16.03.2007. / 11:32

Autor: Ana Kirin

HAAG

Joviću potvrđena kazna od 20.000 eura zbog nepoštivanja Suda

Bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović optužen je za nepoštivanje Haškog suda jer je u prosincu 2000. godine objavio identitet zaštićenog svjedoka optužbe Stjepana Mesića i njegov iskaz sa suđenja Tihomiru Blaškiću

U četvrtak 15. ožujka Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je presudu Raspravnog vijeća kojom je hrvatskom novinaru Josipu Joviću određena kazna od 20 tisuća eura zbog nepoštivanja Suda. Žalbeno vijeće je, kako se navodi u priopćenju Haškog suda, odbacilo svih sedam žalbenih osnova koje je Josip Jović podnio i nalaže mu da plati novčanu kaznu od 20.000 eura u roku od 30 dana počevši od četvrtka 15. ožujka, s tim da mu je dopušteno da kaznu plati u ratama od 5000 eura.

Bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović optužen je u rujnu 2005. godine za nepoštivanje Haškog suda jer je u prosincu 2000. godine objavio identitet zaštićenog svjedoka optužbe Stjepana Mesića i njegov iskaz sa suđenja Tihomiru Blaškiću. I nakon što mu je Međunarodni sud naložio da prestane s time, Jović je nastavio objavljivati izvatke iz transkripta svjedočenja koje je svjedok iznio na zatvorenoj sjednici.

Po nalogu Haškog suda hrvatska policija uhitila je Jsipa Jovića u listopadu 2005. godine, nakon čega je prebačen u haški pritvor. Na prvom pojavljivanju pred sudom 14. listopada 2005. godine Jović se izjasnio da nije kriv. Nakon toga je pušten do početka suđenja, 11. srpnja 2006. godine. Njegova obrana je na glavnoj raspravi istaknula činjenicu da je Mesić u ožujku 1998. godine hrvatskim medijima sam rekao da je svjedočio protiv Tihomira Blaškića. Unatoč tome, Josip Jović je proglašen krivim.

Vezane vijesti

UBIUDR: Josip Jović Junak Domovinskog rata

UBIUDR: Josip Jović Junak Domovinskog rata

Priznanje "Junak hrvatskog Domovinskoga rata" koje je Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u suradnji s drugim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika