Objavljeno u Nacionalu br. 599, 2007-05-08

Autor: Nacionalova redakcija

EU BUSOM VELEPOSLANICI ŽELE PROMOVIRATI EUROPSKU UNIJU

Počela turneja Hrvatskom

Proslava ovogodišnjeg Dana Europe i Europskog tjedna počela je 5. svibnja, na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Najveći projekt ovogodišnjeg programa u organizaciji delegacije Europske komisije je “EU bus - Hrvatska 2007.”. U tjedan dana autobus s predstavnicima Komisije, veleposlanicima europskih zemalja, otići će u osam hrvatskih gradova - Sisak, Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Split, Zadar, Rijeku i Pulu - i u svakom doći na glavni gradski trg. Dijelit će se promotivni materijali i odgovarati na pitanja građana, a bit će i brojnih događanja.


Prva postaja EU busa bio je zagrebački Cvjetni trg, na kojem su zemlje članice EU postavile štandove. Točno u podne na trg su došli i predsjednik Stjepan Mesić, ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert. Zanimljivost Eueopskog tjedna je i činjenica da prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, ulazak Hrvatske u EU trenutačno podržava samo 38 posto građana, dok u Uniji ulazak Hrvatske podržava 56 posto stanovnika. Promotivne aktivnosti vezane uz informiranje građana o EU trebale bi u Hrvatskoj osnažiti potporu europskim integracijama, jer iz istraživanja proizlazi da trenutačno više državljana zemalja EU negoli samih hrvatskih građana želi da Hrvatska uđe u EU. Potpora hrvatskih građana pogotovo je slabija izvan Zagreba, pa se organizatori nadaju da će EU kampanja po gradovima utjecati i na jačanje potpore u cijeloj Hrvatskoj. Akcija je, doduše, počela neslavno jer se u Sisku zbog jake kiše gotovo nitko od građana nije pojavio na planiranim događanjima.

Vezane vijesti

Crkva pospješuje ulazak Hrvatske u EU

U ponedjeljak, 23. travnja na Teologiji u Rijeci, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, Kolinda Grabar-Kitarović održala je predavanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika