Objavljeno u Nacionalu br. 595, 2007-04-10

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Ogresta jeftinija od Rade i njegove brade

On nema za brijanje, ona za haljinu

DNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30

Zoran Šprajc, zvan The Voice, vrlo se opravdano spetljao čitajući Mesićevu čestitku za osvojeno svjetsko prvenstvo u kupanju lopte, tj. za momčad vaterpolista koji su u nedjelju postali prvaci svijeta na utakmici protiv Mađara u Melbourneu, gdje je toga dana, kako se mesićevski inventivno izjasnio šušljetavi Jura Ozmec, bilo divno “biti Hrvat“. Frank Sinatra Hrvatskog Prisavlja, rečeni The Voice, pročitao je predsjednikovo toplovodno otkriće jednog malog naroda zvanog Samo Mi: “Mi smo narod od samo četiri milijuna ljudi, a imamo tako velike uspjehe u životu“, uf-uf, pardon. Špraki se istog časa lecnuo i priopćio pravu varijantu, a ta je da Samo Mi imaju velike uspjehe u sportu. Reakcija mu je bila toliko brza da nije morao ponavljati rečenicu nego je nakon “u životu“ brzo dodao “u sportu“ i hvala mu na tome. I mi smo u drugoj stotinki sekunde shvatili kakav nam je život, i nama je to, samo kad smo se sjetili, bilo smiješno, baš kao i Šprajcu koji također zna razliku između života i vaterpola. U prvoj stotinki pomislili smo da nam političar Mesić onako predizborno laska da smo uspješni u životu, ali izbori su predaleko a s njima i vrijeme za otvorenu drskost. Ono što je blizu jest dan kada u Zagrebu izlazi ovaj broj Nacionala (utorak, 10. travnja), a točno na taj dan naša velika pjesnikinja Vesna Parun slavi u lječilištu u Stubičkim Toplicama svoj 85. rođendan. Za početak, Studentsko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić“ izdalo je, uz pomoć Ministarstva kulture, pretisak njene knjige “Zore i vihori“ objavljene prije 60 godina. Političari, Bog vas poživio, nagrnite u Stubičke Toplice, slikajte se s gđom Parun i svašta joj obećajte.




PIRAMIDA
Srijeda, HRT 1, 20.10

Željka Ogresta izazvala je sućut promatrača zbog haljine koja je izgledala jeftino, iznošeno i neukusno, à la luda gejša, što je i sama voditeljica tri dana kasnije potvrdila u novinama. Kaže da je haljinu našla samo za trideset eura u jednom dućanu u Beču, u kojem je vrlo jeftino kupila i sunčane naočale, valjda za dva eura. Nismo znali da je toliko škrta i da sve polaže na duhovne vrijednosti. U emisiji je gostovala Marijana Petir (HSS) i pobijedila, zatim Rade Leskovac (Partija podunavskih Srba) i novinar Krsnik kojega je Rade od tri dana brade, u glasovanju gledatelja, pobijedio za dva postotka. Naravno da je g. Leskovac svojim srbovanjem i adekvatnim stylingom išao na jetra svima čak i danima poslije emisije, pa je čemerni Krsnik i na TV i poslije u novinama izjavljivao da je Leskovcu mjesto u Haagu. Emisija u kojoj je haljina voditeljice zanimljivija od svega što Hrvati i Srbi misle da misle jedni o drugima vrijedna je svake demokratske hvale.

BRISANI PROSTOR
Četvrtak, HRT 1, 21.15

Čovjek iz Dalmacije, tj. Južni Slaven Letica koji se u nedavnoj saborskoj debati priglupo ulizivao talijanskim fašistima, večeras je otvorio svoje srce Goranu Miliću, i to na kraju sjedeljke u studiju. Kad više nije mogao izdržati, naprosto mu je izletjelo, onako napaćenom: “Kod nas je zadnjih desetak godina demoniziran patriotizam.“

Čudi nas da je takvom umu i takvom sociologu medicine promakao jedan značajan društveni proces: u zadnjih desetak godina sami sebe su demonizirali kreteni, tj. intelektualni giganti i slični rashodovani grmalji Pašalićeve medijske scene, među koje se saborski zastupnik g. Letica nekim čudom oklijeva ubrojiti. Zar ga je napustila njegova čuvena hrabrost?

OTVORENO
Četvrtak, HRT 1, 22.50

Mislili smo da mu je jedanput bilo dosta, ali nije mu bilo. U 23 sata i 19 minuta, usred debate o poštenju državnih natječaja za izgradnju cesta, Mislav Bago se i drugi put oglasio izjavom da on nije “pripadnik teorije urote“. Pripadnik? Možda mu je pristaša /pristalica/zagovornik zvučalo nekako previše obično uz veličanstven izraz “teorija urote“, ali pustimo mi sad nagađanja o tome što se događa u bespućima vijuga. Sve je postalo jasno kad je upućeni i pismeni Bago rekao kako “odvjetnici tvrde da su dobili svu potrebitu dokumentaciju“. Potrebit znači siromašan, ali nema tog rvackog primitivca koji ne misli kako je silno pametan kad govori ono što ne razumije, npr. neku stranu riječ, u nedostatku boljega može i “potrebit“.

PASIJA
Petak, HRT 2, 21.10

Samo na trenutak i odmah na drugi program, nespreman da se suočim s velikim američkim filmom “Pasija“ na televiziji, bio sam slobodan ugledati ono što naši zakonodavci točno zovu “nasilje“. Čovjek gol do pasa, vezan lancima, leđa potpuno krvava, biva tučen po tim golim i krvavim leđima - sve skupa sjajan video-materijal za ilustraciju debate u današnjem Jutarnjem listu, glede i u svezi prijedloga zakona o elektroničkim medijima kojim bi “Vlada zabranila seks i nasilje na TV-u do ponoći“, baš kao i u pravom životu.

TV BINGO SHOW
Subota, HRT 1, 18.35

Što god se dogodilo večeras, neka oproste sudionici, ali ne može se mjeriti s onim od prije točno dva tjedna. Tada je u “TV bingo showu“ nastupio Žiga Međimurski i njegovi puhači zvani bandisti. Bio mu je to četvrti nastup na televiziji, sinek moj dragi. Nitko to još ne broji javno, što je prava prilika da bilo tko nađe područje na kojem će biti neprikosnoven stručnjak. Prošlog ljeta kod Hloverke, u emisiji “Malo misto: Prelog“, zatim ove godine na dodjeli večernjakovih “Ekrana“, zatim u “Nad lipom“ i prije dva tjedna u “Bingu“ tmurnoga Sedmaka, sve skupa četiri puta na televiziji, što je ljubav koja se ne trži niti ne kupuje. Detalje sa Žigine promotivne koncertne turneje po Hrvatskoj objavit ćemo u trobroju časopisa Kultura što izlazi za dvije godine.

SHPITZZA
Nedjelja, HRT 1, 21.56

Za slučaj da se netko sjeti u posljednji čas ukinuti “Shpitzzu“ zbog Uskrsa, objavljujemo unaprijed, na neviđeno, opetujemo staru ocjenu: Nikolina Pišek i Mario Petreković i dalje su savršeni u svojim duhovito napisanim voditeljskim ulogama, stalno su u sukobu koji se može razvlačiti godinama, a smiješe im se i gaže po klubovima, otvorenjima, svadbama i ostalim mjestima dostojnim njihove opravdano visoke cijene.

Vezane vijesti

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja visoka državna izaslanstva te izaslanstvo Grada Zagreba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika