16.03.2007. / 18:21

Autor: Stjepan Marković

HAAG

Posvađali se odvjetnici "vukovarske trojke" prilikom iznošenja završnih riječi

Haško tužiteljstvo zatražilo je jučer izricanje doživotne kazne zatvora za Mrkšića, Šljivančanina i Radića ako ih prvostupanjsko vijeće Haškog suda proglasi krivima za pokolj 260 Hrvata na Ovčari

Prilikom iznošenja završnih riječi obrane bivših zapovijednika JNA Mile Mrkšića i Veselina Šljivančanina međusobno su se optuživale i prebaciale krivnju za ubojstvo 260 ranjenika iz vukovarske bolnice. Branitelj Šljivančanina pred Haškim sudom je odmah na početku iznošenja završne riječi žestoko napao obranu Mrkšića zbog toga što je ona u četvrtak prilikom iznošenja svoje završne riječi uvela novu tezu da Mrkšić, kao zapovjednik 1. motorizirane brigade JNA i Operativnog sektora Jug u 1991., "nije imao ništa" s hrvatskim zarobljenicima jer je to bilo isključivo u nadležnosti Uprave za sigurnost, kojoj je pripadao Šljivančanin kao časnik za sigurnost 1. gardijske motorizirane brigade i Operativne grupe Jug, u čijem sastavu je bila i vojna policija. Šljivančaninov branitelj Novak Lukić je uzvratio protuoptužbom da je Mrkišić kao viši časnik odgovoran za zarobljenike. On je odbacio postojanje ikakva paralelna zapovjedna linija po kojoj su pripadnici kontraobavještajne službe, kojoj je pripadao Šljivančanin, bili zaduženi za zarobljenike.

Prema optužnici haaškog suda Šljivančanina se tereti za evakuaciju ranjenika iz bolnice i njihovo odvođenje na Ovčaru gdje su u noći s 21. na 22. studeni 1991. godine pogubljeni.

Branitelji 'vukovarske trojke' zatražili su u svojim završnim riječima njihovo oslobađanje poručivši, svaki za svog klijenta, da tužiteljstvo nije dokazalo njihovu odgovornost, te da oni nisu imali veze s evakuacijom zarobljenih Hrvata iz vukovarske bolnice, njihovim razdvajanjem, odvođenjem u vojarnu JNA pa kasnije na poljoprivredno dobro Ovčaru.

Mrkšićev branitelj Miroslav Vasić, koji je iznosio završne riječi u četvrtak tvrdi da je da pukovnik Mrkšić nije odlučio povući vojnu policiju, koja je držala hangar na Ovčari, i prepustiti zarobljenike lokalnim snagama koje su ih na kraju pogubile, istaknuvši da je Mrkšić tada bio na putu za Beograd gdje se trebao sastati s tadašnjim saveznim ministrom obrane Veljkom Kadijevićem.

Vasić je poručio i da bi, umjesto optuženog Mrkšića, za ovaj zločin trebali odgovarati pripadnici 80. motorizirane brigade JNA, koji su svjedočili protiv vukovarske trojke. Upravo ta brigada u vrijeme zločina nadzirala je Ovčaru, kazao je Vasić. Istu jedinicu okrivio je i branitelj Miroslava Radića koji je poručio da njegov branjenik osuđuje zločin na Ovčari kao "gnjusni i kukavički čin".

Borivoje Borović poručio je kako njegov branjenik Radić nije bio na mjestima na kojima tužitelji tvrde da jest poput vukovarske bolnice, vojarne JNA ili Ovčare, a uz to nije znao ništa o prijetnjama zarobljenim Hrvatima ili bilo kojim drugim krivičnim djelima te da nije imao ni kontrolu nad počiniteljima pokolja na Ovčari.

Haško tužiteljstvo zatražilo je jučer izricanje doživotne kazne zatvora za Mrkšića, Šljivančanina i Radića ako ih prvostupanjsko vijeće Haškog suda proglasi krivima za pokolj 260 Hrvata na Ovčari, a kazne od četiri do 15 godina, ako ih proglasi krivima za manje teška djela poput nekažnjavanja počinitelja.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika