22.03.2007. / 17:27

Autor: Stjepan Marković

POLJSKA

Poljska će zabraniti raspravu o homoseksualnosti

Prošlog je tjedna oko 10.000 učitelja prosvjedovalo protiv zakona u Varšave tražeći i ostavku ministra prosvjete

Europski parlament pokrenut će istragu legalnosti kontraverznog prijedloga u Poljskoj prema kojemu bi bilo u školama bilo zabranjeno raspravljati o homoseksualnosti, javlja Poslovni dnevnik. Poljska priprema uvesti zabranu rasprava o homoseksualnosti u školama i drugim obrazovnim ustanovama, a oni učitelji i profesori koji budu kršili zakon bit će otpušteni, novčano kažnjeni te čak zatvoreni. Predviđa se da bi učitelji koji su homoseksualne orijentacije mogli biti otpušteni.

Odbor europskog parlamenta za građanske slobode ovoga je tjedna raspravljao o Poljskoj te je najavio provjeru kompatibilnosti ovog zakona sa zakonima Europske unije. "Uvođenje ovog zakon koji zabranjuje rasprave o homoseksualnosti izaziva zabrinutost zbog stanja temeljnih ljudskih prava u Poljskoj", kazala je nizozemska europarlamentarka iz redova zelenih Kathalijne Buitenewg. Dodaje kako je šokantno da vlada jedne moderne europske zemlje uopće razmišlja o donošenju takvog zakona. Odbor je najavio istragu na dvije razine, prva je provjeriti je li zakon uopće u skladu s europskima, a druga krši li europske norme o pravu slobode govora.

Roman Giertych, poljski ministar obrazovanja i predsjednik stranke Liga za poljsku obitelji, čiji zastupnici su predložili kontraverzni zakon je izjavio kako je svrha zakona "zabrana promicanja homoseksualnosti i ostalih oblika devijantnog ponašanja". "Moramo zabraniti homoseksualnu propagandu kako djeca ne bi stekla pogrešnu sliku o obitelji", dodao je Giertych, predložio ostalim članicama EU da uvedu slične zakone.

Prijedlog ovog zakona je ušao u hitnu parlamentarnu proceduru, te bi moga biti prihvaćen već krajem ovog mjeseca. Problem kod zakona je nedefiniranost, tako nije navedeno što točno znači promicanje homoseksualnosti koje bi bilo kažnjivo, a što zabrana diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije, koja je legalna i financira se iz proračuna.

Desničarska Liga poljskih obitelji dio je vladajuće koalicije u Poljskoj, koju predvodi stranka Pravo i pravda braće Kaczynski, od kojih je jedan predsjednik a drugi premijer. Iako se braća u Bruxellesu vole predstavljati kao liberali, zapravo su skloni desničarskom populizmu kako bi privukli konzervativnije poljske birače. Glasnogovornik vlade Jan Dziedziczak kazao je da u Poljskoj nije na djelu diskriminacija homoseksualaca, ali da je "promicanje homoseksualnosti u školama posve drukčija stvar". Organizacije za zaštitu ljudskih prava poput Human Rights Watcha (HRW) poslale su otvoreno pismo premijeru Jaroslawu Kaczynskome, u kojemu se upozorava da bi zakon mogao stvoriti "ozračje netolerancije u školama".

Prošlog je tjedna oko 10.000 učitelja prosvjedovalo protiv zakona u Varšave tražeći i ostavku ministra prosvjete. Europski parlamentarci smatraju kako u Poljskoj jača "mračna podzemna struja u politici i društvu" koja želi promicanje diskriminacije prema manjinama i kršenje građanskih prava. Desničarska Liga poljskih obitelji prošlog je mjeseca pokazala i svoje antisemitske stavove, objavivši pamflet u kojemu se kaže kako su "Židovi biološki drukčiji od nežidova" te kako stvaraju svoja vlastita geta.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika