Objavljeno u Nacionalu br. 598, 2007-05-01

Autor: Ana Kirin

TOP STIPENDIJA 2007.

Promocija na veleučilištu Vern

U ZAGREBAČKOM VELEUČILIŠTU Vern, visokoj školi za ekonomiju poduzetništva, prošlog tjedna predstavljena je šesta Top stipendija za Top studente

Velimir Rajković, dekan Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, dr. sc. Dražen Kalogjera, znanstveni savjetnik i zamjenik predsjednika Upravnog vijeća veleučilišta Vern, Nina Šmigmator, voditeljica akcije Top stipendija za top studente, Mijo Vrhovski, dekan veleučilišta Vern, Iva Biondić, izvršna direktorica NCL Media Grupe, Ljiljana Pinter, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, Krešimir Rašan, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa, Zoran Klarić, predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola RH, Milorad Nikitović, v. d. prodekana Visoke škole za informacijske tehnologije i Branko Štefanović, predsjednik Uprave veleučilišta VernVelimir Rajković, dekan Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, dr. sc. Dražen Kalogjera, znanstveni savjetnik i zamjenik predsjednika Upravnog vijeća veleučilišta Vern, Nina Šmigmator, voditeljica akcije Top stipendija za top studente, Mijo Vrhovski, dekan veleučilišta Vern, Iva Biondić, izvršna direktorica NCL Media Grupe, Ljiljana Pinter, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, Krešimir Rašan, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa, Zoran Klarić, predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola RH, Milorad Nikitović, v. d. prodekana Visoke škole za informacijske tehnologije i Branko Štefanović, predsjednik Uprave veleučilišta VernTop stipendija za top studente, za koju se od ove godine mogu natjecati i studenti visokih škola i velučilišta, prošlog je tjedna, u skladu s tom novošću, predstavljena na zagrebačkom veleučilištu Vern, visokoj školi za ekonomiju poduzetništva. Domaćin toga događanja, dekan veleučilišta Vern doc. dr. sc. Mijo Vrhovski, podsjetio je na misao pjesnika Enesa Kiševića kako je naše samo ono što drugima damo. “Veliki ljudi kroz povijest velikima su postali upravo dajući sebe i pomažući drugima”, rekao je Mijo Vrhovski i naglasio: “ U tom smislu nema veće i plemenitije geste od pomaganja mladim ljudima na kojima će u budućnosti počivati naše društvo.”

Ljiljana Pinter, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu i članica Stipendijskog vijeća koje među prijavljenim studentima odabire dobitnike Top stipendija, posebno se osvrnula na proširenje akcije na studente visokih škola i veleučilišta: “Raduje me taj iskorak prema svima onima koji bi mogli biti dobri budući studenti. Bilo bi šteta izostaviti bilo kojeg studenta koji pokazuje potencijal da bude među najboljima.” Dodala je kako smatra da je stipendiranje najizravniji način ulaganja u znanje te je izrazila nadu da će informacija o Top stipendiji doći do svih budućih najboljih studenata. “To je poruka i svim ostalim studentima da je učenje težak i zahtjevan posao, što dokazuje i visina stipendije”, rekla je prorektorica Ljiljana Pinter.

Top studenti tijekom 10 mjeseci akademske godine primaju po 4000 kuna mjesečno, ukupno 40.000 kuna godišnje. Kao što je nabrajajući najveće dosadašnje uspjehe akcije Top stipendija za top studente istaknula Iva Biondić, izvršna direktorica NCL Media Grupe, to je najveća stipendija u Hrvatskoj, čak deset puta veća od druge po visini. Tijekom proteklih pet godina, koliko Top stipendija postoji, studentima je dodijeljeno ukupno 4,6 milijuna kuna, a godišnji stipendijski fond od prošle godine iznosi više od milijun kuna.

Pomoćnik ministra obrazovanja, znanosti i športa Krešimir Rašan podsjetio je da je jedan od ciljeva Vlade stvaranje društva utemeljenog na znanju, a ova je akcija, napomenuo je, velik isokrak u tom smjeru. “Hrvatsku u svijetu prepoznaju po vrhunskim športskim rezultatima, a sada je vrijeme da postanemo poznati i po našim mladim ljudima koji imaju što reći i u znanosti i u gospodarstvu,” poručio je Rašan.

“Pa bilo je i vrijeme”, komentirao je Branko Štefanović, predsjednik Uprave veleučilišta Vern, najnovije proširenje akcije Top stipendija za Top studente na visoke škole i veleučilišta. “Studenti stručnih studija sada su dobili satisfakciju da budu u pravima na stipendije izjednačeni s onima sa sveučilišnih studija. U razvijenom svijetu stručni studiji, koji pripremaju studente za izravno uključivanje na tržište rada, polako preuzimaju dominaciju u obrazovnim sustavima. Smatram da je proširenje akcije na stručne studije zapravo zaslužena afirmacija tih studija na kojima u Hrvatskoj studira otprilike 30 posto studenata”, izjavio je Štefanović.

TOP STUDENTI zagrebačkog sveučilišta Ivan Domanić, Marinko Jablan, Ivan Horvatić, Domagoj Kresnik, Dragan Brnić, Martina Trboglav, Andrea Tunjić, Jerome Le Cunff, Karlo Pirić i Vančo Balen s prorektoricom Ljiljanom Pinter i pomoćnikom ministra Krešimirom RašanomTOP STUDENTI zagrebačkog sveučilišta Ivan Domanić, Marinko Jablan, Ivan Horvatić, Domagoj Kresnik, Dragan Brnić, Martina Trboglav, Andrea Tunjić, Jerome Le Cunff, Karlo Pirić i Vančo Balen s prorektoricom Ljiljanom Pinter i pomoćnikom ministra Krešimirom Rašanom Nekadašnja Top studentica Martina Trboglav, danas diplomirana psihologinja, prisjetila se prilikom predstavljanja Top stipendije na Vernu kako je stipendiju dobila na ulazu u svijet odraslih. “Osim financijskih koristi, koje su neupitne, dobivanje Top stipendije bilo mi je priznanje za moj rad i trud. Bila je to ulaznica u svijet odraslih u kojem smo spremni preuzeti odgovornost za svoje izbore, ali i potvrda da ono što želim mogu i ostvariti,” ispričala je Martina Trpoglav i pohvalila se kako sada radi posao koji je željela u tvrtki koju je sama izabrala.

Dragan Brnić, koji je Top stipendiju dobio prošle godine, također je rekao kako mu puno znači da netko cijeni njegov trud, a novac koji je dobio omogućio mu je da apsolventsku godinu bezbrižno provede u Zagrebu. Sljedeće predstavljanje Top stipendija održat će se u Osijeku 2. svibnja u 11 sati u Vijećnici Gradskog poglavarstva.

Vezane vijesti

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Borna Katalinić deveterostruki je prvak države u amaterskom boksu. Osim što je osvajao međunarodne turnire, bio je treći na Prvenstvu Europske unije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika