Objavljeno u Nacionalu br. 589, 2007-02-27

Autor: Dean Sinovčić

LJUBAV U NOGOMETU

Mamić i Širić odlučuju o nogometnom prvaku

NACIONAL JE ANALIZIRAO DVIJE POSLJEDNJE sezone Prve hrvatske nogometne lige kako bi istražio je li odnos dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića sa sudačkom organizacijom određuje rezultate zagrebačkog kluba

SLAVLJE MAMIĆA I SUDACA Zdravko Mamić često je slavio s nogometnim sucima pa je tako 16. srpnja 2005. proslavio rođendan sa Željkom Širićem i Alojzijem Šuprahom u baru Khala u ZagrebuSLAVLJE MAMIĆA I SUDACA Zdravko Mamić često je slavio s nogometnim sucima pa je tako 16. srpnja 2005. proslavio rođendan sa Željkom Širićem i Alojzijem Šuprahom u baru Khala u ZagrebuNakon objavljivanja fotografije na kojoj slave zajedno Zdravko Mamić, dopredsjednik Dinama, Vlado Svilokos, nogometni sudac i Željko Širić, donedavni sudac a sada kontrolor suđenja, Nacional je odlučio analizirati dvije prethodne sezone hrvatske nogometne lige da bismo ustanovili određuje li odnos Zdravka Mamića sa sudačkom organizacijom rezultate Dinama. Naime, u vrijeme kada je Hajduk bio prvak, 2004. i 2005., Zdravko Mamić je na sve načine želio smijeniti čelnike sudačke organzacije tvrdeći kako su oni najgori dio hrvatskog nogometa. Međutim, u sezoni 2005./2006., kada je Dinamo postao prvak, Mamić je za te iste suce tvrdio da su najbolji i da im se ne smije ništa prigovoriti te više nije napadao nikoga iz sudačke organizacije.

Prema onome što se moglo saznati iz nogometnih kuloara, odnos Mamića i sudaca prvenstveno je ovisio o njegovu odnosu sa Širićem, sivom eminencijom sudačke organizacije koji je u lipnju prošle godine nakon navršenih 45 godina prestao s nogometnim suđenjem da bi nakon toga postao kontrolor suđenja na utakmicama prve lige. Naša analiza pokazala je kako su u sezoni 2005./2006., kada je Dinamo bio prvak, najviše utakmica Dinamu, svaki po pet, sudili suci Vlado Svilokos i Draženko Kovačić, koji su pomagali Dinamu i onda kada to nije bilo nužno. Sudili su samo suci iz kontinentalnog dijela Hrvatske, iznimno rijetko ili nikako oni iz Dalmacije, jedanaesterci su se svirali i kada je trebalo i kada nije trebalo. U toj sezoni Mamić i Širić bili su veliki prijatelji, naša fotografija pokazuje ih na proslavi Mamićeva rođendana uz tamburaše. Samo godinu dana ranije, kada Dinamo nije bio prvak, Mamić i Širić bili su u svađi tako da je Dinamu najviše utakmica, čak šest, sudio Ivan Bebek iz Rijeke. Tijekom te sezone Mamić je napadao Širića, tražio da ne sudi ni Hajduku ni Dinamu, bezuspješno se žalio na sve strane kako bi zaustavio Širića. Međutim, Širić je uvijek izlazio kao pobjednik.

Hajduk je bio prvak Hrvatske dvije godine za redom, 2004. i 2005., u vrijeme kada su, zbog nerazjašnjenih razloga, Širić i Mamić bili u svađi. Sve je počelo u drugoj polovici 2003. kada je Širić bio na vrhuncu moći te je čak sudio utakmice lige prvaka, što je danas za hrvatske suce potpuno nemoguće. Vidjevši da Dinamo nema podršku sudaca, Mamić je u rujnu 2003. zatražio od sudačke organizacije HNS-a da Širić više ne sudi utakmice Dinama ali ni Hajduka smatrajući da Širić pomaže Hajduku. Naravno, Širić je bio samo jedan od sudaca ali slavonski lobi najjači je u sudačkoj organizaciji, predsjednik Zbora sudaca je Stjepan Djedović iz Osijeka, Osječanin Širić je na čelu tog lobija koji ujedno ima najveći broj sudaca budući da najveći broj klubova prve lige dolazi iz područja istočno od Zagreba. Širić je tada objavio da mu fizički prijete a pritisak Mamića isplatio se nakratko i to sasvim slučajno.


Širić je 25. studenoga 2003. s puno pogrešaka sudio utakmicu Lige prvaka Monaco - PSV Eindhoven što je bio kraj njegove međunarodne karijere. Nakon toga, u prosincu 2003., Širić je naglo povučen sa suđenja utakmice Hajduk - Dinamo iako je on sudac koji je od 1995. naovamo najviše puta sudio utakmicu ova dva kluba. Već u sljedećem kolu nije sudio ni utakmicu Dinamo - Cibalia, povukao se tvrdeći da je prehlađen. Međutim, bila je to kratkotrajna Mamićeva pobjeda jer je prvak bio Hajduk. Mamić je pokušavao sve, čak je u ožujku 2004. javno rekao “Suci su režirali sva dosadašnja prvenstva!” S obzirom na to da je prije toga govorio kako je svojedobno i on sam davao novac sucima i delegatima, na taj je način pokušao isprovocirati situaciju u kojoj bi možda on stradao, ali bi stradao i Širić, tada njegov najveći neprijatelj. Mamić je mislio da će istraga dovesti do Širića i njegova izbacivanja iz sudačke organizacije. Pokrenuta je istraga u koju se uključio USKOK ali nije donijela nikakve rezultate, i Širić i Mamić ostali su tamo gdje jesu, a Vlatko Marković, predsjednik HNS-a uporno je govorio da suci nisu utjecali ni na jedno prvenstvo.

ALOJZIJE ŠUPRAHA jedini je dalmatinski sudac kojem Mamić vjerujeALOJZIJE ŠUPRAHA jedini je dalmatinski sudac kojem Mamić vjerujeZa sezonu 2004./2005. Mamić je dodatno ojačao Dinamo, kupio je sve što se moglo kupiti na hrvatskom tržištu ali njegov sukob sa Širićem i dalje mu nije donosio ništa dobrog. Mamić je u svibnju 2004. napao suce na sjednici HNS-a. “Svi su se složili da je sudačka organizacija svojom politikom proizvela kaos, ali žele ostati samo na toj konstataciji. Tako sada ja ispadam ‘bijela vrana’, jer tražim ono najosnovnije - da ostavku podnese predsjednik Sudačkog zbora Stjepan Djedović, predsjednik Stručne komisije Zbora sudaca Karlo Poljak i povjerenik IO HNS-a Šime Zirdum”, kazao je Mamić. Ni taj napad nije mu uspio. U prvih deset kola utakmice Dinama sudilo je osam različitih sudaca koji su dolazili iz Splita (3 utakmice) preko Rijeke, Pazina, Zagreba, Varaždina (2), Osijeka i Vinkovaca. Najviše utakmica, čak šest, Dinamu je te sezone sudio Ivan Bebek iz Rijeke koji je smatran najtalentiranijim hrvatskim sucem. Skupi Dinamo doživljavao je katastrofu, promijenjena su tri trenera, a na kraju Dinamo nije bio ni među šest najboljih hrvatskih momčadi već je igrao Ligu za opstanak. Navodno je tada Mamić najbližim suradnicima rekao “što mi vrijedi kupnja najboljih igrača ako nisam u dobrim odnosima sa Širićem”. Sredinom 2005. došlo je do pomirenja Mamića i Širića a Dinamo je 2006. postao prvak Hrvatske. Ono što se događalo u sezoni 2005./2006. doista je na trenutke bilo smiješno. Mamić, iako je Dinamo imao najbolje igrače i vrhunskog trenera Josipa Kužea, nije želio ništa prepustiti slučaju pa su suci pomagali Dinamu kada je trebalo i kada nije. Mamić se prvo osigurao tako što nije dopuštao da suci iz Primorja i Dalmacije, osim Širićeva prijatelja Alojzija Šuprahe, sude utakmice Dinama pa tako Edo Trivković, po mnogima najbolji i najpošteniji hrvatski sudac, te sezone Dinamu nije sudio niti jednu utakmicu. Već nakon 14. kola Dinamo je osigurao titulu prvaka, imao je 13 pobjeda i jedan poraz.

U tih 14 kola utakmice su sudili bliski Širićevi prijatelji Vlado Svilokos i Ivan Novak (tri utakmice), Draženko Kovačić, Damir Batinić i sam Širić po dvije utakmice te po jednu Šupraha i Splićanin Edi Šunjić. Šunjić je sudio utakmicu Dinamo - Kamen Ingrad, nebitnu utakmicu koju je Dinamo dobio 5:0. Ivan Bebek, do tada najtalentiraniji sudac, kojeg je u jednom intervjuu i sam Širić proglasio svojim nasljednikom, sudio je samo jednu utakmicu Dinamu i to nakon 14. kola, kada je sve postalo formalnost. Najočiglednije greške u korist Dinama rađene su na utakmicama Slaven Belupo - Dinamo 0:2, kada je i kontrolor Branko Stipković zapisao kako je sudac Batinić iz Osijeka pogriješio jer kod rezultata 0:0 nije dosudio jedanaesterac za Slaven, ali sudac zbog toga nije kažnjen, i Dinamo : Osijek 3:1 kada je Osijek poveo a Dinamo izjednačio nakon sumnjivog jedanaesterca. Golman Osijeka Marin Skender rekao je tada da se Dinamu pomaže kao u vrijeme Tuđmana. Mamić nije dopuštao da se ijedna riječ kaže protiv sudaca pa je tako vrlo često vrijeđao dr. Damira Matovinovića, nekadašnjeg poznatog nogometnog suca koji je nedjeljom na HRT-u u rubrici “Oko sokolovo” komentirao suđenje. Nakon utakmice Dinamo - Zagreb 4:1 u veljači prošle godine u kojoj je Zagreb poveo a Dinamo izjednačio iz jedanaesterca, Matovinović je rekao kako jedanaesterac nije postojao a to su napisali i novinari. I Mamić i Kuže nisu tako nešto mogli otrpjeti pa je Kuže izjavio kako je “Matovinović postao jadan u svojoj mržnji prema Dinamu” a Mamić je dodao kako “Matovinović nije zaslužio titulu dr. ispred svog prezimena”. Dr. Matovinović je tada podnio privatnu tužbu protiv Mamića zbog neprestanog vrijeđanja. Koliko je to bila smiješna situacija govori i komentar novinara Orlanda Rivettija u Jutarnjem listu koji je napisao “Dinamo je toliko moćan, superioran da mu i suci trče upomoć” i dodao “Nekada su se suci dodvoravali predsjedniku Tuđman, danas je Dinamo toliko moćan da je takva vrsta servilnosti jednostavno degutantna”. Pritom, kontrolori suđenja na diskutabilnim utakmicama nisu kažnjavali suce što bi značilo da oni ne bi mogli suditi nekoliko sljedećih utakmica.

Za prijateljstvo Širića i Dinama javnost je saznala 1998. kad je objavljeno kako je Širić bio u Amsterdamu i u dresu Dinama navijao na utakmici Lige prvaka protiv Ajaxa. Širić je objašnjavao kako treba odijeliti privatno od poslovnog te da on, kao ljubitelj sporta, prati brojne hrvatske klubove u različitim sportovima, pa je kao običan navijač bio u Amsterdamu.

FOTOGRAFIJA MAMIĆA, SVILOKOSA I ŠIRIĆA tijekom slavlja koja pokazujeFOTOGRAFIJA MAMIĆA, SVILOKOSA I ŠIRIĆA tijekom slavlja koja pokazujeRođen 1960. u Osijeku, Širić je po zvanju profesor tjelesnog. Igrao je nogomet, ne osobito uspješno, a otac ga je kao tinejdžera nagovarao da postane sudac pa je već 1983. položio ispit za nogometnog suca. Tijekom rata je bio zapovjednik športske jedinice u Osijeku ali su se u to vrijeme u medijima pojavljivale informacije i o nekim njegovim protuzakonitim djelatnostima. Spominjalo se otimanje imovine odbjeglih Srba, pa čak i jedno ubojstvo ali nikada ništa nije dokazano ni procesuirano. Nakon rata paralelno sa sudačkom razvijao je i poduzetničku karijeru kao vlasnik restorana i kafića. Kao sudac najveći je uspjeh doživio 1999. kada je sudio na Svjetskom prvenstvu u Nigeriji za mlađe od 21 godine a godinu dana ranije sudio je četvrtfinalnu utakmicu Kupa pobjednika kupova. Zahvaljujući vijesti da je prošlog ljeta remenom premlatio vlastitu kćer iz prvog braka, 20-godišnju Ljiljanu, za njega su saznali i oni koji ne prate nogomet. Širić se branio kako se radilo o odgojnim mjerama. Širiću nitko nije poricao sudačko znanje, smatra se jednim od najboljih hrvatskih nogometnih sudaca, te je zato od 1995. naovamo 11 puta sudio utakmicu Dinama i Hajduka. Njegov utjecaj u sudačkoj organizaciji, njegov lobi i njegov dobar odnos s Vlatkom Markovićem ustoličili su ga u jednu od najutjecajnijih osoba u hrvatskom nogometu. Mamić je upravo zbog Širića odlučio podržati Markovića za predsjednika na nedavnoj izbornoj skupštini HNS-a. Mamić je izgladio odnose sa Širićem jer dobro zna da će Širić i dalje, kao kontrolor suđenja, i te kako utjecati na suce koji su, kako je sam rekao, režirali sva dosadašnja prvenstva. Jedini je problem što Širićev pandan ne postoji među europskim sucima pa Dinamo već godinama ne može napraviti ništa vrijedno u europskim kupovima.

Vezane vijesti

Fra Mamić pozvao Gospodina da oprosti neljudska djela koja su Hrvati 'možda'...

Fra Mamić pozvao Gospodina da oprosti neljudska djela koja su Hrvati 'možda' počinili

Generalni vikar vojnog ordinarijata fra Jakov Mamić na današnjoj je svečanoj misi za domovinu rekao kako je časno živjeti u zemlji u kojoj je oružje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika