08.05.2007. / 19:45

Autor: Stjepan Marković

SAD

Rice: Bush će zadržati vojnu opciju protiv Irana

Rice je u razgovoru, prenesenom na arapskom, rekla da Bush ostaje predan diplomatskoj opciji

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila kako će predsjednik SAD-a George W. Bush zadržati na stolu i vojnu opciju dok traži diplomatsko rješenje u sporu s Iranom oko njegovih nuklearnih programa.

"Američki predsjednik neće napustiti vojnu opciju i vjerujem da mi ne želimo da to učini", rekla je Rice u razgovoru za televiziju Al Arabiya čiji je jedan dio emitiran u utorak.

Rice je u razgovoru, prenesenom na arapskom, rekla da Bush ostaje "predan diplomatskoj opciji. Ako svijet ostane čvrst ima izgleda za uspjeh diplomatske opcije". "Irancima kažem... postoje dvije opcije - izolacija i dijalog", rekla je Rice.

Rice je potvrdila da će Washington promijeniti svoju politiku spram Teherana, koju vodi otkako je u islamskoj revoluciji svrgnut saveznik SAD-a šah Reza Pahlavi, ako Iran prekine obogaćivanje urana.

"Međunarodna je zajednica svoje zahtjeve iznijela putem Ujedinjenih naroda; Iran treba obustaviti nuklearno obogaćivanje nakon čega bi došlo do promjene u politici SAD-a koja se provodi 27 godina a onda s njima mogu razgovarati o bilo kojem pitanju".

Washington je prekinuo veze s Teheranom 1980. godine nakon što su studenti zauzeli tamošnje američko veleposlanstvo i 444 dana u njoj držali 52 taoca.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika