12.02.2007. / 18:35

Autor: Ana Kirin

PTIČJA GRIPA

EU ne želi mijenjati pravila za kontrolu širenja ptičje gripe

Europska unija je u ponedjeljak 12. veljače objavila kako nema potrebe da se pojačaju pravila za kontrolu širenja ptičje gripe, unatoč izvješćima da je pojavu te bolesti u Velikoj Britaniji izazvala uvezena perad iz Mađarske. "Vjerujemo da imamo stroga i opsežna pravila", izjavio je glasnogovornik europskog povjerenika za zdravstvo i zaštitu potrošača Philip Tod i dodao da su pravila u više navrata testirana i uvijek su se pokazala dobrima. Rekao je također da "nema dokaza koji sugeriraju da EU pravila nisu bila odgovarajuće primjenjivana" u britanskom slučaju.

Britanske vlasti istražuju je li pojavu bolesti na jednoj farmi u istočnoj Engleskoj izazvala pošiljka mrtvih ptica iz Mađarske gdje su početkom prošlog mjeseca zabilježeni slučajevi ptičje gripe. Sindikat poljoprivrednika u Velikoj Britaniji pozvao je na zabranu uvoza sirovog mesa iz zemalja gdje se pojavio smrtonosni virus H5N1 ptičje gripe. Takav bi potez doveo do promjene pravila Europske unije koja su trenutno na snazi a traže postavljanje 10-kilometarske zone oko zaraženih farmi i zabrane prodaje živih ptica i sirovog mesa iz te zone.

Vezane vijesti

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Znanstvenici otkrili gen koji regulira odgovor na gripu

Genetsko otkriće moglo bi objasniti zašto neke osobe ozbiljno obole ili čak ne prežive gripu, dok druge prođu s blažim simptomima koji su ograničeni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika