Objavljeno u Nacionalu br. 594, 2007-04-03

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Ivica Račan mora odlučiti

Jako me je rastužila vijest da je Ivici Račanu produljen boravak u bolnici za tjedan dana. Prema priopćenju koje je došlo iz SDP-a takvu odluku je donio liječnički konzilij, nakon što je predsjednik najveće oporbene stranke i bivši premijer, prije dva tjedna podvrgnut operaciji mozga pomoću gama-knifea a zatim još jednoj operaciji ramena. Zimus sam sreo Račana na tenisu na “maloj Šalati”. Pun snage, onako onizak i nabijen, udarao je lopte poput Federera. Mislio sam si tada - e moj Ivo Sanaderu, imat ćeš ti velikih problema s ovim tenisačem.

U to sam bio još sigurniji kad sam gledao jednog pa drugog kod Mislava Bage, negdje polovicom siječnja. Račan je bio vrlo uvjerljiv i direktan, što je za njega bila nova kvaliteta. Bez imalo okolišanja, samouvjeren, “udario” je Sanaderu, i tog trenutka, da mi je netko ponudio okladu, kladio bih se na SDP na sljedećim izborima. No, čovjeku se preko noći može promijeniti život, i dođe trenutak u kojem shvati da su stotine nepremostivih briga i problema, koje je imao dotad, zapravo ništa prema brizi koja se pojavi s teškom bolesti. Tada tih stotinu briga postaju potpuno besmislene i zamjenjuje ih samo jedna - briga o vlastitu zdravlju. Stoga, ja kao i svi normalni ljudi dobre volje, želimo Ivici Račanu oporavak i pobjedu nad bolesti.

Onih stotinu briga koje je ostavio iza sebe, a koje će pred izbore, u narednih nekoliko mjeseci eksplodirati, SDP ne može riješiti upravo zbog stanja u kojem se nalazi Ivica Račan. O tim stvarima je vrlo teško pisati u trenutku kada se predsjednik SDP-a bori za vlastiti život. Ipak, mora se realno sagledati situacija i priznati otvoreno, uz sav mogući pijetet, kako je mala vjerojatnost da se Ivica Račan i dalje nastavi baviti politikom. Takvu realnost vrlo je teško priznati samome sebi, no događaji tjeraju na povlačenje poteza unutar SDP-a, koji je zbog ovakve situacije potpuno blokiran, kao što je svojedobno bio blokiran HDZ zbog Tuđmanove bolesti.

Takva pasivnost SDP-a najviše pogoduje HDZ-u, koji se vrlo intenzivno priprema za izbore koje je odlučan dobiti. To je njihovo demokratsko pravo, koje je legitimno i koje im nitko ne može oduzeti. No, upravo zbog razvoja demokracije u Hrvatskoj, ovog trenutka jakom HDZ-u treba biti suprotstavljen jaki SDP. A ovakav SDP to nije. To mora presjeći sam Ivica Račan i odrediti tko je taj na kome će se zasnivati, bar u ovom periodu do izbora, politka SDP-a. Bez pravog vođe, SDP-u prijeti katastrofa koja se neće ogledati toliko u rezultatima izbora, koliko u općem kaosu i suprotstavljenim grupama unutar samoga vodstva, koje vuku svaka na svoju stranu.

Da ništa ne štima vidjelo se prilikom predstavljanja ekonomske strategije SDP-a, odnosno Ljube Jurčića. Prirodno bi bilo da Jurčić, budući da je njegova strategija prihvaćena, bude taj na kojem se zasniva izborna taktika. Pored ambiciozne Željke Antunović, to jednostanvo nije moguće. Iz prikrajka vreba Milan Bandić, kojem su i Antunovićka i Jurčić ljuti, unutarstranački protivnici. U sličnoj poziciji je i Slavko Linić, a apetiti su, bar prema zadnjim novinskim istupima, porasli i Mati Arloviću. Dakle, ne samo da nema jedinstva oko pojedinca koji bi mogao na svojim leđima ponijeti teret izbora, već nema niti jedne čvrste grupe koja bi mogla preuzeti vodstvo i pohvatati konce unutar SDP-a. I to tako traje već danima i tjednima. Jedini koji tu agoniju SDP-a može prekinuti je Ivica Račan koji mora skupiti hrabrosti i otvoreno reći da se povlači i odrediti osobu koja će na sebe preuzeti odgovornost za sljedeće razdoblje. Ako je to Željka Antunović, neka bude ona. Važno je samo da se zna tko je osoba koja je na svoja leđa preuzela punu odgovornost.

Vezane vijesti

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi...

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi Hrvatska'

U povodu 4. godišnjice smrti bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, izaslanstvo SDP-a koje je vodio čelnik stranke Zoran Milanović danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika