04.04.2007. / 12:38

Autor: Sina Karli

PREGOVORI

I Velika Britanija i Iran žele brzo riješenje krize s mornarima

Britanski premijer Tony Blair vjeruje kako Iran želi što brže rješenje krize sa zatočenim britanskim mornarima, objavio je Downing Street nakon što su u utorak 3. travnja Velika Britanija i Iran ponovno stupili u kontakt kako bi pregovarali o puštanju 15 mornara koji se nalaze u iranskom zatočeništvu. U priopćenju ureda britanskog premijera ističe se da je u utorak navečer ostvaren čak i izravni kontakt s Alijem Laridžanijem, tajnikom vrhovnog vijeća iranske nacionalne sigurnosti i glavnim iranskim pregovaračem.

Prema tom priopćenju Blair i dalje želi riješiti krizu diplomatskim putem, a Velika Britanija je predložila izravne bilateralne razgovore i čeka odgovor Irana. Iranski parlament pozdravio je tu promjenu u tonu Britanaca.

Međutim, dvije se zemlje još uvijek spore oko toga jesu li britanski mornari 23. ožujka kada su zatočeni uopće bili u iranskim teritorijalnim vodama.

U utorak je jedna iranska novinska agencija objavila nove fotografije britanskih mornara uhićenih u Zaljevu. Na tim fotografijama oni se smiju i igraju šah. Jedina žena u skupini ovoga puta ne nosi islamsku maramu kao na prošlim snimkama.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika