Objavljeno u Nacionalu br. 595, 2007-04-10

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Isusove uskrsne rolade

Svako zamatanje u prostrtu površinu u izravnoj je vezi s religioznim, ali i gastronomskim čuvanjem površine u koju se zamata i tijela, predmeta ili sastojaka koji se u nju zamataju

Svi evanđelisti opisuju kako je nakon Isusove smrti na križu nastao silan potres, razderao se zastor u velikom hramu, a po Mateju čak su se otvorili grobovi i pećine “te uskrsnuše mnoga tijela pravednika što bijahu umrli“. Prema najduhovnijem evanđelju, Ivanovu, “dođe Josip iz Arimateje koji bijaše učenik Isusov... i zamoli Pilata da uzme Isusovo tijelo. I Pilat mu dopusti. Nato Josip dođe i uze njegovo tijelo. Dođe i Nikodem... On donese smjesu od sto litara smirne i aloje. Tada uzeše Isusovo tijelo te ga prema židovskom običaju omotaše platnom s mirodijama. A tu, na mjestu gdje je bio razapet, bijaše vrt i u vrtu novi grob, u koji još nitko ne bijaše položen. Tu dakle... položiše Isusa.“ Običaj premazivanja i umatanja pokojnika u platenene povoje, pa potom polaganje u grob, kao zarolano i začinjeno meso kojo se u posudi polaže u pećnicu kako bi promijenilo svoja sirova svojstva, a istaknulo svoje okusne, gastronomske kvalitete, seže u početke naše civilizacije, a Židovi su ga vjerojatno donijeli iz Egipta, gdje su tako zamotane i impregnirane začinima, uljima i mastima ukapali svoje pokojnike, velikodostojnike i faraone, položene u sarkofage kao u sustav zagrobnih pećnica koje će ih ugrijati i pripremiti za novi život, a potom ih slavili umotanim namirnicama.




Iz jedne takve neusporedivo skromnije grobnice, koja u biti ima isto simboličko značenje kao i piramide iz Doline kraljeva, uskrsnuo je Sin Božji, koji je došao iskupiti naše grijehe, pa zbog toga umro mučen i razapet na Križu i onda okupan smirnom i zamotan u platno uskrsnuo. Zbog toga je svako zamatanje u prostrtu površinu uvijek u izravnoj vezi sa religioznim, mitološkim, ali i gastronomskim čuvanjem i površine u koju se zamata i tijela, predmeta ili sastojaka koji se u nju zamataju. Otud potječe stari običaj da se za Uskrs jedu rolade od raznog mesa, a posebno od peradi i janjetine, koji su do nas stigli podjednako sa starog Istoka i Sjevera i imaju izravne veze s najvažnijim kršćanskim blagdanom, ali i sa židovskom biblijskom kuhinjom koja, kao i poslije austrougarska, vrvi umotanim mesom. Stoga je pripremanje uskrsnih rolada poseban kulinarski ritual, jer peradi ili janjetinom koja izlazi iz vrelog grotla kao Isus iz svog groba slavimo uskrsnuće. Uzlazak Jaganjca Božjega iz Svetog groba iz kojeg se kao Božja ptica vinuo u Nebo. Na poprištu njegova uskrsnuća, po svim sada veselim uskrsnim Božjim grobovima, u svim crkvama, kapelicama i domovima, nad mirisnom koricom mesnog svitka, tim svečanim povojem mlade janjetine ili purana, diže se misterij koji osjećamo svakog Uskrsa. Jer “uto stigne Šimun Petar za njim te uđe u grob i vidje plahtice kako leže i ručnik što bijaše Isusu oko glave. Ručnik nije ležao skupa s plahtama, nego napose smotan na jednome mjestu... Marija je ostala vani do groba i plakala... Isus joj reče: ‘Nemoj me dulje držati jer još nisam uzašao svom Ocu, nego idi braći mojoj i reci im: Uzlazim svome Ocu i vašemu Ocu, svome Bogu i vašemu Bogu.“ A plahta ili platno u koje je bio umotan prije negoli je uskrsnuo još i danas se čuva u crkvi u Torinu te neki tvrde da se na njemu navodno još uvijek jasno raspoznaje ostinuti lik Isusa Krista, umotanoga Jaganjca Božjega.

Stara rolada od puretine

Istucite batom veliki odrezak od 75 dag purećih prsa pa ga premažite nadjevom od 20 dag mljevene piletine i 10 dag mljevene suhe pancete, 1 jajeta, žlice krušnih mrvica, 2 režnja češnjaka i prstohvata majčine dušice. Sve dobro posolite i popaprite, pa smotajte u roladu koju pričvrstite štapićima za ražnjiće. Pecite u pećnici na namašćenom limu, podlijevajući bijelim vinom dok rolada sa svih starna ne dobije zlatnu koricu, a meso se iznutra sasvim ne ispeče.

Uskrsni smotuljci od janjetine

Oko 0,5 kg mljevenog mesa od janjećeg buta pomiješajte s 5 dag mljevene pancete, prstohvatom kadulje, 1 jajetom, solju i paprom. Umijesite u roladice poput ćevapčića pa svaku posebno umotajte u izrezane komade janjeće maramice. Položite roladice na 2 propirjane sjeckane kapule, 2 režnja češnjaka i 1,5 dl mljevenih rajčica, naribajte malo limunove korice, dodajte 2 klinčića, pa sve još malo pirjajte zalijevajući bijelim vinom i janjećim temeljcem, dok se roladice ne skuhaju a sok ne ugusti i prožme se. Posolite i popaprite i služite vruće.

Vezane vijesti

Kerum: 'Nema svatko pamet i kvocijent inteligencije kao ja'

Kerum: 'Nema svatko pamet i kvocijent inteligencije kao ja'

Splitski gradonačelnik Željko Kerum potvrdio je danas kako na Marjanu kani izgraditi kip Isusa Krista najveći na svijetu, ocijenivši da će to biti i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika