Objavljeno u Nacionalu br. 590, 2007-03-05

Autor: Katja Mihovilović

GOLI DANIEL RADCLIFFE

Trijumf u kazalištu golog Harryja Pottera

Daniel Radcliffe (17), koji se proslavio filmskom ulogom Harryja Pottera, postigao je veliki uspjeh u kazalištu u Londonu gdje se tijekom nastupa morao skinuti posve gol

Daniel Radcliffe u drami 'Equus' glumi seksualno frustrirana mladića koji je opsjednut konjimaDaniel Radcliffe u drami 'Equus' glumi seksualno frustrirana mladića koji je opsjednut konjimaSvojom ulogom psihički nestabilnog konjušara u kontroverznoj kazališnoj predstavi “Equus”, koja se krajem veljače počela prikazivati na londonskom West Endu, 17-godišnji glumac Daniel Radcliffe najavio je da nakon završetka snimanja filmskog serijala o čarobnjaku Harryju Potteru neće, za razliku od brojnih dječjih zvijezda, tek tako nestati. Britanski kazališni kritičari prepuni su hvalospjeva za Radcliffeov kazališni debi u toj psihološki kompleksnoj predstavi. Svi se slažu u jednom - Daniel Radcliffe nije tek običan slatki dječak s naočalama, on je odrastao i zna glumiti, a u “Equusu” je doživio pravi kazališni trijumf.

Ova predstava, prvi put postavljena još 1973., posljednjih je dana u gledalište Gielgud Theatrea privukla mnoge političare i poznate glumce, koji su svog mladog kolegu na kraju ispratili ovacijama - ali i stotine njegovih zaluđenih maloljetnih obožavateljica. Nakon predstave došlo je do potpunog kaosa, djevojke su počele opsjedati Radcliffea, tražiti od njega da se slika s njima i dade im autogram, pa su njegovi kolege ostali zaglavljeni u kazalištu, te su morali izlaziti kroz stražnji prozor. Pozvana je i policija da smiri situaciju.


Upravo je ta činjenica bila glavni razlog skepse brojnih kritičara naspram ovog projekta, koji mnogi smatraju pretencioznim, senzacionalističkim i, 35 godina nakon njegove premijere, zastarjelim, a bili su poprilično skeptični i naspram Radcliffeova glumačkog talenta. Naime, osim što u “Equusu” njegov lik, Alan Strang, puši i psuje, on u njemu ima i desetominutnu scenu golotinje, zbog čega se u medijima predstava često opisivala kao prigoda da javnost vidi razgolićenog Harryja Pottera. Mjesecima prije premijere po Londonu su se mogli vidjeti plakati na kojima je u prvom planu njegov u teretani istesan torzo, te impresivni trbušni mišići. Zbog toga su se mogle čuti kritike da produkcijska ekipa “Equusa” eksploatira Radcliffea radi vlastite promocije, nadajući se da će tako u kazalište uspjeti namamiti tisuće pohotnih tinejdžerica. No zvijezda predstave ne slaže se s tom procjenom.

Svjestan da će Harryja Pottera na filmu glumiti još samo nekoliko godina, Radcliffe je shvatio da je sad dobar trenutak da se javnosti pokaže u posve drukčijem svjetlu, kako bi mu prelazak iz dječjih u odrasle uloge prošao što bezbolnije. Priznao je da je ponosan na svoje filmove o Harryju Potteru, no da želi pokazati kako je glumac, a ne čarobnjak. Stručnjaci se slažu da je nastup na West Endu jedna od najboljih metoda za glumca da napravi riskantan glumački potez i riješi se imidža kojim je nezadovoljan ili predrasuda koje prema njemu postoje u javnosti. Zato je Radcliffe odabrao ulogu za koju je vjerovao da je dijametralno suprotna od junaka autorice J. K. Rowling. Na kritike provokativne scene golotinje reagirao je riječima: “Ta ikonska scena predstavlja ritual inicijacije za moj lik, fizički i emocionalni klimaks predstave. Bilo bi bez veze da to odglumim s hlačama na sebi.”

Daniel Radcliffe toliko je briljirao u teškoj ulozi da više nitko ne sumnja u njegovu glumačku budućnostDaniel Radcliffe toliko je briljirao u teškoj ulozi da više nitko ne sumnja u njegovu glumačku budućnostPredstava “Equus” autora Petera Schaffera, za koju on kaže da je temeljena na stvarnoj priči koju mu je ispričao jedan prijatelj, svojom je šokantnom tematikom uzrokovala pravu senzaciju kad je prvi put prikazana na West Endu. U središtu zbivanja je naoko sasvim običan, povučen mladić Alan Strang, koji odjednom završi na psihijatriji nakon što, iz nepoznatih razloga, metalnim šiljkom oslijepi šest konja. Tamo ga liječi psihijatar, dr. Martin Dysart, kojega glumi poznati britanski glumac Richard Griffiths. Zanimljivo je da se on i Daniel Radcliffe dobro poznaju, jer Griffiths u serijalu o Harryju Potteru glumi junakova zla tetka, Vernona Dursleyja.

Doktor Dysart poput nekog detektiva mora otkriti što je mladića navelo na taj nasilan čin, a istodobno spoznaje neke stvari o sebi. Čitav se komad bavi pitanjima kao što su tinejdžerska seksualnost i religija. Naime, tijekom predstave otkrije se da je Strang dijete strogog oca i majke koja je vjerski fanatik, te da ga seksualno uzbuđuju konji. On također psihijatru otkrije da je stvorio božanstvo koje je nazvao Equus, i u čiju čast je oslijepio te konje. Pravi razlog je, kako se otkrije, neuspjeli seksualni čin s mladom konjušarkom, zbog čega je svoje frustracije iskalio na konjima.

Kad je predstava 1973. prvi put prikazana na West Endu, mladića je glumio Peter Firth, a psihijatra Alec McCowen. Predstava je ubrzo nakon toga preseljena na Broadway, gdje je odigrana više od tisuću puta te nagrađena kazališnom nagradom Tony. Doktora Dysarta kasnije su glumili i Anthony Hopkins, Anthony Perkins te Richard Burton, koji ga je glumio i u filmskoj verziji, snimljenoj 1977. u režiji Sidneyja Lumeta. Čak trideset godina Schaffer je odbijao ponude da tu predstavu ponovo postavi, a pristao je nakon što ga je na to godinama nagovarao producent David Pugh te mu dopustio da sam odabere glavnoga glumca. Tako je još prije dvije godine Daniel Radcliffe odradio audiciju za Petera Schaffera, a njegov je odabir Pugh komentirao riječima: “Kad Dan u predstavi prvi put skine svoju majicu, Harry Potter će zauvijek napustiti Hogwarts.”

Iako su mnogi kritičari otvoreno priznali da nikad nisu bili impresionirani “Equusom”, svi su pohvalili Daniela Radcliffea. Najveća pohvala je došla od uglednog kazališnog kritičara najozbiljnijeg londonskog dnevnog lista Daily Telegrapha Charlesa Spencera, koji inače ne voli niti Schafferov rad niti “Equus” kao komad. On je napisao: “Posebno je impresivno kako je Daniel Radcliffe izvanredno uspio sa sebe baciti plašt Harryja Pottera, otkrivši sebe kao uzbuđujućeg mladog kazališnog glumca neočekivanog raspona i dubine. No ovdje on, unatoč minimalnom kazališnom iskustvu, iskazuje takvu dramatsku snagu i elektrificirajuću osobnost na bini da to označava izvanredan korak naprijed.”

Izvrsne kritike tog mračnog komada zasjenile su spekulacije o tome kako će ovom ulogom Radcliffe ugroziti svoju karijeru, ali i naškoditi čitavom brandu Harry Potter. Mnogima je zasmetalo što ne postoji dobna granica onih koji žele pogledati predstavu, pa su česti posjetitelji 14-godišnje djevojčice u društvu svojih majki. Konzervativne grupe pobunile su se, pak, protiv Radcliffeovih roditelja koji su mu dopustili da nastupi u tom projektu, a neki mladi obožavatelji su razočarani jer je, kako kažu, “Harry Potter postao porno zvijezda”. On je svima njima poručio: “Što se mene tiče, oni mogu reći da sam dobar ili grozan, no ne mogu reći da nisam sam sebi postavio izazov.”

Časopis Forbes nedavno je Radcliffea proglasio jednom od najbolje plaćenih mladih glumačkih zvijezda. Njegov put prema slavi započeo je 1999., kad je imao 10 godina. Njegovi roditelji, koji su iz umjetničkog miljea, odveli su ga na audiciju gdje se tražio glumac koji će u televizijskoj adaptaciji romana Charlesa Dickensa igrati malog Davida Copperfielda. On je bio izabran te je odlično odigrao tu složenu ulogu.

Kada je počela potraga za dječakom koji će igrati Harryja Pottera, roditelji ga nisu odveli na audiciju procjenjujući da su izgledi da dobije ulogu mali, te nisu htjeli da bude razočaran ako ne uspije. Na audiciju se javilo čak 18.000 dječaka, a na kraju ju je ipak dobio tada 12-godišnji Radcliffe, i to slučajno. Jednog je dana s roditeljima otišao u kazalište, a u gledalištu ga je vidio David Heyman, jedan od agenata koji je tražio dječaka za ulogu Harryja Pottera, ujedno i poslovni prijatelj njegova oca. On je pristupio njegovim roditeljima te im predložio da ipak dođu na jednu audiciju.

Odluku da Radcliffe igra Pottera donio je režiser Chris Columbus, a njegov izbor postao je konačan kada ga je odobrila i autorica romana J. K. Rowling, koja je kasnije izjavila da je upravo tako zamišljala Harryja, te da joj je Daniel Radcliffe poput sina. Za ulogu u filmu “Harry Potter i kamen mudraca” bio je plaćen 150.000 funti, a nakon završetka trećeg filma, “Harry Potter i zatočenik Azkabana”, već je zaradio 10 milijuna funti, te se procjenjuje da će do svog dvadesetog rođendana imati čak 42 milijuna funti. Već je sada drugi najbogatiji maloljetnik u Britaniji, a od njega je bogatiji samo princ Harry. Iako za razliku od drugih dječjih zvijezda nikad nije bio sklon destruktivnom ponašanju, njegovo je djetinjstvo svejedno bilo neobično - školovao se u stankama snimanja, druži se s rock zvijezdama, a svuda gdje se pojavi prate ga zaljubljene obožavateljice koje mu nude brak.

Daniel Radcliffe nedavno je završio snimanje petog filma iz serijala o Harryju Potteru, “Harry Potter i Red feniksa”, koji će se u kinima pojaviti u srpnju. Do tada će Radcliffe četiri mjeseca, osam puta tjedno, nastupati u predstavi “Equus”, i onda u rujnu početi snimanje filma “Harry Potter i princ miješane krvi”. Naime, ovih je dana potvrđeno da će on snimiti i posljednja dva filma iz tog serijala, iako su o tome postojale brojne spekulacije.

Interes za predstavu “Equus” pokazali su i šefovi desetak broadwayskih kazališta, no Radcliffe bi tamo mogao nastupiti tek iduće godine, jer će dotad biti zauzet snimanjem filma “Harry Potter i princ miješane krvi”. Kad završi snimanje posljednjeg filma, Daniel Radcliffe imat će 21 godinu, a sad je već najavio da nastavak svoje karijere vidi u kazalištu, jer smatra da ništa nije uzbudljivije od nastupa na pozornici.

Dok kazališni kritičari njegovu ulogu u “Equusu” proglašavaju dokazom njegove glumačke zrelosti, a njega pravim glumačkim otkrićem, svjetski mediji već mjesecima najavljuju premijeru filma “Harry Potter i Red feniksa”, u kojem će se Harry Potter prvi put poljubiti. No zahvaljujući ovoj kazališnoj ulozi, ništa više neće biti isto, a kritičari tvrde da Daniela Radcliffea odsad više nitko neće zamišljati kako jaše metlu, nego prekrasnog bijelog konja.

Vezane vijesti

Princu Harryju dopušteno pilotiranje Apacheom u Afganistanu

Princu Harryju dopušteno pilotiranje Apacheom u Afganistanu

Britanski princ Harry, koji prolazi obuku za pilota borbenog helikoptera Apachea, dobio je načelno zeleno svjetlo za sudjelovanje u borbi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika