Objavljeno u Nacionalu br. 599, 2007-05-08

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

BERLIN & CO preuzima 25 posto Hypo grupe

TILO BERLIN, novi šef Hypo Group Alpe Adria, najavio je nove vlasničke promjene u koruškoj bankarskoj grupaciji

TILO BERLIN treći je predsjednik uprave Hypo grupe u samo godinu danaTILO BERLIN treći je predsjednik uprave Hypo grupe u samo godinu danaUgledni njemački investicijski bankar Tilo Berlin, koji je nedavno imenovan predsjednikom uprave Hypo grupe, predstavio se prošli tjedan javnosti i najavio da će grupa investitora koje predvodi u skoroj budućnosti preuzeti 25 posto vlasničkog udjela u Hypo banci. Tilo Berlin je oko svoje tvrtke iz Hamburga Berlin &Co okupio investitore koji su pred kraj prošle i početkom ove godine dokapitalizacijom od 250 milijuna eura preuzeli 9,09 posto udjela u Hypo grupi. Time se vlasnički udio pokrajine Koruške smanjio na 47 posto a osiguravajuće grupacije Grawe na 43,4 posto. Preuzimanje dodatnih 16 posto dionica Hypo grupe privatne investitore, od kojih su dvije trećine iz Austrije a trećina iz Njemačke, stajat će oko 400 milijuna eura, rekao je novi šef koruške bankarske grupacije. Tilo Berlin, treći predsjednik uprave Hypo grupe u samo godinu dana, zamijenio je na čelu te koruške banke Siegfrieda Grigga, koji se vraća na mjesto zamjenika predsjednika uprave Grawe Grupe.

Četrdesetosmogodišnji Berlin rođen je u Njemačkoj ali je odrastao u Beču gdje je doktorirao pravo. Iako pravnik, karijeru je započeo u financijskom sektoru u Deutsche banci, gdje je nakon nekoliko funkcija postao šef kontrole poslovanja. Sredinom 90-ih imenovan je članom uprave Landesbank Baden-Württemberg a 2002. osnovao je vlastitu kompaniju Berlin & Co sa sjedištem u Hamburgu, koja je specijalizirana za upravljanje privatnom imovinom. Tilo Berlin je otprije vezan za Korušku gdje posjeduje veliko poljoprivredno imanje na kojem uzgaja autohtona goveda. Njegov dolazak na čelo Hypo grupe protumačen je kao pokušaj vraćanja ugleda toj bankarskoj grupaciji koji je narušen prije dvije godine otkrićem gubitaka od 300 milijuna eura.

Osim toga Hypo grupa se u posljednje vrijeme povezuje sa slučajem generala Zagorca i netransparentnim investicijskim projektima u Hrvatskoj. Krajem prošle godine smijenjen je i direktor Hypo banke u Hrvatskoj Heinz Truskaller. Afere su Hypo grupu pogodile u trenutku kada se ta banka užurbano priprema za izlazak na burzu. Ubrzo je smijenjen glavni strateg regionalne ekspanzije Günter Striedinger a Wolfgang Kulterer, dotadašnji predsjednik uprave premješten je u Nadzorni odbor. Dolazak Berlina na čelo banke potvrđuje raniju pretpostavku da je Siegfried Grigg bio tranzicijsko rješenje te predstavlja nastavak smanjnja utjecaja pokrajine Koruške kojoj je na čelu austrijski desničar Jörg Haider.

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika