Objavljeno u Nacionalu br. 597, 2007-04-24

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Akcić velikih prilika

'UKROTI VATRU' Phillipa Noycea vrhunski je režiran skup napola iskorištenih prilika koji je gotovo sat vremena prekratak

TIM ROBBINS kao tajni agent Nick VosTIM ROBBINS kao tajni agent Nick VosOno što Martin Scorsese stalno nagovještava, no nikako ne ostvaruje - napuštanje visokobudžetnog Hollywooda i okretanje nezavisnim korijenima - u praksi je ostvario Phillip Noyce. Nekoć ugledni australski redatelj koji je 90-ih godina figurirao kao jedan od najpouzdanijih hollywoodskih plaćenika, potpisavši nekoliko vrlo pristojnih (“Nepravedna igra”, “Neposredna opasnost”), ali i nekoliko krajnje nepristojnih žanrovskih filmova (jezivi “Svetac” i “Sliver”), zasitio se skupih produkcija na kojima je autorska sloboda redatelja obrnuto proporcionalna proračunu i okrenuo jeftinijim projektima, u kojima može birati i priče i način na koji će ih pričati. Noyceov zaokret rezultirao je vrlo dobrim filmovima “Nepravedna igra” / “Rabbit-Proof Fence” i “Mirni Amerikanac”, u kojima je, osim sjajnog baratanja filmskim izražajnim sredstvima, do izraza došla i redateljeva (lijeva) politička orijentacija, no krajnje nenametljivo, nikada ne ometajući logiku priče i likova. Ukratko, novi Noyceov film “Ukroti vatru” itekako je vrijedilo čekati.

Nakon što se u “Nepravednoj igri” bavio sudbinama malih Aboridžinki, žrtava segregacijskog sustava koji je u Australiji legalizirao rasizam sve do 70-ih godina dvadesetog stoljeća, a u “Mirnom Amerikancu” slojevito i efektno obradio ranu povijest američkoga globalnog imperijalizma, Noyce u novome filmu tematizira mračnu prošlost Južnoafričke Republike. Glavni i stvarni junak filma “Ukroti vatru” je Patrick Chamusso, tamnoputi borac protiv apartheida koji je zbog optužbi za terorizam odležao desetak godina zatvora na zloglasnom otoku Robbenu, prezimenjaku udarnog nogometaša nikada prljavije, od crnaca gotovo očišćene Van Bastenove nizozemske reprezentacije. Radnja filma počinje 1980., kada je Chamusso (Derek Luke) još uvijek običan građanin, vrijedni Afrikanac koji je zbog obiteljske sreće i solidnog života spreman zabiti glavu u pijesak. Suprug bivše misice, otac dviju kćeri i trener dječje nogometne ekipe Chamusso maksimalno napreduje unutar rasističkog sustava, sve do položaja poslovođe u golemoj naftnoj rafineriji, no život mu se okrene naopačke nakon što pobunjenici izvedu diverziju u rafineriji, baš u noći kada je on markirao s posla. Optužen kao terorist, nesretnik biva podvrgnut zvjerskom mučenju, kojim upravlja tajni agent Nick Vos (Tim Robbins), vojnik režima i obiteljski čovjek, koji međutim maltretira čak i Chamussovu suprugu. Nakon što ga Vos ipak pusti na slobodu, dotad mirni i lojalni građanin Chamusso pretvara se u sve ono za što su ga optuživali i priključuje vojnom krilu Afričkog nacionalnog kongresa.

Scenaristica filma Shawn Slovo, kći čuvenog borca protiv apartheida, komunista i ministra u Mandelinoj vladi Joea Slova, čula je za Chamussa od pokojnog tate, koji je tvrdio kako je od svih južnoafričkih priča najzanimljivija upravo ona Chamussova. Slovo je možda bio u pravu, no mali je problem filma “Ukroti vatru” da je Noyce baš nije najsretnije ispričao. To ne znači da “Ukroti vatru” nije dobar film. Naprotiv, riječ je o zanimljivom, uspjelom i emotivno snažnom ostvarenju dojmljive atmosfere i slojevitih likova, no teško se oteti dojmu da Noyceovu djelcu ipak nešto fali. Kritičar Varietyja Todd McCarthy jednostavno je zaključio da je film o apartheidu trebao biti snimljen davno prije, no čini mi se da je veći problem od činjenice da se u međuvremenu dogodilo bezbroj drugih ratova i tragedija taj što se Noyce nije mogao odlučiti želi li o svome junaku snimiti akcić ili epsku dramu. Nažalost, “Ukroti vatru” je bliži prvoj koncepciji. Nažalost, zato što je, u doba kada većina filmova traje pola sata predugo, Noyceov film možda i čitav sat prekratak. Priča o Chamussu imala je brojne motive oko kojih se dala isplesti epska drama, od njegova odnosa s Vosom, preko ljubavnih neprilika, pa sve do kasnijeg boravka u zatvoru, oslobođenja i života posvećenog podizanju djece bez roditelja, no Noyceu se nepotrebno žurilo sve završiti u stotinjak ne baš zaokruženih minuta. Žal je tim veći što je iz redateljeva audiokomentara vidljivo da su Noyceove namjere bile vrlo ozbiljne. Naime, Noyce svoju priču o “Ukroti vatru” otvara prisjećanjem na 11. rujna, ističući kako su ga od svega vezanog uz rušenje newyorških “blizanaca” najviše zanimali motivi koji su od normalnih ljudi napravili teroriste. Usporediti borce protiv apartheida s Osaminim pilotima nije mala stvar, no to ne može prikriti činjenicu da je “Ukroti vatru” prije vrhunski režirani skup napola iskorištenih prilika negoli veliki film.

Poput “Nepravedne igre”, i “Ukroti vatru” završava dokumentarnim kadrom stvarnoga junaka. Nažalost, ovoga puta, Noyceov postupak ne naglašava toliko emotivnu silinu filma koliko potiče pitanje ne bi li o čitavoj priči zgodnije bilo pogledati kakav dobar dokumentarac.

PUSTI VODU DA MIŠEVI ODU
BLITZ

Crtić sjajnog britanskog studija Aardman "Pusti vodu da miševi odu" ne iznevjerava velika očekivanja, iako su aardmanovci dugotrajnu i mukotrpnu glinenu animaciju zamijenili računalnom. Priča o otmjenom londonskom kućnom ljubimcu, štakoru, koji upadne u kanalizaciju i biva prisiljen socijalizirati se sa štakorskom sirotinjom, ispričana je u frenetičnom ritmu i krcata odličnim štosovima, koji su za nijansu jednostavniji od onih u prethodnim Aardmanovim filmovima Nicka Parka "Pobuna u kokošinjcu" i "Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri", no još uvijek privlačni odraslima, barem koliko i djeci. Hrvatska sinkronizacija obavljena je vrlo pristojno, no grehota je ne poslušati originalne glasove Hugha Jackmana, Kate Winslet, Jeana Renoa i Iana McKellena.

Flushed Away, brit.-am. anim. film, 2006.
R: David Bowers, Sam Fell
GL (glasovi): Dražen Čuček, Olga Pakalović, Slavko Juraga
FILM: 4
DVD: 3


GORKI SLATKIŠ
DISCOVERY

Triler-drama "Gorki slatkiš" zaslužuje veći tekst od ovoga, no o intrigantnom prvijencu Davida Sladea, o kojem bi zasigurno s užitkom pisao kolega Radić, da je nekim čudom igrao u kinima, jednostavno je nemoguće imalo suvislije pisati bez otkrivanja fabule. Ovako, film o bizarnom odnosu 14-godišnjakinje i dvostruko starijeg pedofila kojeg upozna preko interneta vrijedi preporučiti na neviđeno, uz upozorenje da Sladeovo djelce većim dijelom prolazi u krupnim kadrovima razgovora glavnih junaka te baš i nije za svakoga. Odličan koncept ima samo jednu, ali vrlo ozbiljnu manu: uistinu je teško zamisliti da se 14-godišnja djevojčica ponaša zrelo, mudro i snažno poput Sladeovo junakinjice.

Hard Candy, am. triler-drama, 2005.
R: David Slade
GL: Ellen Page, Patrick Wilson, Sandra Oh
FILM: 3 i pol
DVD: 2

KO TO TAMO PEVA
VTI

Kiosk-izdanje čuvenog filma "Ko to tamo peva" ne sadrži dodatne priloge, no može se pohvaliti vrlo pristojnima slikom i zvukom, pa sve mutne piratske kopije koje ste prethodno nabavljali možete baciti u smeće. O filmu se nema puno toga reći osim da je riječ o mudrom, neviđeno slojevitom, stilski savršenom i urnebesno zabavnom remek-djelu, koje se doslovno može gledati stotinu puta. Iako još globalno nepoznat, pa ga tako 2002. godine tek jedan filmolog spominje u tradicionalnom odabiru 10 najboljih filmova "Sight and Sounda", a IMDb nudi samo jedan link na njegovu recenziju, Šijanov prvijenac jednak je međašima svjetske kinematografije, baš kao i njegov autor bilo kojem svjetskom klasiku, pa makar snimio samo četiri uspjela ostvarenja.

Ko to tamo peva, srpska komedija, 1980.
R: Slobodan Šijan
GL: Pavle Vujisić, Danilo Bata Stojković, Neda Arnerić, Slavko Štimac
FILM: 5
DVD: 3

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika