Objavljeno u Nacionalu br. 594, 2007-04-03

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Pučki puževi iz korizme

Renesansni je puk u jelima od puževa nalazio spas od gladi, a u odbačenoj kućici vjernici su vidjeli simbol Isusova groba u koji će biti položen nakon Muke i onda uskrsnuti

U gotovo svim svjetskim mitologijama, od Europe, Azije i Australije do Amerike i Afrike, puž je snažan Mjesečev, lunarni simbol koji ukazuje na preporod ili uskrsnuće. Puž se skriva u svojoj kućici, odakle pokazuje i uvlači rogove, kao što se pojavljuje i nestaje Mjesec, pa se tako i on sam priprema za vlastitu smrt i ponovo rođenje. Puž je stoga simbol povratka, utjelovljenje vječne teme uskrsnuća. Egipatski svećenici u svojim su hramovima crtali i klesali puževe kao simbol spirale života i umiranja, a Izidini sljednici vjerovali su da je puž, koji izlazi na vidjelo samo kad poplavi blagorodni Nil ili kad padnu velike kiše, znak buđenja u smrti koja dolazi i nakon nje, bliskog uskrsnuća koje šalju sjene pravednih predaka koje su prošle kušnje Anubisovih i Horusovih vaga i Ozirisov zagrobni sud, pa puštaju puževe na zemlju da je oplode i vrate izgubljeno blagostanje. I u grčkim grobnicama uz školjke često zatječemo i puževe kućice, kao ostatke ukusne popudbine preminulima kako bi njihove duše uskrsnule u podzemnom svijetu, ili možda tek kao zagrobnu uspomenu na bogate gozbe na kojima su u puževima uživali od Helade do Rima, često prethodno tovljenima mlijekom i žitaricama, a potom puštenima da se očiste u travi.




Rimski gurmani, puni hvale za puževe, opisuju uzgoj na pužarskim uzgajalištima, poljske i vinogradarske vrste, puževe uvezene iz Afrike velike poput ljudske šake, savjetuju kuharima da ih tove mekinjama i mlijekom, a prije kuhanja sole i ispiru da izbace sluz. To su bili oni isti veliki puževi iz Dalmacije, koje su u pustinjačkim samostanskim ćelijama čuvali za dane posta i tovili žitaricama, mekinjama i moštom ili služili za svetkovinu Sv. Ivana Krstitelja, pripremljene na maslinovu ulju s aromatičnim travama i bijelim vinom, poslije u rižotima. Za razliku od puka i redovnika, srednjovjekovni su ih velmože odbacili kao pučku hranu koja se jela početkom korizmenog posta. Tako su se, zahvaljujući puku i redovicima, puževi sačuvali u visokoj gastronomiji, u koju su se vratili u renesansi, opet pužući u ukusnim pjatancama. No i tada je u jelima od puževa puk nalazio spas od gladi, a u odbačenoj kućici vjernici su vidjeli simbol budućeg Isusova groba u koji će biti položen nakon Muke i uskrsnuti. Vratimo li se u rano kršćanstvo, antičke jelovnike od puževa zamijenili su posni pečeni puževi koji bi se vratili u svoje kućice i srkali u vlastitom soku, onako kako se i naše tijelo čisti četrdeset dana korizme, koliko se smatra da je Bogu trebalo da stvori svijet i pripremi Sina za uskrsnuće. Recept toliko nalik i našim priobalnim načinima pripreme i glasovitim puževima na provansalski, koji se prokuhani i vraćeni u kućice, pa pokriveni smjesom od maslaca, češnjaka i peršina, peku na gradelama, kao za vrijeme velikih južnjačkih cargolada koje se znaju podudariti i s posnim razdobljem. Uz talijanske puževe pirjane u raznim rižotima i tjesteninama, koji krase cijelu sredozemnu kuhinju, glasoviti su postali i srednjovjekovni burgundski puževi pripremljeni u slavnom crnom vinu. Željeni i prezreni, voljeni i smatrani vijesnicima kraja korizme, puževi su na našim stolovima oduvijek. Očišćeni od taloga koji se nakupio od puzanja po tlu i životu, kao puk u svojoj korizmenoj tek opranoj robi i tijelu pripremljenom za post, očekujući uskrsnuće svoga Kralja i nadu koja dolazi i ne dolazi.

Rižot od puževa

Kilu puževa, posoljenih krupnom morskom solju da u 4-5 sati ispuste sluz, kuhajte u vreloj vodi 45 minuta, a kad omekšaju, izvadite ih iz kućica i odstranite crevasti dio. Na 1 dl maslinova ulja zazlatite stručak ljutike ili mlade kapule, 2 režnja češnjaka i 30 dag riže arborio. Zastaklite i kuhajte dok riža ne omekša, podlijevajući s 1 dl povrtnog temeljca i 1 dl bijela vina. Dodajte 5 dag maslaca, promiješajte, ubacite list lovora, puževe i žlicu paprike. Ukrasite peršinom i bobicama grožđa.

Stara kajgana od puževa

Na 2 dl maslinova ulja zažutite 20 dag sjeckane ljutike i 1 sjeckanu kapulu, dodajte 30 dag očišćenih i prokuhanih puževa i prelijte s 5 jaja koja ste zamutili s 1 dl mlijeka. Pecite kajganu na jakoj vatri stalno miješajući, da se svi sastojci spoje, a kajgana postane prhka i malo vlažna. Posolite, popaprite i služite vruće.

Vezane vijesti

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Zadnji Barbierijev 'Kanconijer'

Pisac i kulinarski ekspert Veljko Barbieri objavio je posljednji, četvrti svezak književnog i gastronomskog bestselera Kuharski kanconijer u izdanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika