10.05.2007. / 15:50

Autor: Stjepan Marković

ZAGREB

Završio regionalni stol Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe

Zemlje članice konsenzusom su prihvatile prijedlog da Hido Biščević, državni tajnik u hrvatskome ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija bude glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), a Sarajevo sjedište tajništva

Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, je u četvrtak nakon održavanja regionalnog stola Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe izjavila da je suradnja u pitanjima političke stabilnosti i gospodarskoga napretka važan preduvjet za približavanje Europskoj uniji i NATO-u.

Zemlje članice konsenzusom su prihvatile prijedlog da Hido Biščević, državni tajnik u hrvatskome ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija bude glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), a Sarajevo sjedište tajništva. RCC će postupno preuzeti ingerencije Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, a počet će s radom do veljače 2008. godine.

"Jugoistočna Europa pokazala je da može na svim razinama dobro surađivati u rješavanju regionalnih problema i zato je dobila Vijeće za regionalnu suradnju, vlastiti mehanizam kojim će se nositi s regionalnim izazovima", rekao je Erhard Busek, specijalni koordinator Pakta o stabilnosti na konferenciji za novinare nakon završetka skupa. "Dosad smo mi znali što je bolje za vas i uvjeravali vas, a odsad ćete vi sami odlučivati što je za vas bolje i nastojati u to uvjeriti donatore", rekao je Erhard Busek.

Regionalni stol Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu održan je uoči ministarskoga sastanka Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održava u četvrtak popodne, te zagrebačkoga summita SEECP-a u petak.

Vezane vijesti

Josipović: Hrvatska će se zalagati za daljnje širenje EU

Josipović: Hrvatska će se zalagati za daljnje širenje EU

Hrvatska će se, kada uđe u Europsku uniju, ustrajno zalagati za njezino daljnje proširenje i neće koristiti otvorena bilateralna pitanja za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika