24.04.2007. / 17:52

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Novi izbori ukoliko se ne sastavi vlada do 15. svibnja

Kako je sve izgledniji scenarij za ponovno raspisivanje izbora Radikalna stranka je naložila u utorak 24. travnja lokalnim odborima da se počnu pripremati za izbore

Ukoliko srpski parlament ne imenuje novu do 15. svibnja predsjednik Srbije Boris Tadić morat će raspisati nove parlamentarne izbore, javlja B92. Ukoliko ne bude određen novi mandatar do 15. svibnja raspustit će se parlament i u roku od 60 dana raspisati novi izbori. U slučaju raspisivanja novih izbora postojeća vlada bi mogla upravljati Srbijom do 10. studenog.

Postojeća, privremena, vlada trebala bi ponovno donijeti uredbu o privremenom financiranju za period poslije 30. lipnja. Problem može predstavljati članak iz Zakona o proračunskom sustavu u kojemu stoji da vlada smije donijeti uredbu o privremenom financiranju samo za prva tri mjeseca tekuće godine.

Ukoliko bi se raspustilo parlament ne bi se kako je predviđeno uspjeli raspisati predsjednički, pokrajinski i lokalni izbori. Prije izbora bi trebalo da Skupština usvoji niz zakona, među njima o lokalnoj samoupravi, o odbrani, vojsci, predsjedniku, teritorijalnoj organizaciji, vanjskim poslovima, sigurnosti.

Kako je sve izgledniji scenarij za ponovno raspisivanje izbora Radikaln astranka je naložila u utorak 24. travnja lokalnim odborima da se počnu pripremati za izbore. U svom priopćenju odborima navode kako je "Srbija u teškoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj krizi, a da odgovornost za to stanje snose predstavnici vlasti i njihovi politički tutori, a to su Europska unija i SAD".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika