16.02.2007. / 11:27

Autor: Stjepan Marković

WASHINGTON

Postignut novi sporazum o klimatskim promjenama

Vodeći svjetski političari na washingtonskom summitu postigli su novi sporazum o klimatskim promjenama. Prema postignutom dogovoru nerazvijene zemlje bi morale postići kvote o smanjivanju emisije stakleničnih plinova poput razvijenih zemalja. Također bi se trebalo postaviti sporazum o ograničavanju prodaje kvota emisije ugljičnog dioksida kako bi se prisililo države da počnu smanjivati njihovu emisiju. Do sada je bilo moguće umjesto smanjiti vlastitu kvotu emisije stakleničnih plinova otkupiti kvotu neke druge zemlje.

Ova rezolucija nije obvezujuća, a cilj joj je zamijeniti sporazum iz Kyota, koji je na kraju neslavno propao nakon što su glavni zagađivači poput SAD-a odbili ga ratificirati, a dio zemalja se nije pridržavao odredaba u potpunosti.

Na washingtonskom summitu su sudjelovali zakonodavci iz osam najrazvijenijih zemalja, Brazila, Kine, Indije, Meksika i Južnoafričke republike.

Vezane vijesti

Ugrožen Veliki koraljni greben

Ugrožen Veliki koraljni greben

UNESCO je u subotu pozvao Australiju da poduzme hitne mjere za zaštitu Velikog koraljnog grebena koji se, kako stoji u izvješću tog UN-ovog tijela,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika