20.02.2007. / 10:41

Autor: Ana Kirin

SAD

McCain: Rumsfeld najgori ministar u povijesti

John McCain, potencijalni republikanski predsjednički kandidat, izjavio je u ponedjeljak 19. veljače da je rat u Iraku godinama loše vođen i da Amerika zbog toga plaća jako visoku cijenu. "Mislim da će Donald Rumsfeld ostati upamćen kao jedan od najgorih ministara obrane u povijesti", dodao je McCain na predizbornom skupu u umirovljeničkoj zajednici Hilton Head Island u Južnoj Karolini i izazvao pljesak okupljenih pristaša. John McCain inače je republikanski član senatskog Odbora za oružane snage i heroj Vijetnamskog rata koji je pet i pol godina proveo u zarobljeništvu. Prvi je put republikansku predsjedničku nominaciju pokušao osvojiti 2000. godine, kada ga je pretekao George W. Bush, koji je na kraju osvojio i predsjedničke izbore.

"Ja već tri i pol godine govorim da ćemo se naći u ovoj žalosnoj i kritičnoj situaciji u kojoj smo danas", rekao je McCain koji je od početka američke intervencije u Iraku u ožujku 2003. godine otvoreno kritizirao način na koji je Bushova vlada vodila taj rat. Tvrdio je kako u Irak nikada nije upućeno dovoljno američkih snaga za djelotvornu okupaciju te predlagao slanje dodatnih 100 tisuća vojnika. I tijekom svoje aktualne dvodnevne turneje po Južnoj Karolini, McCain je isticao kako SAD mogu uspjeti u Iraku samo s dodatnim snagama i novom strategijom. Međutim, prestao je govoriti o upućivanju 100 tisuća vojnika. Budući da je u Senatu bio jedan od vodećih zagovornika Bushova plana o slanju dodatnih 21.500 vojnika u Irak, podrška birača koju je uživao počela je slabiti.

Glavni McCainov stranački protukandidat bivši je gradonačelnik New Yorka, Rudy Giuliani, koji u anketama znatno vodi ispred McCaina.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika