14.05.2007. / 11:33

Autor: Nina Tomljanović

BRUXELLES

Olli Rehn o formiranju srbijanske vlade

Rehn je izrazio očekivanje da će nova vlada ispuniti uvjete potrebne za nastavak prekinutih pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno postići punu suradnju s Haškim sudom

Dogovor o formiranju srbijanske vlade, koji je uslijedio gotovo četiri mjeseca nakon izbora, pozdravio je povjerenik Europske komisije Olli Rehn.

"Stvari su sigurno bolje danas nego prošlog četvrtka i vjerujem da će vođe demokratskih snaga dovršiti pregovore o formiranju vlade i da će parlament to izglasati", kazao je Rehn po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova, koji je započeo u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu.

Srbijanski parlement prošli je tjedan za svoga predsjednika izabrao Tomislava Nikolića, lidera Srpske radikalne stranke, zahvaljujući glasovima Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice. Nakon toga, Koštunica i srbijanski predsjednik Boris Tadić uspjeli su postići dogovor o formiranju nove vlade, bez radikala, a Nikolić je podnio ostavku.

Rehn je izrazio očekivanje da će nova vlada ispuniti uvjete potrebne za nastavak prekinutih pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno postići punu suradnju s Haškim sudom. Rok za formiranje nove vlade istječe u ponoć 15. svibnja.

"Uvjeti su dobro poznati i pretpostavljam da će nova vlada biti formirana na takvim načelima i to bi onda omogućilo da se uskoro nastave pregovori o SSP-u", kazao je Rehn.

Ministri vanjskih poslova EU-a, govorit će o stanju u Srbiji, a okupili su se na redovitom mjesečnom sastanku. Bit će riječi o statusu Kosova, o kojem se u Vijeću sigurnosti UN-a priprema rezolucija, te će također razgovarati o pripremama za summit s Rusijom 18. svibnja u Samari.

Ministrima vanjskih poslova pridružit će se i ministri obrane zemalja članica EU-a, koji se neformalno sastaju dvaput godišnje. Nakon toga sastanka predviđen je i sastanak ministarske Trojke EU-a s ministrima obrane kandidatskih zemalja - Hrvatske, Makedonije i Turske te Norveške i Islanda, članica NATO-a, koje su izvan EU-a.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika