Objavljeno u Nacionalu br. 597, 2007-04-24

Autor: Plamenko Cvitić

'BETONSKI' DOKAZI TUŽITELJSTVA

Glavaša očekuje ekspresno suđenje u svibnju

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO će nakon podizanja optužnice u slučaju 'Garaža' zatražiti objedinjavanje dvaju postupaka protiv Glavaša i preseljenje suđenja iz Osijeka u Zagreb

POSLJEDNJA ŠETNJA OSIJEKOM Po mišljenju pravnih stručnjaka, u prošlotjednoj dobrovoljnoj šetnji do pritvora Glavaš je proveo zadnje trenutke na slobodiPOSLJEDNJA ŠETNJA OSIJEKOM Po mišljenju pravnih stručnjaka, u prošlotjednoj dobrovoljnoj šetnji do pritvora Glavaš je proveo zadnje trenutke na slobodiNakon što je prošlog ponedjeljka Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv Branimira Glavaša i šestero ostalih okrivljenika, Glavašev dobrovoljni odlazak u pritvor osječkog zatvora po mišljenju je pravnih stručnjaka bio njegov posljednji trenutak na slobodi. Kako doznaje Nacional, suđenje Glavašu moglo bi početi vrlo brzo, prije ili početkom ljeta, a ne u jesen, kako se očekivalo.

U pravosudnim tijelima takav se stav obrazlaže iznimno malim, odnosno nikakvim šansama da se Glavaš brani sa slobode, pa državni odvjetnici i suci žele preduhitriti, dok nestrpljivo iščekuje u osječkom pritvoru, njegov novi štrajk glađu. S druge strane, premda je dosadašnji istražni postupak bio proglašen tajnim, već su i proteklih mjeseci curile informacije zbog kojih je na pojedine svjedoke bio moguć pritisak, a i sama prošlotjedna optužnica donejkle je otkrila iskaze svjedoka, pa se što bržim početkom suđenja želi skratiti vrijeme u kojem bi se moglo utjecati na svjedoke.

Treći je razlog to što je hrvatska javnost, koja već pola godine prati zbivanja oko Glavaša, već pomalo zasićena tim slučajem i njegovim obratima, ali i radi izbjegavanja daljnje politizacije to se suđenje želi započeti prije nego što u jesen krene predizborna kampanja. Doda li se i odgoda haaškog suđenja generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, te imidž da se hrvatsko pravosuđe “ubrzalo“ pa sudski postupci više ne traju godinama, posve je izvjesno da se s početkom suđenja Glavašu neće odugovlačiti.

Ipak, suđenju prethode neki proceduralni postupci: optužnica koju je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku prošlog ponedjeljka uputilo sucu Darku Krušlinu postaje pravomoćna tek nakon osam dana, u utorak, 24. travnja. Pretpostavlja se da će Glavaševi odvjetnici u zakonskom roku Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Osijeku uputiti prigovor na optužnicu, ali u pravnim se krugovima smatra da ta proceduralna radnja neće bitno poremetiti tijek procesa. Već u srijedu, 25. travnja, Vrhovni sud trebao bi odlučiti o žalbi na pritvor, koju su Glavaševi odvjetnici morali sastaviti u roku od 48 sati. Iz krugova bliskih Glavašu Nacional je doznao da se žalba na Glavašev pritvor temelji na neujednačenosti sudske prakse u pritvaranju okrivljenika za ratne zločine: neki se brane sa slobode, a drugi su u pritvoru. Glavaševa obrana čak je navela da generali Ademi, Čermak i Markač svoja haaška suđenja čekaju izvan pritvora. U Glavaševu slučaju, međutim, minimalne su šanse da Vrhovni sud uvaži žalbu na rješenje o pritvoru: kad bi se njemu omogućilo da se brani sa slobode, iz osječkog bi pritvora trebalo pustiti i preostalih šest okrivljenika, što se smatra nedopustivim zbog opasnosti od bijega, mogućeg uništavanja dokaza i tragova te utjecaja na svjedoke.


Prema mišljenju pravnih stručnjaka, u sljedećoj fazi spojit će se dva postupka, poznati kao “Selotejp“ i “Garaža“. U srijedu, 25. travnja, na zagrebačkom Županijskom sudu svoj bi iskaz trebao dati krunski svjedok protiv Glavaša - Krunoslav Fehir. Nakon što je potkraj veljače završena istraga u tom slučaju, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je promjenu Fehirova statusa, koji je od osumnjičenika postao krunski svjedok. Nakon Fehirova novog iskaza tužiteljstvo će u vrlo kratkom roku sastaviti optužnicu i za tzv. slučaj “Garaža“. Nakon što se ona objelodani, objedinjeni postupak vodio bi se u Zagrebu. Spajanje postupaka može predložiti osječki sud, ali i glavni državni odvjetnik Bajić, a objedinjeno suđenje održava se ondje gdje je počeo prvi od spojenih postupaka, a u Glavaševu slučaju to je Zagreb.

Premda Glavaš i njegovi odvjetnici već mjesecima u javnosti stvaraju dojam da je on žrtva političke urote i da ne postoje dokazi da je on nalogodavac likvidacija srpskih civila 1991. i 1992. u Osijeku, iz krugova bliskih tužiteljstvu odnedavno se čuju samo optimistični stavovi. Tako se optužnica u slučaju “Selotejp“, podnesena prošlog tjedna, koja Glavaša i šestero ostalih okrivljenika tereti za uhićivanje, mučenje i ubojstvo srpskih civila sastoji od 44 stranice na kojima su podrobno opisana djela koja im se stavljaju na teret, te osim jednog zaštićenog svjedoka i iznesenih, pa povučenih obrana nekoliko okrivljenika, navode i iskazi čak 73 svjedoka.

MLADEN BAJIĆ, glavni državni odvjetnik, zadovoljan je optužnicom za slučaj 'Selotejp'MLADEN BAJIĆ, glavni državni odvjetnik, zadovoljan je optužnicom za slučaj 'Selotejp'Budući da je u istrazi saslušano 147 svjedoka, u pravnim se krugovima nagađa da bi na suđenju okrivljenike Glavaša, Ivicu Krnjaka, Gordanu Getoš-Magdić, Mirka Sivića, Dinu Kontića, Zdravka Dragića i Tihomira Valentića mogao iznenaditi još pokoji svjedok kojeg tužiteljstvo “čuva“ za finale, a nije isključena ni mogućnost da netko od okrivljenika ne odluči poboljšati svoj status iskazom koji će dodatno teretiti druge okrivljenike. Osim nekoliko desetaka svjedočanstava, policija je u istrazi prikupila i brojne druge dokaze koji upućuju na kaznena djela koja se sedmorici okrivljenika stavljaju na teret, a posebna je pažnja posvećena tzv. kontrolnim dokazima koji posredno pojačavaju iskaze nekih svjedoka. Zbog svega toga Nacionalovi izvori iz tužiteljskih redova optužnicu za “Selotejp“ nazivaju “beton“, što znači da je smatraju vrlo čvrstom pa će za okrivljenike zatražiti najviše kazne, i do 20 godina zatvora. Slično se očekuje i u vezi s optužnicom za “Garažu“, koja Glavaša tereti za privođenje, mučenje i ubojstva srpskih civila Đorđa Petkovića i Čedomira Vučkovića u garažama neposredno uz Glavašev ratni ured. Osim Fehira, čiji će iskaz biti dodan u spis nakon njegova ovotjednog saslušanja u novoj ulozi krunskog svjedoka, tužiteljstvo raspolaže i jednim zaštićenim svjedokom, a i nekolicinom drugih svjedoka. Nacional doznaje da bi ključnu ulogu u rasvjetljavanju smrti dvojice srpskih civila na suđenju mogla imati - jedna videokazeta. Otkako je slučaj “Garaža“ dospio u javnost, Glavaš i njegovi suradnici tvrdili su da se optužbe tužiteljstva temelje samo na iskazu Fehira, koji je ujedno priznao da je pucao u Vučkovića.

U tužiteljskim krugovima smatra se da je tako Glavaš u nekoliko mjeseci na slobodi imao vremena smisliti obranu za taj slučaj, ali i utjecati na svjedoke: na neke tako da prešute činjenice u svojim iskazima, a na druge tako da iskrivljeno opišu događaj. Tužiteljstvo je, međutim, već tada posjedovalo videosnimku iz dvorišta u kojem je ubijen Vučković i koji upućuje na zaključak da su Glavaš i njegovi suradnici još 1991. inscenirali navodni atentat na njega. Stoga bi ta videokazeta mogla diskreditirati nekolicinu svjedoka obrane, ali i samoga Glavaša, što bi u spojenom postupku ozbiljno poljuljalo vjerodostojnost njegovih iskaza.

Mračna uloga killer voda Gordane Getoš

Optužnica, koja je prošlog tjedna predana sucu Županijskog suda u Osijeku, Glavaša i šestero drugih okrivljenika tereti za uhićivanje, mučenje i usmrćivanje srpskih civila koji su živjeli u Osijeku. Kao žrtve ubojstava navode se Branko Lovrić, Milutin Kutlić, Alija Šabanović, Bogdan Počuča, Jovica Grubić, Petar Ladnjuk, Milenko Stanar i nekoliko još neidentificiranih žrtava koje su ubijene i nestale u Osijeku 1991. i 1992., a čija ubojstva imaju zajednički obrazac: građanin Osijeka srpske nacionalnosti tajnovito bi nestao ili bi ga tada nepoznate uniformirane osobe odvele na ispitivanje, a samo nekoliko dana poslije prolaznici bi leševe tih civila pronalazili na obali Drave nizvodno od osječke Tvrđe. Na tijelima svih žrtava bila su slična obilježja: ruke su im bile vezane širokim selotejpom smeđe boje, a ljepljivom vrpcom bile su im prekrivena i usta.
Na tijelima većine žrtava bili su vidljivi tragovi fizičkog zlostavljanja, a bile su usmrćene iz vatrenog oružja u glavu. Na temelju opširne istrage i ispitivanja niza svjedoka tužitelji su zaključili da su, u dogovoru s Glavašem, Krnjakom i Gordanom Getoš-Magdić, još u ljeto 1991. počeli regrutirati članove Samostalne uskočke satnije. U jesen iste godine osnovali su tajnoviti vod koji je bio stacioniran u Keršovanijevoj ulici: njegova zapovjednica bila je Gordana Getoš, a Mirko Sivić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić bili su njegovi pripadnici. Usporedo s prvim egzekucijama, kojih je bilo najviše u studenome i prosincu 1991., osnovani su i ostali vodovi Samostalne uskočke satnije, a pripadnici drugih vodova uopće nisu znali za postojanje “nultog“ voda ubojica.

Iskazi nekih svjedoka daju naslutiti da je za neke od likvidiranih srpskih civila Glavaš mogao imati i osobni motiv za likvidaciju, poput Bogdana Počuče, koji se javno protivio imenovanju Glavaša na funkciju prinudnog upravitelja tvrtke “Štampa“ gdje je Počuča bio zaposlen. Za slučaj Počuče zanimljiv je i iskaz svjedoka koji je 1991. radio u osječkom SZUP-u da je Počuča bio “suradnik SZUP-a i lojalni Srbin“ koji je “skupljao vrijedne podatke o problematičnim Srbima“.

Glavaš odgovoran za smrt dvojice zatočenika

Premda se optužnica za tzv. slučaj “Garaža“ tek očekuje, a prema najavama iz tužiteljskih krugova bit će dovršena u sljedećih nekoliko tjedana, ubojstva dvojice srpskih civila, Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića, opširno je objašnjen već i u kaznenoj prijavi koja je protiv Glavaša podnesena 5. travnja 2006. Prema prijavi, Glavaš je 31. kolovoza 1991. izrekao rečenicu koja ga izravno tereti za ubojstva srpskih civila u Osijeku: “Rekao sam vam da pazite na njih, sada likvidirajte i onog drugog.”

Kako je pisalo u tadašnjem istražnom zahtjevu, na temelju prikupljenih iskaza i materijalnih dokaza “utvrđeno je da je Branimir Glavaš od srpnja do rujna 1991. obnašajući dužnost sekretara Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i dužnost zapovjednika 1. bojne osječkih branitelja odgovoran za smrt dvojice civila, Čedomira Vučkovića i Dorđa Petkovića, koje su 31. kolovoza 1991. pripadnici 1. bojne priveli u jednu od garaža Glavaševog sekretarijata”. Ondje su ih iste večeri pripadnici te postrojbe Zoran Brekalo i Krunoslav Fehir zlostavljali te naložili Vučkoviću da popije sumpornu kiselinu istočenu iz akumulatora, a kad je zbog jakih bolova provalio kroz vrata na garaži, Fehir je u njegovu smjeru ispalio nekoliko hitaca koji su ga pogodili u trbuh i desnu podlakticu.
Nastavak istražnog zahtjeva glasio je: “vidjevši što se dogodilo s Vučkovićem, Branimir Glavaš je prisutnim pripadnicima 1. bojne (Fehiru i Brekalu) rekao: ‘Rekao sam vam da pazite na njih, sad likvidirajte i onog drugog’, nakon čega je Đorđe Petković odveden iz garaže i od tada mu se gubi svaki trag”. Osim krunskog svjedoka Fehira, Glavaševu umiješanost u taj slučaj potvrđuju i dva zaštićena svjedoka, koji se u službenim dokumentima navode kao “svjedok 1” i “svjedok 06”. Nacionalovim doznaje da će se tužiteljstvo posebno posvetiti naoko jednostavnom pitanju: što su srpski civili uopće radili u garažama Glavaševa sekretarijata, odnosno tko ih je, zašto i po čijem nalogu 1991. dovodio u te prostorije.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika