28.06.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SAD

BEZ UKIDANJA VOJNE POMOĆI BUDUĆIM ČLANICAMA NATO-A

BEZ UKIDANJA VOJNE POMOĆI BUDUĆIM ČLANICAMA NATO-A

Buduće članice NATO-a s područja Istočne Europe mogle bi izbjeći ukidanje vojne pomoći SAD-a u slučaju nepotpisivanja sporazuma o neizručenju pripadnika američkih oružanih snaga Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), ukoliko američki Kongres usvoji zakon o izuzimanju sankcija za zemlje pred uključenjem u NATO, piše u subotu Večernji list. Time bi se od Zakona o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga izuzele i Rumunjska, Slovačka, Bugarska, Slovenija, Litva, Latvija i Estonija, koje trebaju ući u NATO 2004. godine.
S obzirom da Sjedinjene države odbijaju prihvatiti mjerodavnost ICC-a, od 1. srpnja ne mogu više pružati vojnu pomoć zemljama koje su stranke u Međunarodnom kaznenom sudu. Od ovog zakona izuzete su članice NATO-a i važni američki saveznici, a cilj im je potpisati što više bilateralnih sporazuma o neizručenju Amerikanaca, kako bi se u praktičnom smislu izbjegla mjerodavnost ICC-a nad Amerikancima.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika