Objavljeno u Nacionalu br. 591, 2007-03-13

Autor: Maroje Mihovilović

NOGOMETNA ZVIJEZDA

Bitka za prgavog Portugalca

CRISTIANO RONALDO, nogometaš engleskog Manchester Uniteda, bit će najveća zvijezda prijelaznog roka jer će se najbogatiji europski klubovi, osobito Real Madrid i Barcelona, boriti za tog atraktivnog napadača i ponuditi desetke milijuna dolara

Ronaldo s nagradom igrača mjeseca engleske nogometneRonaldo s nagradom igrača mjeseca engleske nogometneIako je od prošlog europskog nogometnog prijelaznog roka prošlo samo mjesec dana, a do sljedećeg - ljetnog - ima još nekoliko mjeseci, u europskim nogometnim krugovima već se zna da će najveća zvijezda idućega prijelaznog roka biti 22-godišnji portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo, trenutačno igrač engleskog prvoligaša Manchester Uniteda. Vodeći europski nogometni stručnjaci tvrde da će se sve vrtjeti oko njega, ali da ishod predstojeće gužve, u kojoj će se spominjati deseci milijuna dolara, nije moguće predvidjeti. Nema nikakve sumnje da će se najbogatiji europski klubovi - u prvom redu španjolski Real Madrid i Barcelona - boriti za njega, ali i da će Manchester United napraviti sve da ga zadrži.


On osobno jako se koleba što da napravi: prošle godine je zbog jednog događaja na SP-u u Njemačkoj već bio odlučio napustiti Manchester United. Tada je svojem menadžeru dao nalog da mu nađe drugi klub, čak je davao do znanja da najviše želi zaigrati u španjolskoj ligi, ali ga njegov klub nije pustio, a sada izjavljuje da bi najradije ostao u sadašnjem klubu. No njegova sudbina sljedećeg ljeta neće biti samo u njegovim rukama, jer će ga Manchester United prodati - ako će cijena biti prava. Tvrdi se da Real Madrid za njega nudi mnogostruko više nego što ga je Manchester United platio kad ga je kupovao od lisabonskog Sportinga, te što mu je dao po novom ugovoru.

Na utakmici na SP-u 2006. između Engleske i Portugala Rooney je nagazio Carvahla i na nagovor Ronalda sudac ga je isključio; Englezi to nisuNa utakmici na SP-u 2006. između Engleske i Portugala Rooney je nagazio Carvahla i na nagovor Ronalda sudac ga je isključio; Englezi to nisuTakva je jagma za Cristianom Ronaldom jer je riječ o nogometašu vrlo atraktivnog načina igre, poborniku napadačkog nogometa, agilnom i brzom igraču s mnogo neobičnih driblinga i poteza, koji se gledateljima sviđaju, prodornom krilnom napadaču koji podjednako dobro igra objema nogama, pa može igrati i na lijevoj i na desnoj strani, čestom strijelcu, koji asistira i kolegama da i oni postignu zgoditke. U vrijeme kada veliki broj europskih klubova - po uzoru na destruktivni način nogometa što ga je promovirao Portugalac José Mourinho u londonskim klubu Chelsea - prakticira obrambeni način igra­nja, Cristiano Ronaldo je izdanak sasvim drukčijeg shvaćanja nogometa, jedan od rijetkih protagonista apsolutno ofenzivnog razmišljanja u igri, pa ga zato posjetitelji nogometnih utakmica vole gledati. On je atrakcija zbog koje gledatelji dolaze na utakmice, a danas je malo pojedinaca koji imaju takav status u europskom nogometu. Uz to, riječ je o igraču velikog marketinškog potencijala za svaki klub. Nije još na razini Davida Beckhama, ali nema sumnje da može bilo kojem vlasniku velikog kluba vratiti u njega uložen novac, naravno, ako se fatalno ne ozlijedi.

Status zvijezde Cristiana Ronalda ne počiva samo na njegovu velikom nogometnom talentu, nego i na tome što je prilično prgava osoba, koja svoju sportsku nadobudnost i drskost često na terenu pokazuje i u trenucima kada sudac prekine igru, jer se zna žestoko posvađati sa suparničkim igračima, pravdati sa sucima, a bio je i kažnjavan jer je pokazivao vulgarne znakove navijačima suparničke momčadi. Njegovu dosadašnju karijeru uvelike je označio i spomenuti incident na SP-u u Njemačkoj. Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro rodio se 5. veljače 1985. u Funchalu, glavnom gradu Madeire, portugalskog otoka u Atlantiku nasuprot marokanskoj obali. Otac mu je dao srednje ime Ronaldo, koje je u Portugalu vrlo rijetko, ali ne prema istoimenom današnjem slavnom brazilskom nogometašu (koji u vrijeme kada se Cristiano Ronaldo rodio još nije bio zvijezda), nego prema ondašnjem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu, zato što je on njegovu ocu svojedobno bio najdraži filmski glumac. On je od najranije mladosti pokazivao izniman talent za nogomet, pa je kao dječak počeo igrati za lokalni klub Nacional. Uskoro su njegov talent zapazili i skauti najvećih portugalskih klubova. Bilo je raznih ponuda da se pridruži omladinskim momčadima vodećih portugalskih klubova, a on je izabrao da pristupi lisabonskom Sportingu jer je za njega navijao.

Imao je samo 17 godina kad je zaigrao za prvu momčad Sportinga, a već u prvoj utakmici, u kojoj je Sportingu rival bio Moreirense, Cristiano Ronaldo je postigao dva gola. U sezoni 2002./03. on je za Sporting odigrao 23 utakmice, ali je često ulazio kao zamjena. Postigao je tri prvenstvena gola. Te godine počeo je igrati i za portugalsku reprezentaciju igrača do 17 godina, te je tamo briljirao. Tada su ga zamijetili i u inozemstvu, pa su počele stizati i prve ponude da prijeđe u neki veći europski klub. Prvo je bio zainteresiran Liverpool, ali je tadašnji trener tog kluba Francuz Gerard Houllier zaključio da je Cristiano Ronaldo još odviše mlad. No u rivalskom klubu Manchester Unitedu odlučili su ga uzeti jer je iz kluba odlazio Beckham, koji je u prethodnom razdoblju bio glavna zvijezda kluba, te koji je određivao način igre kluba. On je igrao na položaju desnog veznog igrača, te pokrivao desnu stranu igralište, odakle je upućivao dugačke lopte napadačima. Klubu je trebao netko tko će preuzeti pokrivanje desnog dijela igrališta, a menadžeru kluba Alexu Fergusonu činilo se da bi tu ulogu mogao preuzeti Cristiano Ronaldo. Počelo se govorkati o njegovu transferu, ali je tome bilo dosta otpora među navijačima kluba, koji su smatrali da taj portugalski mladić nije dovoljno provjeren da preuzme tu ulogu, pa se stoga s tim odugovlačilo.

No igrom slučaja tih je dana Manchester United gostovao u Lisabonu i igrao protiv Sportinga revijalnu utakmicu u povodu otvaranja novog stadiona. Sporting je pobijedio s 3:1, a Cristiano Ronaldo je u toj utakmici toliko briljirao da su nakon utakmice sami igrači Manchester Uniteda tražili od Fergusona da ga angažira. Tako je on 12. kolovoza 2003. potpisao svoj prvi ugovor s tim slavnim klubom. Transfer je iznosio 12,24 milijuna funti.

Ronaldo s djevojkom Merche RomeroRonaldo s djevojkom Merche RomeroNo došao je u Manchester United u trenucima kada je klub počeo ulaziti u krizu. Upravo je nekoliko mjeseci ranije osvojio svoju posljednju titulu engleskog prvaka. Taj klub koji je prije dominirao engleskim i europskim nogometom, pa je u deset godina osam puta bio prvak Engleske, nije nakon toga više uspio osvojiti prvenstveno, u prvom redu stoga što je počela dominacija londonskog rivala Chelseaja u koji je njegov vlasnik Rus Roman Abramovič uložio golem novac, kakav Manchester United nije imao. Iako je vrlo mlad stigao u klub, Cristiano Ronaldo se polako etablirao u prvoj momčadi igrajući ne samo na desnom, nego i na lijevom krilu. Nije u početku bio glavna mlada zvijezda kluba, jer je to postao Wayne Rooney, koji je u to vrijeme prešao u Manchester United iz Evertona, a za kojeg se tvrdilo da je pravi nasljednik Beckhama kao vođa momčadi. Ipak i Cristiano Ronaldo postajao je iz godine u godinu sve važniji igrač momčadi. U početku je oko njegove igre bilo i nekih kontroverzi, bilo je optužbi da je sebičan, da nedovoljno surađuje s drugim igračima, da - u želji da napravi što više atraktivnih poteza - prečesto gubi loptu. S vremenom sve je više sudjelovao u kolektivnoj igri, pa su se kritike smanjile. No tada je uslijedilo Svjetsko nogometno prvenstvo koje je umalo dramatično utjecalo na njegovu karijeru. On je bio važan član portugalske reprezentacije, a igrom slučaja u četvrtfinalu sučelile su se 1. lipnja 2006. u Gelsenkirchenu reprezentacije Portugala i Engleske, pa se on u toj odlučnoj utakmici sučelio i s nekim svojim suigračima iz Manchester Uniteda. Utakmica je bila prilično gruba, a u 62. minuti je njegov klupski suigrač Rooney nagazio njegova suigrača iz portugalske reprezentacije Ricarda Carvahla dok je ovaj ležao na podu. Cristiano Ronaldo je tada odjurio do suca živo mu objašnjavajući što se dogodilo, te tražeći od njega da Rooneyja kazni. Sudac je Rooneyja isključio, što je bio težak udarac za englesku reprezentaciju, koja je na kraju izgubila od Portugala 1:3 na jedanaesterce, jer je rezultat i nakon produžetaka bio 0:0. Cristiano Ronaldo je zabio pobjedonosni jedanaesterac. Portugal, međutim, nije imao uspjeha u daljem natjecanju, jer je izgubio od Francuske, te u borbi za treće mjesto od Njemačke.

Engleski tisak teško je primio eliminaciju engleske reprezentacije s prvenstva već u četvrtfinalu, te za to optužio Cristiana Ronalda. Londonski Sun je tražio da mu se zabrani igranje u Engleskoj, čak da ga se deportira ako se pojavi na engleskom tlu. Neki navijači tražili su od kluba da ga smjesta proda, a klima je bila takva da je i sam Cristiano Ronaldo nakon završetka prvenstva izjavljivao novinarima da i on misli da je najbolje da ode iz kluba, te da prijeđe u neki španjolski klub. Atmosfera se počela smirivati a on je ove sezone na nogometnom terenu briljirao. U prvenstvu je do sada odigrao 25 utakmica i postigao 16 golova. Klubu ide odlično, te ima devet bodova više od drugoplasiranog Chelseaja s velikim izgledima da ponovo bude prvak Engleske nakon četiri godine. Uz to, klub je ušao u četvrtfinale europske Lige šampiona. No istodobno u španjolskom prvenstvu slabo ide Barceloni i Real Madridu, koji su oboje ispali iz Lige prvaka, pa se tamo uvelike razmišlja o obnovi tih dvaju klubova za sljedeću sezonu. Po svemu sudeći Real Madrid će se riješiti nekih svojih najvećih zvijezda i potražiti nove, a na listi onih koje bi klub jako želio je i Cristiano Ronaldo, da postane udarni napadač, nasljednik Brazilca Ronalda, koji je već prodan u Milan. I u Barceloni razmišljaju o prodaji Ronaldinha, ali samo ako uspiju kupiti Cristiana Ronalda.

Nadimak Playboy

U Manchester Unitedu tvrde da su svi nesporazumi Ronalda s Fergusonom, navijačima i suigračima razriješeni. Čak je i Wayne Rooney, koji je bio kivan na njega zbog svojeg isključenja na SP-u, obznanio da su najbolji prijatelji, te izjavio da je po njegovu mišljenju “u ovom trenutku Ronaldo najbolji nogometaš na svijetu”. Jedini od njegovih suigrača koji je imao hrabrosti kritizirati Cristiana Ronalda bio je branič, Francuz Patrice Evra. On je otkrio da drugi igrači često moraju čekati Cristiana Ronalda kad idu nekamo nakon utakmice. Naime, otkrio je Evra, Ronaldo jedini u svlačionici ima ogledalo, ispred kojeg provodi dugo vremena. “Važnije mu je kako izgleda nego kako igra. Satima stoji pred ogledalom, pa smo mu zato dali nadimak Playboy”, rekao je Evra.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika