Objavljeno u Nacionalu br. 599, 2007-05-08

Autor: Robert Bajruši

IZBORNA OFENZIVA HNS-a

'U vladi želim inozemne stručnjake za korupciju'

Radimir Čačić, premijerski kandidat HNS-a, predstavio je glavne točke svog gospodraskog programa, čime je najavio ulazak u najvažniju fazu predizborne kampanje

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić i premijerski kandidat te stranke Radimir Čačić u nedjelju, 6. svibnja, prezentirali su svoj izborni programPredsjednica HNS-a Vesna Pusić i premijerski kandidat te stranke Radimir Čačić u nedjelju, 6. svibnja, prezentirali su svoj izborni program“Ovo je ambiciozan projekt koji garantira godišnji rast bruto društvenog proizvoda od 8 posto i vidljiv napredak na gospodarskom, socijalnom i obrazovnom planu u iduće četiri godine. Ali da bih sve to mogao provesti, moram biti prvi, a ne drugi čovjek u idućoj hrvatskoj vladi.

Siguran sam da mogu ostvariti taj cilj i postati premijer tako što ću osvojiti glasove političkog centra i neopredijeljenih birača. Ako u tome uspijem, do 2012. pokrenut ćemo i realizirati deset velikih operativnih projekata koji će značajno poboljšati životni standard hrvatskih građana i osigurati snažan ekonomski razvoj. Osim toga, na ovaj način ćemo za jednu trećinu smanjiti broj nezaposlenih”, zvučao je optimistično Radimir Čačić dok je prošle subote za Nacional najavljivao ulazak u najvažniju fazu predizborne kampanje.

Već idućeg dana u zagrebačkom “Vatroslavu Lisinskom” Čačić je predstavio Gospodarsku strategiju Hrvatske narodne stranke. Premda je izbjegao odrediti se eksplicitno, HNS sada će pokušati pridobiti što više građana, otprilike 40 posto, koji na izborima redovito glasuju za stranke centra i umjerene ljevice. To ne iznenađuje jer postoji snažna disproporcija između rejtinga HNS-a koji iznosi 10 posto i Čačića koga podupire 20-ak posto birača. Idućih nekoliko mjeseci narodnjaci će pokušati dosegnuti 15-postotnu popularnost, koja donosi oko 25 saborskih mandata. Čačić je uvjeren kako s tim brojem zastupnika budućim koalicijskim partnerima ima pravo postaviti ultimatum: “Ili ću ja biti premijer ili tražite nove saveznike.” Zvuči poprilično bahato, ali HNS-ov premijerski kandidat je uvjeren da ima najbolju viziju razvoja Republike Hrvatske u razdoblju od 2007. do 2011. godine.

U svakom slučaju, Gospodarska strategija HNS-a iznimno je ambiciozno postavljena. Fokusirana je na tri glavne kategorije stanovništva: poduzetnike, žene i mlade. Haenesovci su sigurni da će osigurati potporu tih skupina, a tako se i dodatno približiti cilju koji definira Čačića kao budućeg premijera. Pritom se tek uzgred spominju dva njegova uspješna projekta, autocesta Zagreb - Split i POS, a mnogo više govori o ambicioznoj viziji razvoja u iduće četiri godine. Sastav ljudi koji su obavili najveći posao u izradi Gospodarske strategije sugerira i tko će u slučaju izborne pobjede imati glavna zaduženja u državnoj administraciji. Uz Radimira Čačića i HNS-ovu predsjednicu Vesnu Pusić, tu su još dvojica iznimno važnih stručnjaka.


Damir Kuštrak, nekadašnji doministar financija u Račanovoj vladi, a sada predsjednik uprave Medike. Uspije li HNS ostvariti političke ciljeve, Kuštrak će nedvojbeno zauzeti neki od vodećih položaja u izvršnoj vlasti. Važna uloga predviđena je i za Peru Lučina, sveučilišnog profesora iz Rijeke, koji je izradio plan udvostručenja broja visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj.

DAMIR KUŠTRAK, direktor Medike, jedan je od autora HNS-ova gospodarskog programaDAMIR KUŠTRAK, direktor Medike, jedan je od autora HNS-ova gospodarskog programaČačićeva gospodarska strategija temelji se na razvoju malog i srednjeg poduzetništva i ograničavanju uloge države u projektima od javnog značaja. Ubuduće bi privatne tvrtke investirale u razne projekte, a Vlada treba stvoriti uvjete u kojima će poduzetnicima omogućiti zaradu, ali ih i prisiliti na fer ponašanje. HNS-ova strategija najavljuje do 2012. povećanje zarade od turizma sa sadašnjih 6 na 10 milijardi eura. U ovom trenutku država raspolaže imovinom vrijednom 5 milijardi eura, poput raznih odmarališta, nekretnina i terena, koji su potpuno neiskorišteni. Varaždinski župan smatra da treba osnovati fondove ulaganja u te nekretnine, koji bi privukli inozemne investitore. Ideja je jednostavna, stranci neće kupovati nego iznajmljivati određeno odmaralište, uložiti i u određenom razdoblju ostvariti solidnu zaradu, a istekom ugovora objekti ostaju vlasništvo hrvatske države.

Ono po čemu se Gospodarska strategija HNS-a razlikuje od sličnih projekata ostalih stranaka jest ideja angažiranja inozemnih stručnjaka u idućoj hrvatskoj vladi. Čačić smatra da se na ovaj način ne ugrožava suverenitet i odlučan je u dovođenju inozemnih eksperata na važne savjetničke položaje u svojoj administraciji. Makar se o tome raspravlja dulje vrijeme, ideja o angažmanu stranih državljana zaokružena je početkom travnja u Zagrebu, kada je HNS bio domaćin sastanka Europskih liberalnih i demokratskih stranaka. Prilikom susreta s rumunjskim premijerom Clinom Popescuom Triceanuom, Vesna Pusić i Radimir Čačić zainteresirali su se za Monicu Macovei, bivšu ministricu pravosuđa, koja je procesuirala stotinjak korumpiranih državnih dužnosnika. Nedavno je Monica Macovei izrazila spremnost pomoći i drugim tranzicijskim zemljama u borbi protiv korupcije, i postane li premijer, Čačić je planira dovesti u svoju vladu. Isto tako, u Ministarstvu gospodarstva angažirao bi nekoliko bivših ministara baltičkih država, koji su zaslužni za visok rast ekonomija Estonije, Litve i Latvije.

HNS-ov premijerski kandidat vjeruje kako je sposoban uvesti red i u pravosudnoj sferi. Paradoks sadašnje vladajuće politike je u tome da nitko ne naplaćuje približno 20 milijardi kuna od poreza i carina, koje tvrtke i pojedinci duguju državi. Po uzoru na Češku, Poljsku ili Tursku, vlada će formirati agencije za naplatu potraživanja i uvođenje financijske discipline. “Ako su to mogli napraviti drugdje, nađite argument zbog čega ne možemo i mi u Hrvatskoj. Osim toga, tako ćemo smanjiti javni dug za otprilike jednu trećinu”, smatra Radimir Čačić. Nešto slično želi provesti i u zaštiti samohranih roditelja, a ako uspije, mogao bi pridobiti glasove ženske populacije. Oko 60.000 žena u Hrvatskoj ne prima alimentaciju, a sve zato što je država nesposobna prisiliti očeve na ispunjavanje zakonskih obveza. Radimir Čačić protivnik je HDZ-ove ideje da se iz državnog proračuna izdvaja 700 milijuna kuna godišnje, i umjesto toga osnovat će specijalni fond, čiji će 25-postotni vlasnik postati Republike Hrvatska, a ostatak će biti u rukama privatnika. Roditeljima koji ne plaćaju alimentaciju ti privatnici će plijeniti imovinu i tako nadoknaditi štetu samohranim majkama, a pritom za svoj rad ubirati proviziju. “Ako otac ne želi plaćati alimentaciju, oduzet će mu se nekretnina i tako provesti sudska odluka. Kad shvate da više ne mogu ignorirati zakone, vidjet ćete da će za samo tri godine svi početi plaćati alimentaciju”, upozorava Čačić.

Kolika je važnost žena, pokazuje podatak kako od ukupnog broja zaposlenih u financijskom sektoru 71 posto čine žene, dok ih je u ukupnoj strukturi zaposlenih samo 45 posto. Upravo je financijski sektor jedan od temelja Čačićeve predizborne kampanje. U programu u čijoj izradi je sudjelovao Damir Kuštrak tvrdi se kako će taj sektor biti ključni pokretač razvoja. Tu je temeljno razmimoilaženje između Ljube Jurčića i Radimira Čačića, kreatora strateških dokumenata SDP-a i HNS-a. Jurčić se zalaže za reindustrijalizaciju jer smatra da samo povećanje proizvodnje može osigurati povećanje broja radnih mjesta. Čačićev program kudikamo je liberalniji i polazi od teze da se tržište rada seli na Istok, gdje su radnici nekoliko puta manje plaćeni, a time je proizvodnja isplativija. On se zalaže za Hrvatsku koja bi se bazirala na razvoju uslužnih djelatnosti poput turizma, financija, građevinarstva, prometa i telekomunikacija. Pero Lučin autor je razvoja obrazovanja, što će Čačić promovirati u predstojećoj kampanji.

U razgovoru za Nacional, HNS-ov premijerski kandidat iznio je obećanje prema kojem će u idućih osam godina udvostručiti broj visokoobrazovanih među zaposlenima. Sada ih je 16 posto, a Čačić se obvezao da će tu brojku povećati na 30 posto, što je i prosjek Europske unije. Također se namjerava udvostručiti broj studenata.

U svakom slučaju, HNS-ov kandidat za predsjednika Vlade kreće u ambicioznu akciju pridobivanja neodlučnih i birača centra. Idući korak je promocija knjige “Čačić - ostvarenja”, koja sadržava viziju razvoja i projekte koje će pokrenuti, a bit će predstavljena 22. svibnja u Zagrebu.

Zajamčen godišnji gopodarski rast od 8 posto

Radimir Čačić uvjeren je da kao premijer do 2012. može realizirati deset velikih operativnih projekata koji će poboljšati životni standard građana i potaknuti snažan ekonomski razvoj. Čačić kaže da njegov program jamči godišnji rast bruto društvenog proizvoda od 8 posto i veliki napredak na gospodarskom, socijalnom i obrazovnom planu u iduće četiri godine. Osim toga, kaže premijerski kandidat Hrvatske narodne stranke, realizacija tog programa dovest će do smanjenja broja nezaposlenih u Hrvatskoj za trećinu.

Čačićeva ponuda Monici Macovei

MONICA MACOVEI bila je preopasna za Rumunjsku gospodarsku i političku elituMONICA MACOVEI bila je preopasna za Rumunjsku gospodarsku i političku elituRumunjska prolazi kroz duboku institucionalnu i političku krizu, koja će možda biti riješena referendumom 19. svibnja. Na tom referendumu rumunjski birači izjašnjavat će se žele li da na čelu države ostane dosadašnji predsjednik Traian Basescu, kojeg je 19. travnja suspendirao parlament optužujući ga da je prekršio ustav. Osnovni njegov grijeh bio je što je započeo žestoku borbu protiv korupcije, te u tome podržavao donedavnu ministricu pravosuđa Monicu Macovei, ženu koja je pokrenula golemu akciju protiv rumunjske korupcije, koja je osobno najzaslužnija što je Rumunjska 1. siječnja primljena u članstvo u Europsku uniju, a koja je zbog svega toga stradala, te je 1. travnja smijenjena iz vlade sadašnjeg premijera Calina Popescua-Tariceanua.

Monica Macovei, 49-godišnja nestranačka pravnica, svojedobno je bila državna tužiteljica, a potom je završila postdiplomski studij u SAD-u. I prije nego što je postala ministricom isticala se u borbi protiv korupcije. Bila je osnivačica nevladine organizacije Transparency International Romania.

U Basescuovu naporu da Rumunjska 1. siječnja 2007. uđe u EU ona je imala ključnu ulogu. Rumunjskoj vladi izričito je bilo rečeno da od prijema neće biti ništa ako se ne napravi veliki napor u suzbijanju korupcije.

Uz snažnu podršku Basescua, Monica Macovei pokrenula je niz istraga. U početku je imala i podršku premijera Tariceanua, ali se s vremenom počela sukobljavati s njim. On je tvrdio da njene istrage otežavaju inozemne investicije. No istrage su nastavljene, u prvom redu protiv tajkuna vezanih uz oporbenu Socijaldemokratsku stranku. Monica Macovei pod istragu je stavila i bivšeg premijera iz te postkomunističke stranke Adriana Nastasea. Potom je počela istraživati i neke bogate poduzetnike vezane uz premijerovu Liberalnu stranku.

Pravi sukob je nastao kad je premijer Tariceanu od nje tražio da zaustavi neke istrage protiv njemu bliskih ljudi, a ona je to odbila, pri čemu je imala punu podršku i predsjednika Basescua. Tako se i raspalo ranije savezništvo i prijateljstvo između Basescua i Tariceanua.

Monica Macovei bila je zaštićena zbog EU, ali čim je Rumunjska postala članicom 1. siječnja, napadi na nju su se umnogostručili.

U tisku su počeli izlaziti tekstovi protiv nje, tvrdnje da je pijanica, da se drogira, da ima neuredan seksualni život. Ona je demantirala te tvrdnje, neke su novine potom objavile ispravke, ali je klima protiv nje bila sve oštrija. Sukob s premijerom toliko je eskalirao da je on 1. travnja odlučio izbaciti iz svoje vlade sve ministre bliske predsjedniku Basescuu.

Na mjesto Monice Macovei postavljen je pravni savjetnik jednog poznatog rumunjskog tajkuna. Kad je Basescu zbog toga pokušao intervenirati, optužili su ga da je uzurpirao svoje predsjedničke ovlasti, pa je premijer Tariceanu zajedno s oporbenim bivšim komunistima pokrenuo akciju predsjednikove smjene.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika