27.04.2007. / 17:03

Autor: Nina Tomljanović

BERLIN

Rumsfeldu se neće suditi u Njemačkoj

Ovu odluku državno odvjetništvo je obrazložilo činjenicom da istražne postupke za krivična djela počinjena u inozemstvu a bez da su na neki način povezani s Njemačkom nije nužno pokretati u ovoj zemlji

Protiv bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, njemačko državno odvjetništvo odbacilo je skupnu tužbu zbog navodne odgovornosti za povrede ljudskih prava zatvorenika u logorima u Iraku i u Guantanamu podnijela grupa mirovnih organizacija, priopćeno je u petak u Karlsruheu.

Ovu odluku državno odvjetništvo je obrazložilo činjenicom da istražne postupke za krivična djela počinjena u inozemstvu a bez da su na neki način povezani s Njemačkom nije nužno pokretati u ovoj zemlji. Osumljičeni Rumsfeld, u ovom slučaju se ne nalazi u Njemačkoj, niti je za očekivati da će u budućnosti dulje vrijeme boraviti u zemlji.

Državno odvjetništo odbacilo je i argument podnositelja tužbe da je do povrede ljudskih prava došlo i na tlu Njemačke tijekom prebacivanja zatočenika iz Afganistana i Iraka u logor u Guantanamu.

"Nemoguće je dokazati da su zatočenici ikada boravili u Njemačkoj", zaključilo je odvjetništvo.

Odvjetnik Wolfgang Kaleck, koji zastupa podnositelja tužbe, 44 mirovnih organizacija, objasnio je da je tužba podnijeta u Njemačkoj zato jer se "na tom polju u Sjedinjenim Američkim Državama "ništa ne poduzima".

Vezane vijesti

DORH protiv Karamarka: 'Mršić nije imao specijalan tretman'

DORH protiv Karamarka: 'Mršić nije imao specijalan tretman'

Državno odvjetništvo odbacilo je medijske napise i sumnje ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka u objektivnost odvjetništva pri odbacivanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika