Objavljeno u Nacionalu br. 589, 2007-02-27

Autor: Nacionalova redakcija

PREMIJER U ZABLUDI

Već postoji program edukacije stručnjaka

ĐURĐA ADLEŠIĆ (HSLS) s kolegama iz HSS-a inzistira na micanju ministara iz nadzornih odboraĐURĐA ADLEŠIĆ (HSLS) s kolegama iz HSS-a inzistira na micanju ministara iz nadzornih odboraIako je u Saboru prošlog četvrtka odbijen prijedlog HSS-a i HSLS-a da se ministrima zabrani članstvo u nadzornim odborima (NO) državnih tvrtki, Vlada i premijer Ivo Sanader posljednjih su dana izjavljivali kako razmišljaju o tome da se ministre povuče iz svih NO-a. Raspravljajući o toj temi u trenutku kada dio oporbe traži smjenu ministra gospodarstva Branka Vukelića zbog umiješanosti u aferu Brodosplit, tvrtke čijeg je NO-a predsjednik, Sanader je izjavio da je moguće da vodstvo NO-a ubuduće preuzmu za to posebno obučeni stručnjaci, što je zapravo jedna od glavnih točaka prijedloga koji su u Sabor uputili HSS i HSLS. No premijer je istodobno izjavio da tek treba osmisliti na koji bi se način i gdje oni educirali. Ono što očito nije znao jest to da u Hrvatskoj već postoji takav specijaliziran program edukacije, na što je upozorila predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić: “Takav program već nudi zagrebački Ekonomski fakultet i da postoji istinska volja Vlade i premijera, stručnjaci bi se odmah mogli početi obučavati. Nepobitno je da Hrvatskoj trebaju nezavisni stručnjaci u nadzornim odborima, a ne ministri, i HSLS će s HSS-om ustrajati na tom prijedlogu koji je u Sabor uputio još 2000. godine.”

Da u Hrvatskoj postoji program “Korporativno upravljanje za članove nadzornih odbora” potvrdio je i dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić. Objasnio je kako je riječ o programu pokrenutom još prije mjesec dana, a traje ukupno 60 sati. Darko Tipurić potvrdio je da bi edukacija stručnjaka mogla početi već u travnju. “Stručnost i neovisnost temeljne su pretpostavke za dobro i pošteno vođenje nadzornih odbora državnih tvrtki i zato je bitno da te funkcije obavljaju posebno školovani i, naravno, moralni ljudi. Državni dužnosnici nikako ne bi smjeli biti na takvim funkcijama, ali to ne znači da država ne treba ulagati u posebnu edukaciju eksperata koji bi na čelu nadzornih odbora trebali unaprijediti poslovanja kompanija u njezinu vlasništvu”, zaključio je Tipurić.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika