se bocu stavlja ručno i rijetka luksuzna pića imaju takav znak. Smbol akvinte "V" je alkemijski znak za destilaciju a izrađen je od čistog 18-karatnog zlata.

­

Vezane vijesti

'Predsjednik i vlada ostavili Imotski na milost i nemilost'

'Predsjednik i vlada ostavili Imotski na milost i nemilost'

Gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel, regirajući na jučerašnju izjavu predsjednika Ive Josipovića da se u vezi sa snježnim neprilikama griješilo na svim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika