21.03.2007. / 17:37

Autor: Berislav Jelinić

SRBIJA

Uhićen Predrag Mihovec

U utorak je u Srbiji uhićen Predrag Mihovec, Zagrepčanin koji je još od 12. siječnja bio u bijegu od hrvatske policije. Mihovca se u Hrvatskoj sumnjiči za krijumčarenje droge, nakon što je policija na adresi njegova prebivališta u Zagrebu pronašla oko 400 grama heroina, za koje Mihovec tvrdi da mu je podmetnut. Za Mihovcem je od sredine veljače raspisana međunarodna tjeralica, temeljem koje je i uhićen. Navodno su Mihovčev nestanak sa adrese na kojoj je u Srbiji boravio tamošnjoj policiji prijavili neki susjedi, koji su mislili da ga je netko oteo. Tako su i njegovi bližnji doznali za njegovo uhićenje. Po svemu sudeći, Mihovčevo uhićenje rezultat je uspješne suradnje obavještajnih službi Srbije i Hrvatske. Mihovec je redakciji Nacionala sredinom veljače dostavio ekskluzivne informacije o tomu kako funkcionira međunarodni lanac krijumčara droge koji, po svemu sudeći, u Hrvatsku svaki mjesec uvozi najmanje 400 kilograma kokaina. On je redakciji Nacionala dostavio pisma u kojima je opisao kako ta organizacija funkcionira i iznio tvrdnje da su međunarodni krijumčari droge povezani s nekim dužnosnicima SOA-e i policije. U pismima navodi da droga u Hrvatsku ulazi u putničkim koferima u koje je uprešana, a koju nose teklići koji za taj posao dobivaju 10 tisuća eura. Droga je tako skrivena da je ne mogu otkriti ni policijski psi, a zbog toga se može unijeti maksimalno 3 kg po koferu. Sadržaj pisama otkriva i da droga u Hrvatsku stiže i u kontejnerima pomiješana s drugom robom koju uvoze neke hrvatske tvrtke, zapravo paravani za šverc droge. Mihovec tvrdi da ti kontejneri stižu do hrvatskih luka u Rijeci ili Splitu, te da ih ondje izuzimaju djelatnici SOA-e radi provjere. Potom ih otvaraju, uzimaju drogu i ponovo pečate, ali drogu ne prijavljuju negoje prosljeđuju na crno tržište.

Mihovec je Nacionalu dostavio imena i prezimena osoba za koje tvrdi da su umiješane u krijumčarenje, kao i imena osoba za koje tvrdi da su njihovi zaštitnici u policiji. On je prvo nekoliko tjedana pokušavao svoje informacije dostaviti mjerodavnim službama i tako si olakšati poziciju nakon što ga je policija povezala s 400 g heroina. Međutim, čelnici SOA-e rekli su osobi koja im je donijela ta pisma da to nije dovoljno, te da ništa ne mogu poduzeti da to pokušaju spriječiti. Međutim, čini se da upravo zbog situacije u kojoj se nalazi, Mihovec baš i nije imao razloga lagati.

Dan prije no što je Nacional 13. veljače objavio Mihovčevu ispovijest, u SOA-i su čuli radijsku reklamu za Nacional, koja je tu priču najavljivala. Krugovi bliski SOA-i kontaktirali su redakciju Nacionala i ispričali da je Mihovec doista bio u kontaktu s njihovim djelatnicima. Tvrde da je Mihovec beskrupulozni kriminalac osumnjičen kao naručitelj triju ubojstava, među ostalim i likvidacije Lulzima Krasniqija, te da mu ne treba vjerovati. U SOA-i znaju za Mihovčevu priču, navode da je provjeravaju, te da su o svemu obavijestili policiju. Prema tvrdnjama istih krugova neke Mihovčeve tvrdnje nisu se pokazale istinitima, ali je cijeli slučaj u obradi i osobe za koje tvrdi da su uključene šverc nalaze se pod nadzorom. Krugovi bliski SOA-i rekli su da je policija ustanovila da neke osobe koje on spominje i ne postoje, te da ni u kom slučaju nisu htjeli pristati na ultimatum okorjelog kriminalca, koji je htio trgovati vlastitim statusom i nudio tu priču samo kako bi skinuo policiju s vrata.

Mihovec bi uskoro trebao biti izručen Hrvatskoj. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će iskaz dati pred istražnim sucem, te hoće li i pred njim ponovo do u detalje opisati kako funkcionira međunarodni lanac krijumčara droge.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika