20.03.2007. / 15:58

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

DC traži ukidanje prekršajnih sudova

U DC-u su uvjereni da treba ukinuti prekršajne sudove i spojiti ih u redovne. Što se pak tiče ubrzavanja rada kaznenih sudova, u DC-u tvrde da se reformom Zakona o kaznenom postupku istraga može prebaciti u ruke Državnom odvjetništv

Nakon što je prošlog mjeseca optužio Vladu da zaostaje s provođenjem reforme pravosuđa, Demokratski centar je u utorak 20. ožujka predstavio svoj program reforme pravosuđa. Kako bi se sudovi rasteretili i postali efikasniji, iz DC-a predlažu ukidanje prekršajnih sudova, te amnestiju svih prekršajnih predmeta pred zastarom. Tvrde da je takva reforma izvediva unutar godine dana i da ne bi bila skupa.

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt spomenula je primjer slovenskog Parlamenta koji je prije manje od dvije godine oprostom građanima riješio prekršajne predmete pred zastarom, koji su bespotrebno krčili sudove. "Hrvatska to može isto napraviti, jer danas plaćamo suce, koji vode te takozvane bagatelne prekršaje koji će ionako pasti u zastaru. Pedeset posto predmeta na Visokom prekršajnom sudu je u zastari", rekla je Vesna Škare Ožbolt. Naglasila je da bi se tako u pravosuđu puno uštedilo, jer su baš ovi predmeti najskuplji dio sudstva.

U DC-u su uvjereni da treba ukinuti prekršajne sudove i spojiti ih u redovne. Što se pak tiče ubrzavanja rada kaznenih sudova, u DC-u tvrde da se reformom Zakona o kaznenom postupku istraga može prebaciti u ruke Državnom odvjetništvu. Također se treba spriječiti dugotrajno vođenje sudskih procesa i to na način da se ograniči mogućnost neprekidnog žaljenja na žalbenom sudu. U Šibeniku na jednom općinskom sudu imate dvjesto predmeta koji se vode duže od 25 godina", kazala je predsjednica DC-a. Ona smatra da bi se zakrčeni sudovi mogli očistiti tako da se zaposlenicima plate prekovremeni sati za rješavanje postupaka, te preraspodjelom kadrova sa manje zatrpanih na najopterećenije sudove.

U svom programu reforme DC također predlaže modernizaciju dostave sudskih spisa, za koju se inače svake godine iz proračuna izdvaja oko 100 milijuna kuna. Oni smatraju da bi se dostava trebala obavljati putem Interneta. "Informatizirati treba i zemljišne knjige, tako da javni bilježnici mogu upisivati podatke za gruntovnicu i izdavati gruntovne izvatke pomoću smart kartica, a da stranke ne moraju čekati u redovima u gruntovnici", rekla je Vesna Škare-Ožbolt.

Vezane vijesti

HDZ i DC zajedno na izbore

HDZ i DC zajedno na izbore

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednica Demokratskog centa (DC) Vesna Škare Ožbolt potpisale su danas sporazum o suradnji dviju stranaka o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika