05.04.2007. / 16:16

Autor: Ana Kirin

VELIKA BRITANIJA

Oslobođeni marinci sletjeli u London

Petnaestero britanskih mornara koji su dva tjedna dana bili iranski zatočenici a u srijedu su iznenada oslobođeni, u četvrtak 5. travnja iz Teherana su zrakoplovom doputovali u London. Oslobođeni mornari otvorili su šampanjac i presvukli se iz civilnih odjela u vojne odore još u avionu British Airwaysa.

Britanski premijer Tony Blair pozdravio je njihov dolazak ali je istaknuo kako s Iranom nije sklopljen nikakav dogovor radi oslobađanja. "Želim jasno reći, bilo je to bez pregovora i bez ikakva posebnog dogovora", rekao je Blair ispred svoje rezidencije u Downing Streetu u trenutku slijetanja zrakoplova u zrakoplovnu luku Heathrow.

Blair je također izjavio da su s Iranom otvoreni novi i zanimljivi oblici komunikacije. "Razumno bi bilo da ih nastavimo njegovati", rekao je i dodao da međunarodna zajednica ipak mora ostati "apsolutno čvrsta u nametanju svoje volje, bilo to u vezi s nuklearnim oružjem ili s potporom bilo kojem dijelu iranskoga režima, osobito kad je usmjeren protiv demokratskih vlada".

Po slijetanju u londonsku zrakoplovnu luku Heathrow, skupina mornara je nasmiješena pozirala fotografima, nakon čega su vojnim helikopterima prevezeni u bazu u Chivenoru u Devonu, četristotinjak kilometara jugozapadno od Londona. Tamo su se sastali sa svojim obiteljima i obavili informativne razgovore s vojnim vlastima.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika